Hvordan nå de passive IT kandidatene

Rekruttere personell

En undersøkelse gjort av Opionon gjennomført i 2016 sier at 4 av 5 arbeidstakere kan tenke seg å bytte jobb. Vår sourcer Eddine jobber til daglig mot passive jobbsøkere innen IT, han mener at hvis det rette tilbudet kommer på bordet er de aller fleste villig til å bytte jobb.

Bild

Hva gjør en Sourcer?

En Sourcer bidrar med å finne den spesielle kompetansen som er utenfor målgruppen, kompetansen som er krevende å finne i dagens marked. Det er en hektisk, men spennende hverdag å jobbe som Sourcer. Hver dag jobber jeg proaktivt mot de passive jobbsøkerne, primært med IT-stillinger. Min viktigste oppgave er å kartlegge kandidatenes ønsker og mål for deres videre karriere, bygge nettverk og skape tillit. Man kan vel si at jeg jobber med å kartlegge personers drømmejobb. Vi ser at det innen IT er for mange jobber i forhold til kvalifiserte søkere, dette gjør at det er kandidatens marked og de vet sin verdi.

Hvordan går du frem når du skal finne den rette kandidaten?

I løpet av en uke blir det mye møtevirksomhet både med kandidater og kunder. Det handler om å bygge nettverk og skape tilitt. Ofte tar jeg med kandidatene ut på en kopp kaffe eller inviterer til lunsj. I startfasen snakker vi kun om hvem de er og deres bakgrunn. Jeg ønsker å bli kjent med kandidatene, finne ut av hvem de er, hva deres drømmer og mål for karrieren er. Det kan gå over en uke før jeg kommer tilbake til kandidaten med en stilling som er akkurat innenfor deres ønsker og mål. Så er det klart at LinkedIn og sosiale forum som GitHub og Stack Overflow er viktige kanaler for å finne gode kvalifiserte kandidater. Jeg er også med rundt og deltar på karrieredager og ulike eventer for å snakke med studentene, som er eller kan bli potensielle kandidater.

Hva er ditt inntrykk av hvordan det er i dag, forlater folk lett jobben sin hvis noe bedre dukker opp?

IT- bransjen er nok den bransjen hvor for folk hopper mest nå. Det handler mye om den nyeste teknologien, og for mange er det attraktivt å kunne jobbe med teknologi som folk ser. Lønn er ofte en viktig faktor og selvfølgelig ansvar. Blir de tilbudt mer ansvar er det ofte en fordel. Har de muligheten for å jobbe med noe de virkelig brenner for, er det enklere for dem å bytte jobb. Det kommer selvfølgelig an på hvilken type profil de er, en konsulent ønsker ofte noe helt annet enn det en inhouse utvikler ønsker. Det er lett for folk å komme på tanken på å bytte jobb hvis det finnes noe bedre eller mer spennende, jeg tror at de aller fleste innerst inne er villige til å bytte jobb hvis det rette tilbudet kommer på bordet.

Hvordan tror du jobbmarkedet innen IT vil se ut i fremtiden?

Jeg håper det kommer til å bli gjort flere tiltak i forhold til å få studenter til å velge IT -relaterte studier, behovet er enormt og vil bare bli større. Jeg tror IT etter hvert vil bli en del av utdannelsen nesten uansett hva du velger å gjøre. Med flere som utdanner seg innenfor IT, håper vi at det blir mer kompetanse å hente med tiden. Slik det ser ut nå, er det uten tvil kandidatens marked, det er for mange jobber i forhold kompetanse. Det er en ekstrem konkurranse, dyktige utviklere kommer ikke til deg med sin kompetanse, de vet at du kommer til dem.

Hva kan bedrifter tilby for å kapre de beste IT- kandidatene?

Konkurransedyktige betingelser og lønn, få frem hva det er som skiller din bedrift fra konkurrenten. Vær spesifikk og ærlig overfor kandidaten når det gjelder hva vedkommende skal arbeide med. Selg gjerne inn visjoner, men vær ærlig og realistisk. Overselger du stillingen, går de et annet sted. 

Hvor viktig er det i dag å ha en LinkedIn profil?

Jeg mener, at uavhengig av om du er en aktiv jobbsøker eller ikke, så vil jeg på det sterkeste anbefale alle som er profesjonell arbeidstaker å ha en LinkedIn profil. Mitt råd er å være spesifikk på hva du skriver, husk at dette er din digitale CV. Brødteksten må brukes, der har du muligheten til å formidle hvem du er som arbeidstaker. Profilen din bør være up to date når det gjelder den siste jobben du har, utdanning, kurs og kompetansefelt som du tilegner deg i løpet av din karriere. Få med mer enn kun tittelen og navnet på bedriften du har jobbet i, skriv hva dine ansvarsområder og oppgaver i stillingene har vært. Du gjør stillingstittelen komplett ved å gi en kort forklaring på hva jobben har omfattet.

Bli kontaktet

Tips en venn