Jobbsøker

Får du ingen jobber, selv etter flere jobbsøknader?

Noen ganger er konkurransen skyhøy og det kan være opptil flere hundre søkere til en stilling – men bare en person blir tilbudt jobben. Sånn ser den harde virkeligheten ut, noe som innebærer at du med stor sannsynlighet en gang i livet ditt kommer til å få avslag på en eller flere jobber du har søkt på. Men, hvorfor fikk du ikke stillingen, selv om du hadde alt som var etterspurt i stillingsannonsen?

Hvorfor ikke akkurat du fikk jobben kan selvfølgelig komme av ulike grunner, herav noen du har muligheten til å påvirke og andre ikke. Uansett vil du forståelig nok gjerne vite hva det var som gjorde at du ikke fikk jobben. Derfor skal vi prøve å veilede deg.

Kunden løste ressursbehovet på annen måte

Det kan være at bedriften løser ressursbehovet sitt på en annen måte. En, som allerede er ansatt, ønsker å bytte avdeling eller at to stillinger blir slått sammen til en. Dette er to ting du ikke kan påvirke selv, da er det best å legge det bak seg og heller se etter nye spennende stillinger.

Sterk konkurranse, ikke nok erfaring

Ifølge annonsen må du ha tre års erfaring med lignende arbeidsoppgaver, noe du har. Men, til tross for dette, får du ikke jobbtilbudet. Hvis en annen kandidat har fem års erfaring, kan dette dessverre bli prioritert fremfor dine tre. Det kan også være, at personen som fikk jobben, også oppfylte noen av de andre kompetansegivende/kvalifiserende kravene som står oppført. Dette er heller ikke noe du kan gjøre noe med, kanskje personen har vært aktiv på arbeidsmarkedet lengre enn det du har og har rukket å samle inn mer erfaring.

Du har en oppsigelsestid å forholde deg til

Du passer perfekt til jobben. Men bedriften behøver å få noen på plass nå og du har tre måneders oppsigelsestid. Dessverre kan tilgjengeligheten være avgjørende for bedriften, som kan bli tvunget til å gå videre med andre søkere. Selvfølgelig kan du rådføre deg med din nåværende arbeidsgiver for å se om det er mulig å finne en løsning, men glem ikke at oppsigelsestiden er der av en grunn – det er viktig at personen, som erstatter deg, får en ordentlig overlevering og at du får med deg gode referanser.

Viste du at en rekrutterer bruker ca. 30 sekunder på å lese søknaden?

Les mer om hvordan du innleder søknaden som får deg på intervju!

Hva kan du påvirke selv?

Kom du tidsnok til intervjuet? Var du ditt sedvanlige hyggelige jeg? Det høres kanskje dumt ut, men det mest grunnleggende er veldig viktig når rekruttereren skal forsøke å danne seg en oppfatning om hvem du er. Selvfølgelig kan bussen være sen, men hvis det er tilfellet, så ring og fortell rekruttereren at du blir litt forsinket - det gir et profesjonelt og høflig inntrykk av deg.

Fullstendig CV og søknad

Det er ikke helt uvanlig med ufullstendige søknader. Kanskje er det manglende opplysninger i din CV som kan være avgjørende? Husket du å legge ved en god søknad? Disse to dokumentene er viktige, så bruk tid på dem – tilpass dem til stillingen du søker på, og sørg for å få med det som er nødvendig for å kunne avgjøre om du har det som kreves. Er du usikker på hva en CV skal inneholde finner du tips her. Be gjerne noen i din nærmeste omgangskrets om å lese gjennom søknaden en ekstra gang etter du har gjort den ferdig.

Er du kvalifisert for jobben du har søkt på?

Vær ærlig mot deg selv. Har du de kvalitetene og/eller egenskapene som blir etterspurt i stillingsannonsen? Se spesielt på de såkalte ”må–ha-kravene”, som står oppført under ”Vi søker deg som” (gjelder Academic Works stillingsannonser). Står det noe der som du ikke har? Førerkort? Veldig gode kunnskaper i spansk? Da kan dette være grunnen til at du ikke går videre. Hvis du virkelig har alt som står oppført, vær nøye med at dette kommer tydelig frem i din CV.

Når søkte du på stillingen?

Mange ganger skjer rekrutteringen fortløpende, det betyr at søknadene blir sett igjennom etter hvert som de kommer inn, og kvalifiserte kandidater blir innkalt på intervju rett etterpå. Stillingen kan altså raskt bli besatt. Det lønner seg ofte å være først på ballen. Søkte du sent? Da kan det hende at prosessen har pågått en stund og i prinsippet er avsluttet. Hvis du vil være sikker på at du er først ute, opprett et jobbvarsel og få jobbtips tilsendt når de publiseres – rett inn i din mailboks.

Intervjuet

Hvordan gikk intervjuet? Hadde du forberedt deg? Kunne du gjøre rede for hvorfor du ønsker jobben og hvorfor du er best egnet? Det er ikke bare dine meritter som teller; din personlighet og din interesse for stillingen er minst like viktige. På samme måte som at lite engasjement synes godt, merkes det godt om du ikke har lest deg opp på bedriften - og dette påvirker dine sjanser til å lande jobben.

3 tips til deg som lurer på hvorfor du ikke fikk jobben!

• Les stillingsannonsen nøye og når du skriver din CV og søknad får med de egenskapene som er viktige for stillingen og at de kommer tydelig frem.

• Vær ærlig mot deg selv, hadde du virkelig det som krevdes? Var du godt nok forberedt til intervjuet? Hvis ikke, da vet du hva du må gjøre til neste gang.

• Søk på stillingen så raskt du kan, vi praktiserer fortløpende rekruttering. Stillingen kan besettes omgående, ofte allerede etter noen dager.

Registrer din CV i våre systemer

Hvis du oppdaterer din profil med god informasjon om kontaktopplysninger, utdannelse, bosted og interesser for ny jobb kan du bli kontaktet direkte av en våre rekrutterere som fortelle om en stilling som kan passe deg.

Registrer din CV her.

Lykke til!

Del artikkelen