My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
Hero image
Jobbsøker

Snart ferdig med studiene – hva nå?

Studentlivet er ved veis ende, og snart står du med vitnemålet på en bachelor – eller mastergrad i hånden. Neste steg er å komme deg inn på arbeidsmarkedet, men hvordan kommer du i gang? I denne artikkelen har vi samlet våre beste tips for å gjøre overgangen fra student til ansatt litt enklere.

Hvor bør du starte?

Er du usikker på hva du har lyst til å jobbe med? En god måte å få oversikt på, er å reflektere over hva som engasjerte deg mest under studietiden. Skrev du bachelor- eller masteroppgave om et spesielt emne? Eller var det et spesifikt fagområde du trivdes best med? Eller kanskje du oppdaget nye interesseområder da du hadde et verv? Sjansen for å få jobben du søker på blir større om du klarer å sette ord på hva du brenner for.

Få med deg: Her finner du bedrifter som søker nyutdannede

Tips til deg som er nyutdannet

Vær konkret og tydelig i søknaden din.

Visste du at det kun tar 30 sekunder før en rekrutterer har gjort opp en mening om søknaden din? Derfor er det viktig at søknaden din forteller tydelig og konkret hvorfor du er bedre enn de andre søkerne, og hvorfor din bakgrunn, erfaring og personlige egenskaper passer inn i stillingen du søker.


Start jobbsøking før du er ferdig med studiene.

Du konkurrerer mot mange andre mennesker, både nyutdannede og de med mer erfaring. Er du tidlig ute i søkeprosessen får du både god øving i å skrive søknader og dra på intervjuer, men også dannet deg et tydelig bilde av arbeidsmarkedet.


Vær åpen for ulike muligheter

Ikke lås deg fast til det ene selskapet, bransjen eller stillingstittelen. Legger du for mye av fokuset ditt på ett område, kan du gå glipp av flere ulike (og unike!) muligheter. Vær åpen for å kunne jobbe med noe nytt, eller for å tilegne deg ekstra erfaring som du kan få nytte av i senere jobb.


Sett ord på hva du kan bidra med

Knytt kompetansen du har lært under studiene opp mot dine personlige egenskaper. En god innsikt i hvilken kompetanse og hvilke ferdigheter du har, er en god forutsetning for å kunne kommunisere effektivt med arbeidsgiver i CV, søknad og intervju.


Kontakt Lånekassen om du ikke får jobb Nedbetaling av studielånet er neste skritt etter studier og jobb. Dersom du ikke skulle få jobb med en gang studiene er over, kan du utsette regningen inntil 36 ganger og få slettet renter hvis du har lav inntekt. Les mer om Lånekassens ordninger.

Start tidlig

En ting som det kan være fint å merke seg, er at det ikke bare er du som er på jakt etter en fulltidsjobb. Arbeidsmarkedet er konkurransepreget, og det kan derfor være lurt å være tidlig ute i jobbsøkerprosessen. Start allerede prosessen før du har levert bachelor- eller masteroppgaven din med å søke på ulike stillinger. I tillegg kan det være lurt å ha et åpent sinn og ikke låse seg fast til en stilling, stillingsprosent eller bedrift.

Søknaden er inngangsbilletten

Søknaden din er den første presentasjonen du gir av deg selv til en aktuell arbeidsgiver. Det er derfor viktig at søknaden din ikke er en generell oppsummering som du har sendt ut til 30 forskjellige selskaper. Selvfølgelig er det lov å søke på flere jobber samtidig, men tilpass gjerne søknaden slik at den passer til stillingsutlysningen og den aktuelle bedriften. Det skal komme tydelig frem hva du kan tilby arbeidsgiveren.

Les også: Slik innleder du en god søknad

Ikke oppsummer CV-en din

CV-en din er formell faktaopplysning som viser blant annet hvilke studier du har tatt, arbeidserfaring, verv, kurs, førerkort og tidsforløp for når dette har foregått. Vær ekstra oppmerksom på at søknaden din ikke bare blir en lengre oppsummering av CV-en. I stedet for å liste opp arbeidserfaringen i jobbsøknaden, beskriv heller hva du har lært og oppnådd, og hvordan du kan bruke dette i stillingen du søker på.

Mangler du relevant arbeidserfaring?

Ikke vær redd for å søke jobb fordi du ikke har relevant arbeidserfaring. Uansett om du hadde en deltidsjobb i dagligvarebutikk eller som servitør, eller brukte majoriteten av studietiden din i frivillig eller betalt verv, så er det viktig å få frem hva du har lært og hvordan du har utviklet deg av erfaringen. Hadde du noen former for lederansvar eller ansvarsområder? Forklar hvordan du kan bruke denne erfaringen i stillingen du søker på.

Start din karriere i Academic Work

Dersom det fortsatt er en god stund igjen til du er ferdig med studiene, vil vi anbefale at du forsøker å skaffe deg en relevant deltidsjobb. Ikke bare blir det enklere for deg økonomisk som student, men det vil også bidra til å øke mulighetene for fulltidsjobb etter studiene – både fordi du får god arbeidserfaring, men også fordi det gir deg muligheter til å bli fast ansatt i samme bedrift. Hos oss kan du registrere din CV og søke på jobber som du finner aktuelle for deg. Oppretter du et jobbvarsel kan du i tillegg motta nye stillinger som matcher dine preferanser. Les mer om hvordan det er å jobbe gjennom Academic Work.