Hvordan innlede en god søknad? Og hva skal jeg unngå?

Bild

Søknaden – hvordan innleder jeg den?

Innledningen skal gi ett raskt og tydelig bilde av hvorfor du søker jobben. Skriv hva det er som motiverer deg til å søke stillingen. Det viktigste er å få frem hvorfor bedriften skal velge akkurat deg. Hva kan du bidra med? Hvorfor passer denne bransjen for deg? Skriv gjerne hva det er med akkurat denne bedriften og denne stillingen som interesserer deg. For å skrive en konkret innledning kan du benytte deg av ordene for, på grunn av og ettersom. Et eksempel på hvordan du kan skrive er: ” Jeg synes denne bedriften er spennende på grunn av utviklingen jeg har sett dere har gjort etter dere lanserte produkt X.” Det viser engasjement og en større forståelse enn kun å skrive at du synes bedriften er spennende. Mange arbeidsgivere begynner å lese CV-en før de leser søknaden. Derfor er det ikke nødvendig å begynne søknaden med å forklare hva du heter eller annen informasjon om deg selv. Gå heller rett på sak og forklar hvorfor akkurat du er interessert i stillingen og i bedriften og hva du kan tilby dem.

Vanlige feil i innledningen av en søknad

En vanlig feil, som mange gjør, er å benytte et standardisert brev hvor du bare bytter navnet på bedriften og stillingstittelen og så bruker samme hovedtekst. Søknaden kan være velskreven, men det er ikke vanskelig for arbeidsgiveren å gjennomskue en standardisert søknad. Det er ikke noe i veien for at du kan benytte deler av søknaden som du er fornøyd med. Tilpass din søknad til de kravene som er nevnt i stillingsannonsen. Har du søkt på lignende stillinger før, kan du eksempelvis ta med akkurat den delen om dine egenskaper. En annen vanlig feil mange gjør, er å begynne med å skrive at bransjen er svært interessant uten å begrunne det. Innledningen kan da oppleves som tomme ord.

Hvor mye tid behøver jeg å bruke på innledningen?

Hvor mye innsats du behøver å legge i søknaden varierer, men ta deg tid til å lage en tydelig søknad som viser din motivasjon og engasjement helt fra starten av. Tenk på at arbeidsgiveren, som leser brevet, aldri har truffet deg. Du kan være helt perfekt for rollen, men det vet jo ikke han eller hun. Å skape en skreddersydd innledning tar ikke så lang tid som mange tror. Du behøver ikke å legge mye tid i å skrive om bedriften. Gjør en viss mengde research, men benytt deg mest av annonsen. Der finnes den informasjonen om stillingen og arbeidsplassen som gir deg et godt grunnlag for å skape en god innledning til din søknad.

3 tips for å lykkes med innledningen til din søknad:

• Tilpass innledningen til hver jobb du søker på – det merkes om den er standardisert
• Gå rett på sak og fokuser på din interesse for stillingen og organisasjonen
• Få også godt frem hva du kan bidra med i firmaet og i arbeidet du søker på

Tips en venn