My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
Hero image
Jobbsøker

Ingen arbeidserfaring? Slik får du jobben uten!

Å finne en jobb rett etter studiene kan være en forvirrende og lang prosess. Du må matche annonsen, komme deg på intervju, og gi eksempler på relevant utdanning, erfaring og personlige egenskaper. Men hva om du ikke har relevant arbeidserfaring? Vi gir deg våre beste tips for å få jobben selv uten erfaring.

Selv om det kan virke som at mangel på arbeidserfaring vil gjøre det umulig å lykkes når du søker jobb, er sannheten at du mest sannsynlig sitter på en rekke andre kvaliteter og erfaringer som arbeidsgivere leter etter – det er bare et spørsmål om hvordan du kan markedsføre dem på riktig måte.

Erfaringer kommer i alle former

Noe av det viktigste du kan benytte studietiden til, uavhengig av hva du studerer, er å tilegne deg erfaring som du kan få nytte for senere i arbeidslivet. Ønsker du for eksempel å jobbe som grafisk designer, men ønsker å utvide porteføljen din med mer enn bare skoleprosjekter, kan du bli med i en studentforening og ha ansvar for grafisk materieller. Har du programmert mye på fritiden viser du et brennende engasjement, og din personlige interesse for faget kan være svært interessant for arbeidsgivere som søker etter systemutviklere. Har du hatt verv som økonomiansvarlig i en organisasjon på fritiden, så fortell om det på jobbintervjuet! Har du en eller annen form for erfaring som viser at du kan ta ansvar, at du er selvstendig eller at du liker å utvikle dine ferdigheter på flere områder, er det en fordel å ha med seg i jobbsøkerprosessen.

Finn deg en deltidsjobb eller praksisplass

Noen jobber krever dessverre yrkes- eller arbeidsrelatert erfaring, og de praktiske erfaringene spiler dermed en litt mindre rolle. En deltidsjobb ved siden av studiene vil gi deg både arbeidserfaring og muligheter til å utvide ditt sosiale og profesjonelle nettverk. Det viser også arbeidsgiver at du er i stand til å strukturere hverdagen, og kan i mange tilfeller gi deg verdifull erfaring om samarbeid og ansvar. Om du fortsatt har tid igjen av studiene, hvorfor ikke prøve å lande en praksisplass hos et av selskapene du ønsker å jobbe hos? Du vil da skaffe deg kontakter som kan lede til en fulltidsjobb, få referanser som kan hjelpe deg i fremtidig jobbsøking, og du vil være bedrerustet når du lander din første jobb.

Les også: Kunsten å kombinere jobb og studier

Oppsummering

  • Ta utgangspunkt i de personlige egenskapene som kreves ifølge stillingsannonsen, og fortell om situasjoner i livet der du har vist at du har nettopp disse egenskapene.
  • Fremhev dine erfaringer fra blant annet frivillig engasjement og verv i studentforeninger og ideelle organisasjoner.
  • Få lander drømmejobben rett etter studiene. Finn en jobb med lignende kompetansekrav og fokuser på å tilegne deg erfaring som du kan briljere med til fremtidig jobbsøk.
  • Utvid horisonten – ny by, ny region eller nytt land. Alle kan føre til en spennende jobb.
  • Ikke begrens deg til en stilling eller et selskap – utvid søket ditt.
  • Ikke vær sjenert, søk på alle jobbene du finner interessant og ser for deg at du passer i, uavhengig av erfaring.

Gjør et godt inntrykk online

Førsteinntrykk er viktig, og det strekker seg også til din digitale tilstedeværelse. Du har kanskje ikke mange års erfaring, men en profesjonell og ryddig Linkedin-profil sier at du er en seriøs kandidat som ønsker å utmerke seg i ditt felt. Du kan gi et godt inntrykk av deg selv allerede før dere møtes ansikt til ansikt.

Vær nådeløs med CV-en din

Når du sammenstiller CV-en din, plasser deg selv i mottakerens sko. Arbeidsgivere mottar ofte hundrevis av søknader – hvordan ville din gjort prosessen deres enklere? Vær nådeløs og ta bort overflødig informasjon som ikke er relevant for den aktuelle stillingen. Dette gjelder ikke erfaring du har tilegnet deg gjennom ulike deltidsjobber, verv og praksisplasser, men for eksempel hobbyer som Netflix, gå turer eller drikke kaffe. Det kan være hyggelig for arbeidsgiver å bli kjent med deg og dine hobbyer når dere møtes, men det er ikke den viktigste informasjonen for en arbeidsgiver der og da.

Les også: Slik lager du en god Linkedin-profil

Utvid søket ditt

Det er lett å få tunnelsyn når man skal søke jobb. Ikke søk på jobber du ikke har lyst på, men de som du finner interessante og virkelig kan se for deg å jobbe i, til tross for nok erfaring eller ei. Det er også viktig å utvide søket ditt, våge å se og prøve noe annet. Kanskje andre byer, regioner eller til og med andre land kan lede til spennende og nye eventyr? Utforsk også stillinger som kanskje ikke direkte relaterer til ditt studiefelt, men som deler lignende kompetansekrav. Det kan føre til at du finner en veldig god jobb som du kanskje ikke hadde vurdert tidligere. Sist, men ikke minst, om du har bestemt deg for ne spesifikk stilling, ikke begrens deg til kun en bransje eller ett selskap.

Ikke undervurder deg selv

Det er lett å overse relevante fritidsaktiviteter og verv du har hatt under studietiden, men egenskapene du har demonstrert der er mer overførbare til arbeidslivet enn du tror. Enten du lagde en podcast med noen venner eller skrev artikler for studentavisen, lærte du en hel del som kan være attraktivt for en arbeidsgiver. Sørg også for å fremheve dine personlige egenskaper, de myke ferdighetene, som gjør deg til en person som selskapene ønsker å ansette. Egenskaper som indre driv, læringsvilje, tilpasningsevne og fleksibilitet kan spille en større rolle enn tidligere erfaring. Sannsynligheten er stor for at finnes gode eksempler fra studiene (som gruppeoppgaver, praksis eller verv) der det har dukket opp situasjoner hvor du har måttet være fleksibel, tilpasningsdyktig, ta lederansvar og løse en problemstilling. Ikke undervurder deg selv eller disse egenskapene!

Start din karriere i Academic Work

Uansett om du skal søke deltidsjobb eller fulltidsjobb, kan du registrere din CV hos oss. Oppretter du i tillegg jobbvarsel, vil du få varsler om nye stillinger som passer dine preferanser. Nysgjerrig på hva det vil si å jobbe som konsulent gjennom Academic Work? Les mer om det her.