Rekruttere

Hvordan beholde toppkandidatene under intervjuprosessen?

Hvis du noen gang har vært involvert i jobbintervjuer og rekrutteringsprosesser hos din arbeidsgiver, har du sikkert opplevd at jobbkandidatene ofte har søkt flere jobber samtidig. Det betyr at «stjernene» kan være aktuelle kandidater i andre jobbrekrutteringsprosesser. Men hva kan du gjøre for å redusere risikoen for å miste en virkelig god toppkandidat?

Still spørsmålet!

Først og fremst handler det om å være tydelig på hvilke tidsrammer og deadlines kandidaten må forholde seg til i din prosess. Gjør det til en vane å være så tydelig og transparent som mulig overfor kandidatene, og du vil få ærlige svar fra dem. Så gå rett på sak, still spørsmålet: «Er du aktuell i andre jobbsøknadsprosesser enn den ene her hos oss?»

Bruk spørsmål til å markedsføre den aktuelle jobbstillingen

For å kunne forstå kandidaten bedre og finne ut av hvilken interesse hun/han har av jobben hos dere, kan du benytte strategiske spørsmål som «Hva kommer til å bety mest for deg når du skal velge mellom arbeidsgiverne?» eller «Hvilke langsiktige målsettinger har du i dine fremtidige jobber?». Svarene gir deg mulighet til å fremheve viktige aspekter ved stillingen, faktorer som du nå vet er av interesse for jobbkandidaten. Dessuten hjelper du kandidaten til å selv begynne reflektere over valg av arbeidsgiver.

Hvis det føles som om dette er rett person – la kandidaten vite det

Et jobbintervju gjennomføres både for arbeidsgiverens og jobbsøkerens del. Oftest følger jobbintervjuer bestemte maler og skjemaer. Dette gjør man for at det skal bli enklere og ikke minst mulig å sammenligne kandidatene når alle har vært igjennom prosessen.

Men, hvis det føles som dette er rett person – la kandidaten få vite det og vær rask med å ta den endelige beslutningen. For på samme måten som en arbeidsgiver gjerne ansetter en medarbeider som viser stor interesse og virkelig ønsker å få jobben, så vil jobbkandidaten bli både glad og smigret over en så tydelig interesse fra deres side. Hvis kandidaten har en like god følelse kommer hun/han til å bestemme seg for å ta jobben hos dere.

En åpen dialog fra A til Å

Vær så tydelige og klare som dere kan, og prøv på å føre en åpen dialog med stor takhøyde. Da vil jobbkandidaten ha mot nok til å informere dere, hvis det skulle komme et jobbtilbud fra annet hold og våger å ta en diskusjon om dette.

For husk, at selv om jobbkandidaten helst kan tenke seg å arbeide hos dere, er det ikke enkelt å takke nei til andre jobbtilbud og dermed løpe risikoen å stå uten jobb til sist.

Kontakt oss
Del artikkelen