My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
Hero image
I karrieren

6 tips til hvordan du kan leve bærekraftig i en hektisk hverdag

Det er viktigere enn noen gang å ta vare på planeten vår. Alle kan ikke gjøre alt, men vi kan alle gjøre litt. Her er seks tiltak som kan gjøre det enklere å leve litt mer bærekraftig, til og med i en hektisk arbeidshverdag.

Kildesortering

Kildesorterer du hjemme, men ikke på arbeidsplassen? I 2018 vedtok EU et nytt regelverk som innebærer at gjenvinning for avfall fra husholdning og næringslivet skal øke til 65 prosent i 2035. Miljødirektoratet anbefaler i tillegg nye krav til kildesortering, om å samle inn utsortert papp, papir, glass, metall og tekstilavfall. Først og fremst er det viktig å ha et grunnleggende sorteringssystem på jobben. Fordel avfallet på restavfall, matavfall, plast, glass og pant. Pass deretter på at det blir kastet i riktig søppelstasjon. Finnes det ikke et sorteringssystem på arbeidsplassen, ta det opp med arbeidsgiver. Bærekraft er noe som bør stå på agendaen til alle bedrifter.

Velg vann fra springen

Velger du flaskevann fremfor vann fra springen, går det med 1500 ganger mer energi og det slippes ut 80 ganger mer CO2. Ironisk nok kjøper nordmenn mer og mer vann på flasker, når vi er så heldige at vi nesten uten unntak kan drikke rent og friskt vann rett fra springen. I 2020 ble det i Norge solgt 14 millioner liter flaskevann, ifølge tall fra den norske Bryggeri- og Drikkevareforeningen. Invester i en fin, miljøvennlig drikkeflaske som du liker, i stedet for å kjøpe flaskevann. Da sparer du naturen for belastningen det gir å produsere, transportere, lagre og gjenvinne plastflasken. Du er også med på å redusere plastbruken og minimerer sjansen for at plast havner på avveie.

Les også: Hvordan skape et mer inkluderende arbeidsmiljø

enter image description here

Klesbyttekveld sammen med kolleger

I snitt kaster vi i Norge 23 kilo tekstiler hvert år, noe som tilsvarer to kilo i måneden. Nordmenn har et enormt forbruk når det kommer til klær og fast fashion, men gjenbruk har vist seg å være en stigende trend hos den yngre delen av befolkningen, og flere har begynt å donere og kjøpe klær hos Fretex og andre gjenbruksbutikker. Sett av en kveld til å gå gjennom skapet ditt. En gylden regel kan være å tenke over når du sist brukte plagget. Hvis du ikke husker, bør du vurdere om du skal bytte, selge eller levere det inn til et veldedig formål. En klesbyttekveld sammen med kolleger kan være fin måte å bli kvitt klær på, og samtidig finne noe nytt uten å bruke en eneste krone. Eller du kan ta initiativ til å samle inn og levere klær fra kolleger til et veldedig formål. Er du glad i å sy kan du også lage dine egne plagg ut av gamle tekstiler.

Les også: Dos and don’ts på arbeidsplassen

Matsvinn

I Norge kaster vi svimlende mye mat. Bare i 2021 ble det kastet omtrent 85 kg spiselig mat per innbygger. Dette tallet kan vi, og bør vi, jobbe for å få ned. Kaster vi mindre mat bidrar vi til å redusere mengden av klimagassutslipp. Dette kan du gjøre ved å planlegge innkjøpene bedre og ta vare på matrester. Har du rester etter gårsdagens middag? Ta det med og spis som lunsj på jobben. Da slipper du å kaste mat og du får en deilig, varm lunsjrett.

hvordan leve bærekraftig i en hektisk hverdag

Lag kaffen hjemme

Er du også blant dem som kjøper kaffe på farta? Takeaway-kopper er blant det engangsserviset vi nordmenn bruker mest av. Ha med en termokopp hjemmefra. En medbrakt gjenbrukskopp er bra for klima og miljø, og ikke minst lommeboka. I tillegg er det flere serveringssteder som gir rabatt på kaffen når kunden tar med medbrakt kopp.

Reise kollektivt, bruk sykkel eller gå mer

Nordmenn beveger seg mindre enn noen gang. Dette har flere grunner, som for eksempel fjernarbeid, bedre kollektivmuligheter og stillesittende arbeid. Flere får også mindre energi av en stressende arbeidshverdag og mindre tid til å prioritere trening, noe som skaper en ond sirkel av slapphet. Bor du nærme arbeidsplassen er dette en fantastisk mulighet til å gå eller sykle til jobb. Bor du langt unna, er kollektivtransport et mer bærekraftig alternativ enn å kjøre selv. Må du bruke bil, kan det lønne seg å samkjøre. Har du en kollega eller en nabo som skal samme vei? Da er det både mer økonomisk, fornuftig og ikke minst hyggelig å kjøre sammen!

Vårt arbeid med CSR

Vi ønsker å ta bedre vare på samfunnet og verden rundt oss. Det betyr at vi som selskap tar ansvar for vår påvirkning og de avtrykkene vi legger igjen i miljøet. Ved å klimakompansere for våre ansatte, og rette fokus mot likestilling, mangfold, jobber vi stadig mot et mål om å bli The Best Place to Work. Her kan du lese mer om vårt arbeid med CSR og miljø i Academic Work.