Jobbsøker

Hvordan følge opp en jobbsøknad

Det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre når du har sendt inn din jobbsøknad. Skal du vente til arbeidsgiveren tar kontakt med deg, eller skal du ta sakene i egne hender og selv ringe opp for å stille spørsmål om hvordan det går? Her deler vi tips og tanker om hva du skal gjøre om du har bestemt deg for å ta kontakt med arbeidsgiveren.

Er det en fordel å ringe for å følge opp en jobbsøknad?

I de aller fleste tilfeller - ja, absolutt - forutsatt at du har noe interessant å legge til eller noe relevant å spørre om utover å bare høre om din jobbsøknad har kommet frem. I de aller fleste tilfeller får jobbsøkerkandidater en mailbekreftelse på at bedriften har mottatt søknaden, kanskje til og med litt kort informasjon om prosessens gang. Fokuser i første omgang på spørsmål om stillingen, arbeidsgiveren eller organisasjonskulturen, ting som du ikke selv kan lese deg til i annonsen eller på bedriftens webside og gjerne vil vite mer om. Når du får anledning kan du på en kort og konsis måte selge deg inn og fortelle hvorfor du tror du er rett person til denne jobben.

Hva bør jeg unngå når følger opp søknaden min?

Hvis du ringer arbeidsgiveren og ber dem fortelle hva stillingen går ut på, gjør du en vanlig feil. Det er en risiko for at dette gir et inntrykk av at du ikke har lest annonsen. Det finnes selvfølgelig annonser med varierende innhold av detaljer og stillings-beskrivelser, så du kan selvfølgelig spørre om informasjon du ikke har mulighet til å finne selv. Men aller helst bør du for din egen skyld bruke anledningen til å få svar på andre typer spørsmål du sitter inne med og samtidig vise din interesse for stillingen.

Å få tak i arbeidsgiveren – ikke alltid like enkelt

Prøv å få en positiv og god start på samtalen og forsøk å vekke arbeidsgiverens interesse i løpet av kort tid ved å stille gjennomtenkte og vel fundamentere spørsmål. Det kan gjøres på en så enkel måte som bare å si:

"Hei, jeg heter Emilie og har søkt stillingen som Consult Manager og ønsker å stille noen utfyllende spørsmål om jobben. Har du tid til å prate med meg i ett par minutter, eller ringer jeg på et ubeleilig tidspunkt?"

På den måten gir du arbeidsgiveren en sjanse til å prioritere din samtale. Om du faktisk ringer ubeleilig kan dere heller bli enig om et mer passende tidspunkt hvor du er sikker på å få arbeidsgiverens fulle oppmerksomhet. Husk på at mange arbeidsgivere sitter i intervjuer mer eller mindre hele dagen– så i noen tilfeller kan en mail være en like bra måte å ta kontakt på den første gangen etter jobbsøknaden er sendt.

Opprett jobbvarsel og registrer CV-en din!

Hos oss kan du opprette jobbvarsel for å motta nye stillinger som matcher dine preferanser, det gjør det enkelt å sile ut stillingene du er på jakt etter. Du kan også registrere CV-en din i vårt system som vil gjøre det lettere for våre rekrutterere å finne din profil.

Del artikkelen