I karrieren

Hull i CV-en din? Hva tenker en arbeidsgiver om det?

Jorden rundt- reiser, foreldrepermisjon eller arbeidsledighet? Det er mange grunner til ikke å ha jobbet i en periode - men når det er på tide å se etter jobber, kan disse hullene skape bekymringer. Hvor stor betydning har de egentlig, og hvordan forklarer du dem? Vi har samlet våre beste tips til hva du kan si, skrive og tenke rundt hullene i CV-en din.

Er hull i CV-en noe som blir lagt merke til?

I de fleste tilfeller er svaret ja, arbeidsgiver vil merke hullene. Men de ser ofte på hvor store lukene er og i hvilke perioder. Noen måneders gap mellom to jobber skaper vanligvis ingen sterke reaksjoner, men hvis gapet er lengre kan det være noe som intervjueren ønsker å avklare med deg. Det betyr ikke at intervjueren nødvendigvis er mistenksom, men de ønsker å være i stand til å forklare bakgrunnen til hullet i CV-en når de presenterer deg videre.

Må jeg fortelle om hullene i CV-en min?

Både ja og nei. Selvfølgelig er det viktig å få være privat når du søker på en jobb, og du trenger selvsagt ikke gå i detaljer, men hvis du ikke ønsker å svare på spørsmålet i det hele tatt, oppstår det sannsynligvis flere spørsmål. Det gjør det lettere at du er åpen og ærlig, ikke bare for arbeidsgiver, men også for deg selv. Jo mer intervjueren vet om deg, desto bedre kan de fremstille deg som kandidat for eventuelle beslutningstakere.

Hvordan påvirker hullene min sjanse for å få jobben?

Det er veldig vanlig å ha vært arbeidsledig i en periode og det påvirker ikke intervjuerens syn på deg som kandidat. Imidlertid kan arbeidsledighet være en utfordring hvis du jobber i en raskt skiftende bransje, og hvis det kan være vanskelig å holde seg oppdatert i fagområdet når du har vært borte i lang tid. Du kan velge å skrive om arbeidsløse perioder i CV-en din akkurat som du gjør med en jobb og i stedet benytte anledningen til å beskrive hva du gjorde i den perioden. Kanskje du har vært på reise, deltatt på et kurs, hatt fokus på en hobby eller tilbragt tid med din familie? Gjør hullene i CV-en til fordeler!

3 tips, sånn gjør du lukene i din CV til en fordel:

Fortell hva du har gjort under denne tiden og hvilken lærdom du har tatt med deg

Gjør tydelig rede for periodene med tomrom i din CV

Ved å satse på en hobby eller ved å ta et kurs når du er mellom jobber, unngår du problemet med å få et tomrom i CV-en din.

Ledige stillinger
Del artikkelen