I karrieren

Første dag i ny jobb

Å starte i en ny jobb er både spennende og nervepirrende for de fleste. Men husk at din arbeidsgiver har ansatt deg fordi han/hun tror på deg og dine evner! Til tross for dette, er det viktig å gjøre et godt førsteinntrykk på den nye arbeidsplassen – og her er noen tips på veien.

Punktlighet

Husk at det noen ganger kan ta lenger tid å komme til en arbeidsplass enn du forventer. Det kan også være vanskelig å finne riktig adresse, eller det kan oppstå problemer med trafikk eller uforutsette hendelser. Sørg for at du forlater hjemmet i god tid den første arbeidsdagen – risiker heller å komme for tidlig enn for sent.

Kleskode

Før du starter i en ny stilling, anbefaler vi deg å finne ut av hvordan andre ansatte kler seg på jobb. Et tips er å kle deg som du gjorde da du kom til jobbintervjuet. Det er helt greit å kle seg noe stivere den første dagen på jobb, det viser bare at du tar jobben på alvor. Husk å fortsette å følge kleskoden de kommende dagene, det er like viktig å følge kleskoden i bedriften etter noen uker som den første dagen. Vanligvis er businesskleskoden for menn dress og slips. Kvinner kan ofte velge mellom bukser eller skjørt med en fin bluse og jakke. Men dette kan variere på ulike arbeidsplasser – vær sikker på å finne ut av hva som gjelder på din arbeidsplass!

Første kontakt

Prøv gjerne å være åpen og imøtekommende på din nye arbeidsplass og hils på nye kolleger med et fast håndtrykk. Introduser deg selv med ditt fulle navn og vis interesse for de menneskene du møter. Kollegene vil være i stand til å støtte deg i din nye rolle og er for mange en viktig trivselsfaktor. Derfor er det et stort pluss om du får en god start. Et tips er å gjenta dine kollegas navn når du hilser, da er det lettere å huske navnet i fremtiden.
Dine kolleger har sannsynligvis ulike typer personlighet og ulik sans for humor. Forsøk å trå forsiktig når det gjelder ironiske kommentarer, i hvert fall inntil du vet hvordan stemningen og sjargongen er mellom kollegene.

Første lunsj

Bruk den første lunsjen til å bli bedre kjent med dine nye kolleger. Med en uformell lunsj kan du lettere kjenne på hvordan kulturen er og dermed føle deg mer sikker på den videre kontakten med dem. Et tips er å ikke lekke intern informasjon fra en tidligere arbeidsplass – dette er ofte konfidensielt og det er derfor ikke tillitsvekkende å snakke åpent om dette.

Din første arbeidsoppgave

Den første oppgaven er ofte å forstå hvordan dine fremtidige arbeidsoppgaver kommer til å se ut. Lytt derfor nøye til instruksene og sørg for å forstå betydningen av oppgaven. Selv om din arbeidsgiver mest sannsynlig vil forstå at du kan være usikker den første dagen, kan det gi et dårlig inntrykk om du stiller de samme spørsmålene flere ganger, men selvfølgelig skal du spørre om det er noe du ikke forstår! Ta notater hvis du føler det kan være vanskelig å få med deg all informasjon som blir gitt. Om du føler deg usikker på en avgjørelse når du er i gang med oppgaven – spør en kollega om hjelp.

Gå for dagen

Glem ikke å si farvel til sjefen din før du forlater jobben din første arbeidsdag! Det er også en perfekt mulighet for deg til å ta opp eventuelle spørsmål eller hendelser som oppstod i løpet av dagen.

Ha realistiske forventninger

Som nyutdannet Young Professional har man ofte svært høye forventninger til sin nye jobb. Derfor kan det være lett at man føler seg skuffet etter den første dagen. Du kan føle at du blir kastet inn i nye arbeidsoppgaver uten tilstrekkelige instrukser eller at dine første arbeidsoppgaver ikke var slik du hadde forventet deg. Husk at det ofte tar tid før du kommer inn i arbeidet og føler deg trygg i din rolle! Vi vet av erfaring at de aller fleste kommer gradvis inn i arbeidsoppgavene, og trives som en fisk i havet etter hvert.

Flytting i forbindelse med den nye jobben

Om du skal flytte i forbindelse med den nye jobben er det en god idé å planlegge flyttingen i god tid før du starter. Skal du for eksempel flytte til en ny by kan det være lurt å komme frem noen uker før din første arbeidsdag, slik at du kan komme ordentlig på plass i god tid og ikke trenger å fordøye for mange inntrykk på en gang.

Forhold og familie

Husk å involvere din partner og familie når du forbereder deg til din nye jobb. Om du har fått en ny fulltidsjobb, er det bra å fortelle dem at du kanskje ønsker eller trenger å jobbe litt ekstra for å komme inn i rollen den første perioden. Det er viktig å ha det bra på hjemmebane – jobben vil være mye mer givende om du får støtte hjemmefra.

Forbedringsforslag

Personer som har jobbet et par år og som har endret karriere et par ganger vil ofte gi forslag til forbedringer allerede i et tidlig stadium av sin nye stilling. Man kan ha forslag til hvordan prosesser kan være mer effektive og man vil bidra med forslag til utvikling. Prøv som regel å være litt forsiktig i starten fordi eldre og mer erfarne kolleger kan oppfatte det som ubekvemt eller oppleve at du kritiserer deres jobb. Vent derfor til du blir bedt om forslag til forbedringer, eller til du har fått en bedre oversikt over selskapet.

Ledige stillinger
Del artikkelen