FORBEREDELSER TIL INTERVJUET

Søke jobb

Uavhengig av om du er helt ny på arbeidsmarkedet eller allerede har opparbeidet deg en del erfaring, kan det forekomme at man bli nervøs i forkant av et intervju. Nedenfor følger noen råd til hva du kan tenke på i forkant av intervjuet for å stille best mulig forberedt. Noen råd virker kanskje selvsagte, men er likevel svært viktige å ha i bakhodet under intervjuet.

Bild

GRUNNLEGGENDE ASPEKT Å TENKE PÅ

Kom tidsnok! Kommer du ti minutter før intervjuet, gir du et godt førsteinntrykk og du respekterer intervjuerens tidsskjema. Om du mot formodning skulle komme for sent, så ring i god tid i forkant og be genuint om unnskyldning. 
 
Kom anstendig kledd og tilpass antrekket etter bedriften du besøker. Antrekket ditt vil spille inn på det første inntrykket intervjueren skaper av deg, så unngå utfordrende eller utstikkende klær. En tommelfingerregel er å heller kle seg litt for pent.
 
Ikke vær redd for øyekontakt, ta intervjueren i hånden og hils pent. Et godt råd er å huske navnet på intervjueren slik at du kan henvende deg med navn under intervjuet. 


HVORDAN SKILLER DU DEG UT? 

Som ny på arbeidsmarkedet kan man ofte møte hard konkurranse. Et råd er derfor å tenke på hva som gjør deg unik. Var du leder i idrettsforeningen, eller har du i andre arbeidssammenhenger vært i kontakt med servicerelaterte oppgaver?  


ANNET Å TENKE PÅ I FORKANT AV INTERVJUET 

  • Les deg opp på den aktuelle stillingsannonsen. På denne måten får du en oversikt over hvilke egenskaper bedriften søker etter og du kan deretter komme med eksempler som illustrerer dine kvaliteter på disse områdene. Intervjueren vil i hovedsak være interessert i hvordan du passer til den aktuelle stillingen. 
  • Forbered deg på å forsvare dine tidligere valg i livet. Hva var din motivasjon for å begynne på ditt studium? Dette er en god sjanse til å eksemplifisere hvem du er som person.
  • Vær konkret og saklig i dine svar, snakker du for mye kan dette signalisere usikkerhet.
  • Ikke avbryt intervjueren, hør etter hva som blir sagt og svar etter beste evne. Bruk gjerne flere, konkrete eksempler for å illustrere din erfaring.
  • Ta deg god tid til å besvare spørsmål og ikke vær redd for stillhet. At du takler stillhet kan snarere vise at du har kontroll over situasjonen og er selvsikker. Det kan være smart å heller bruke litt lenger tid på å reflektere, enn å komme med «det første og beste» du kommer på.
  • Fremhev dine styrker, men vær samtidig ydmyk. Alle har svakheter og det gjelder bare å være bevisst på dem slik at man kontinuerlig forbedrer og utvikler seg. Spørsmål vedrørende dine styrker og svakheter dukker som regel opp på et intervju, så det er greit å ha gjort seg opp noen tanker om dette i forkant av intervjuet.
  • Forsøk å kjenne på stemningen i rommet. Er det rom for spøk eller ikke? Hva passer seg i situasjonen? Kandidater som avslutter intervjuet med upassende kommentarer kan ofte oppfattes som uprofesjonelle, hvilket kan påvirke helhetsinntrykket på en negativ måte. På den andre siden kan en hyggelig kommentar gjøre at du blir bedre husket av intervjueren.
  • Tenk «less is more» - om intervjueren spør om ditt tidligere arbeidsliv, eksempelvis «beskriv en situasjon på jobb da du tok initiativ til noe nytt», er det bedre å komme med et lite eksempel enn å ikke svare. Vi opplever ofte kandidater som tror at deres eksempler ikke er bra nok, men for intervjueren er alle detaljer både store og små viktige for å skape et helhetsinntrykk av deg.
  • Forsøk å slappe av. Ha i tankene at personen som intervjuer deg bare er et hvilket som helst annet menneske som forstår at du er nervøs og kan gjøre feil. Dersom du skulle si noe rart eller irrelevant, er det bedre å ta det med et smil. Selvironi er en god egenskap!
 

Tips en venn