Hvor viktig er førsteinntrykket for resten av intervjuet?

Søke jobb

Å gjøre et godt førsteinntrykk er ikke alltid like lett, spesielt ikke hvis du i tillegg er nervøs for et jobbintervju. Så hvor stor rolle spiller faktisk førsteinntrykket under et jobbintervju? Kan det være avgjørende for hvordan intervjueren bedømmer deg og kan det påvirke hvorvidt intervjueren forlater intervjuet med et positivt eller mindre positivt inntrykk av deg som kandidat. Cecilia og Louise, Consultant Managere i Academic Work, har hjulpet oss med å få litt klarhet rundt temaet.

Bild

"Førsteinntrykket er selvsagt viktig, men jeg foretar en vurdering basert på et helhetsinntrykk. Som rekrutterer, ser jeg på hvordan du oppfyller kriteriene for stillingen som utdanning, arbeidserfaring med mer. Men jeg vil selvfølgelig også gjøre en vurdering basert på hvordan du responderer på de kompetansebaserte intervjuspørsmålene. Det er først og fremst gjennom dine svar på intervjuspørsmålene det kommer frem om du har de personlige egenskapene som kreves for stillingen.

Cecilia Cahp, Consultant manager

Forsøk å gjøre et positivt inntrykk fra starten Det er viktig å tenke på hvilket førsteinntrykk man gir, så forsøk å gjøre et positivt inntrykk allerede fra starten. Som rekrutterer arbeider jeg med å møte kandidater hver eneste dag, noen er veldig nervøse og andre er mindre nervøse på førstegangsintervjuet. Hos oss finnes det en stor forståelse for att individer kan være nervøse. Derimot er min erfaring at personer som ikke er så vant til å holde intervjuer ofte legger mer vekt i førsteinntrykket. Da kan et feil antrekk, "død fisk håndtrykk" eller en sen ankomst prege hvordan en kandidat oppfattes og i verste fall være en avgjørende faktor. Så det kan være bra at du som kandidat tenker på hvordan du kan gjøre et så godt førsteinntrykk som mulig. Kle deg anstendig. Vær presis, kom gjerne 10 minutter før, forsøk å ha et fast håndtrykk når du hilser og se personen som intervjuer deg inn i øynene. Takk gjerne ja når du blir tilbudt kaffe eller drikke, det gir deg en ekstra sjanse til å samle deg før intervjuet. Det gir deg også en mulighet til å ta noen slurker under intervjuet og på den måten få inn noen naturlige pauser innen du skal svare på spørsmålene. Sørg for at du har slått av telefonen innen du går inn til intervjuet. Forsøk å ha et åpent kroppsspråk og fokuser på personen som intervjuer deg når du sitter i intervjurommet

- Louise Olsson, Consultant Manager

Et bra førsteinntrykk kan altså være en måte å forsterke et positivt bilde av deg som kandidat, men et mindre bra førsteinntrykk er ikke noe som nødvendigvis drar ned helhetsbedømmelsen av deg. Men det kan variere fra rekrutterer til rekrutterer, så kanskje er det like bra å være på den sikre siden og gi et fast håndtrykk og ikke minst kom til tiden, vær heller 10 minutter for tidlig enn 10 minutter for sent.

Er du på jakt etter en ny jobb? Eller har du kanskje begynt å vurdere nye utfordringer? Akkurat nå har vi mange spennende jobber, kanskje en av dem er det du ser etter.

Tips en venn