Jobbsøker

Motiver deg selv i søknadsprosessen

Motivasjon bidrar til å styre adferden vår, det som driver oss, hvilken innsats vi legger i det vi gjør, og ikke minst hvilken retning vi går. Det kan til tider være tøft å søke jobb som nyutdannet, og avslag føles gjerne demotiverende. Men det er viktig å ikke gi opp i prosessen, og holde motivasjonen oppe. Vi ønsker å gi deg noen tips til hvordan du kan motivere deg selv i en til tider krevende søknadsprosess.

Sett deg mål

Å sette seg konkrete mål har en direkte effekt på motivasjonen vår. Det er viktig å jobbe mot noe, slik at vi ikke gir opp underveis. Et mål kan være kortsiktig eller langsiktig. De langsiktige målene er ofte store, men konkrete og definerer hva vi ønsker å oppnå på lengre sikt. Det kan være snakk om drømmejobben eller en vesentlig forskjell man ønsker å gjøre. Kortsiktige mål er mål man kan se foran seg i horisonten, og som gjerne settes årlig eller kvartalsvis. I en søknadsprosess kan man gjerne sette seg mål om å tilegne seg en konkret type erfaring, som videre kan generere til at de langsiktige målene man setter seg nås.

La deg inspirere

Hvem ser du opp til? Har du noen idealer? Det er viktig å være seg selv, og gjøre det man selv ønsker. Når det er sagt kan det virke motiverende å søke inspirasjon hos noen du kjenner eller vet om som har oppnådd suksess ved å jobbe hardt mot bestemte mål. Når det føles tungt å få avslag i søknadsprosessen, kan dette bidra til å ikke gi opp jakten på erfaringer og etter hvert drømmejobben. Ikke la seg blende av den store drømmen, og gå glipp av viktig erfaring underveis.

Perfeksjoner søknaden

Husk at jo flere avslag du får, jo bedre trening får du i å søke. Be noen om å ta en titt på søknaden din, samt CV for å luke ut potensielle svakheter. Underveis i prosessen vil du gradvis utvikle en mer optimal søknad og CV, som skiller seg ut i bunken. Ikke glem å spesifiser søknaden til det enkelte formålet. Arbeidsgivere gjennomskuer en søknad som er for generell, så pass på å være tydelig på hvilken stilling du faktisk søker.

Belønn deg selv

Bestem deg for noe du skal gjøre eller belønne deg selv med når de kortsiktige og langsiktige målene er nådd. Det kan for eksempel være et ekstra godt måltid på restaurant, en reise med noen du er glad i, eller bare så enkelt som en hyggelig utflukt. Å ha noe å se frem mot kan motivere deg gjennom det strevet en søknadsprosess til tider kan føles å være. Det er viktig å ikke miste motet, og gni mens jernet er varmt. Jo lenger man venter etter endt utdannelse, jo mindre fersk er kunnskapen og erfaringen du har tilegnet deg.

Lykke til på jobbjakten!

Del artikkelen