I karrieren

5 tips til hvordan du kan leve bærekraftig i en hektisk arbeidshverdag

Det å ta ansvaret for planeten vår, er viktigere enn noen gang før. Alle kan ikke gjøre alt, men vi kan alle gjøre litt. Her har vi samlet 5 enkle tiltak som kan gjøre det enklere å leve litt mer bærekraftig, også i en hektisk arbeidshverdag.

Kildesortering

Kildesorterer du hjemme, men ikke på jobb? I Norge er målet at 80 prosent av avfallet skal gjenvinnes, enten ved at materialene gjenvinnes eller ved å produsere energi i forbrenningsanlegg. Avfallet fra de tjenesteytende næringene står for om lag 20 prosent av alt avfallet i Norge. Kategorien «blandet avfall» har utgjort om lag halvparten av alt avfallet de siste årene og er på drøyt en million tonn. Med andre ord, her er det et stort forbedringspotensial for bedrifter.

Først og fremst er det viktig å ha et grunnleggende sorteringssystem på jobben. Fordel på restavfall, mat, plast, papp, glass og det som kan pantes. Pass deretter på at det blir kastet i riktig søppelstasjon. Finnes det ikke et sorteringssystem på jobben din, ta det opp, bærekraft er noe som bør stå på agendaen til de fleste norske bedrifter.

Flaskevann og Coffee to go

I Norge er vi så heldige at vi nesten uten unntak kan drikke rent og deilig vann rett fra springen. Likevel kjøper vi mer og mer flaskevann!

Invester i en fin, miljøvennlig drikkeflaske som du liker, istedenfor å kjøpe flaskevann. Da sparer du naturen for belastningen det gir å produsere plastflasken, transportere den, lagre den og gjenvinne den. Du er også med på å redusere plastbruken, og sjansen for at plast havner på avveie blir mindre. Velger du flaskevann fremfor vann fra springen, går det med 1500 ganger mer energi og det slippes ut 80 ganger mer CO2. Det er med andre ord mange gode grunner til å velge springvann fremfor kjøpevann.

Er du også blant dem som kjøper kaffe på farta?

Takeaway-kopper er blant det engangsserviset vi nordmenn bruker mest av. Visste du at 70 prosent av alt avfallet i Oslos søppelkasser er engangskaffekopper? Ha med en termokopp hjemmefra. En medbrakt gjenbrukskopp er bra for klima og miljø. I tillegg er det mange serveringssteder som gir rabatt på kaffen når kunden tar med medbrakt kopp.

Bare her kan du gjøre en forskjell ved å unngå plastflasker og engangskopper, og ikke minst vil du vil merke det på lommeboka. Win-win!

Klesbyttekveld sammen med kolleger

8 av 10 nordmenn mener de har for mye klær og sko de ikke bruker. Sett av en kveld til å gå gjennom skapet ditt. En gylden regel kan være å stille seg spørsmålet «husker du ikke sist du brukte noe? Hvis svaret er nei, bør du vurdere om du skal bytte, selge eller levere det inn til et veldedig formål.

Hvorfor ikke arrangere en hyggelig byttekveld med kollegaene dine, eller ta initiativet til å samle inn og levere til et veldedig formål.

Matsvinn

1/3 av all mat som produseres i verden går i søpla. I Norge kaster hver av oss nesten 43 kilo mat i året. Det tallet kan vi sammen jobbe for å få ned. Kaster vi mindre mat, bidrar vi til å redusere mengden av klimagassutslipp. Du kan f. eks planlegge innkjøpene bedre og du kan ta vare på matrester. Ble det igjen rester fra gårsdagens middag, ta det med og spis det til lunsj på jobben. Da slipper du å kaste mat og du får en deilig, varm lunsjrett.

Under lunsjen – snakk med kollegene dine om miljøet og hvordan klimavennlige tiltak bidrar til en bærekraftig utvikling. Det er et aktuelt tema de fleste engasjerer seg i. Kunnskap er ofte nøkkelen.

Transport

Bor du nærme arbeidsplassen er dette en fantastisk mulighet til å gå eller sykle til jobb – da slår du to fluer i en smekk. Du får gjort unna treningen og du kommer deg fra punkt A til B. Bor du langt unna arbeidsplassen, er kollektiv transport et godt alternativ.

Hvis man må kjøre bil kan det lønne seg å samkjøre. Ofte er det kun en person i bilen i rushtiden. Har du en kollega som bor i nærheten eller en nabo som skal samme vei? Det er både mer økonomisk, fornuftig og ikke minst hyggelig å kjøre sammen.

Vi håper du har fått noen gode råd som du kan ta med deg videre!

Les mer om hvordan vi i Academic Work jobber for at bærekraft skal bli en enda større del av vårt DNA.

Kilder: SSB.no, miljøstatus.no, naturvernforbundet.no, nhomd.no, matprat.no, Miljøhovedstaten.no

Del artikkelen