Jobbsøker

Snart ferdig med studiene– hva nå?

Studentlivet og den trygge tilværelsen med stipend på konto og studentrabatter er ved veis ende. Du har endelig bachelor- eller mastergraden i hånda, og tankene om hvordan du skal komme deg inn på arbeidsmarkedet dukker opp. Spørsmålet er bare, hvordan? Er du snart ferdigutdannet er det lurt å følge med på og begynne å søke på stillinger allerede nå. Men hvordan kommer du i gang?

Se alle ledige stillinger

Hvor bør du starte?

Gjennom studieløpet går man ofte gjennom flere ulike fag og områder og som regel blir du kjent med forskjellige sider av området du studerte. Er du usikker på hva du har lyst til å jobbe med kan en smart måte å finne ut av hvor du skal starte være å tenke over hva som engasjerte deg mest under studietiden. Skrev du bachelor- eller masteroppgave om et spesielt emne? Når du virkelig er motivert for stillingen du søker på, vises det som regel tydlig både gjennom søknaden og under intervjuet. Sjansen for å få jobben blir større om du har en god motivasjon for stillingen og finner noe du brenner for.

Start tidelig

En viktig ting å huske på er at det ikke er kun du som er på jakt etter en fulltidsjobb, det er med stor sannsynlighet de fleste andre nyutdannede også! Derfor kan det være lurt å helgardere seg med å være tidlig ute. Start allerede før du har levert bachelor- eller masteroppgaven med å se og søke på ulike stillinger. Flere arbeidsgivere ønsker å få tak i de beste kandidatene og er tidlig ute med å utlyse stillinger for nyutdannede. I tillegg kan det være lurt å ha et åpent sinn og ikke låse seg fast til en stilling eller en bedrift.

Husk at søknaden er inngangsbilletten din

Søknaden din er som regel den første presentasjonen du gir av deg selv til den potensielle arbeidsgiveren. Derfor er det viktig at søknaden din ikke er en generell søknad du har sendt ut til 30 forskjellige selskaper. Selvfølgelig kan du søke på flere jobber samtidig, men tilpass søknaden slik at den passer til stillingsutlysningen og den aktuelle bedriften. Videre er det viktig at du får tidlig og tydelig frem i søknaden hvorfor du er bedre enn de andre søkerene. Forklar hvordan bakgrunnen, erfaringen og dine personlige egenskaper passer godt inn til stillingen du søker. Og få frem hva du kan tilby arbeidsgiveren.

Visste du at det tar kun 30 sekunder før en rekrruterer har gjort opp en mening om søknaden din? Les hvordan du innleder en god søknad her.

5 tips for deg som snart er ferdigutdannet

  1. Start jobbsøking i god tid før du går ut av studiene.
  2. Skaff deg en relevant deltidsjobb ved siden av studiene, da har du arbeidserfaring å vise til når du er ferdig som du kan knytte opp mot utdannelsen din.
  3. Vær åpen for ulike muligheter og ikke lås deg til det ene selskapet eller bransjen.
  4. Knytt kompetansen du har lært under studiene opp mot dine personlige egenskaper.
  5. Kontakt lånekassen– du kan fryse renta på studielånet hvis du ikke får jobb med en gang.

Hva vil det si å jobbe gjennom Academic Work?

Å jobbe gjennom et bemanningsbyrå handler for mange om å få hjelp til å starte sin karriere, prøve ulike jobber før man bestemmer seg for hvilken yrkesretning man vil gå, eller rett og slett skaffe seg ulik kompetanse man har nytte av både i nåværende og fremtidig jobb.
Les mer om hva det vil si å jobbe gjennom et bemanning- og rekrutteringsbyrå her.

Ikke oppsummer CV-en din.

CV-en din står for de kalde formelle faktaopplysningene som blant annet hvilket studier og emner du har tatt, arbeidserfaring, verv, kurs og førerkort og hvilket tidsforløp dette har foregått. Pass på at søknaden din ikke bare blir en ren oppsummering av CV-en. Istedenfor å liste opp arbeidserfaring i søknaden, beskriv heller hva du har lært og oppnådd i tidligere jobber og studier, og fortell hvordan du kan bruke dette i stillilngen du søker.

Har du ingen relevant arbeidserfaring?

Hvis du fortsatt har en tid igjen av studiet anbefaler vi deg å skaffe en relevant deltidsjobb, dette kan bidra til å øke mulighetene for fulltidsjobb etter studiene. Både fordi du får god arbeidserfaring, men også fordi det gir deg muligheter til å bli fast ansatt i samme bedrift. Men hvordan går du frem om du ikke har relevant arbeidserfaring? Du hadde en deltidsjobb i en dagligvarebutikk eller som servitør for å spe på stipendet, men hvordan kobler du dette opp til den fulltidsjobben du har utdannet deg til? Her er det viktig å få frem hva du har lært og utviklet fra erfaringen. Enten om det er måten du samarbeider med andre på, eller at du har utviklet en egen evne til å håndtere mange ting på en gang. Har du hatt noe former for lederansvar eller ansvarsområder? Forklar hvordan du kan bruke dette i den stillingen du søker på.

Opprett jobbvarsel og registrer CV-en din!

Hos oss kan du opprette jobbvarsel for å motta nye stillinger som matcher dine preferanser, det gjør det enkelt å sile ut stillingene du er på jakt etter. Du kan også registrere CV-en din i vårt system som vil gjøre det lettere for våre rekrutterere å finne din profil.

Del artikkelen