I karrieren

Hvordan blir jeg leder?

Mens noen tar sikte på å gjøre karriere som dyktige fageksperter, lokkes andre mer av muligheten til å bli ledere. Er du en av dem som liker tanken på å være en leder, er det en fordel å tenke over hva du kan gjøre allerede i din nåværende stilling for å nå ditt mål.

Gå foran som med et godt eksempel

Noen ganger kan tanken om en lederrolle først dukke opp når du oppdager at det er utlyst en lederstilling i bedriften du arbeider i. Det er selvfølgelig en god ting at du begynner å tenke over hvordan du skal bli den som blir tilbudt jobben. Men det er hakket bedre, at du fra starten av viser hva du er god for. Det å komme til tiden på jobben hver dag, overholde virksomhetens dresskoder og etterleve virksomhetens verdikoder er en god start. Da viser du en god organisasjonsforståelse. Nettopp det å ha de samme verdinormene som virksomheten, følge instruksjoner og overholde tidsfrister gjelder selvfølgelig også for ledere. Som leder har du i tillegg ansvaret for at dine medarbeidere gjør det samme. Det er derfor en forutsetning, at du som leder går foran med et godt eksempel.

Å skape et bra resultat gjennom andre

For å kunne avansere til en lederstilling, er det en forutsetning at du gjør det bra i din nåværende jobb. Ledelse handler mye om å få til et bra resultat gjennom andre og i samarbeid med andre. Hvis du viser at du er resultatorient, gir det deg større mulighet for å bli betraktet som en potensiell leder. Viser du i tillegg, at du har gode samarbeidsevner og har fokus på videreutvikling, kommer du garantert til å bli spurt.

Vis at du har ambisjoner om å bli en leder

Et annet godt råd er å spørre sjefen din om hvilke av dine personlige egenskaper hun eller han synes er viktige for en leder. Du kan få tips om hva som er viktig for deg å arbeide mer med i din personlige utvikling. Gi tydelig uttrykk for at du har ambisjoner om å bli leder og sørg for at din sjef følger med på din utvikling og gir deg tilbakemeldinger, slik at du kan justere kursen på din vei mot målet om å bli sjef. Etter hvert handler det selvfølgelig også om å søke på lederstillinger og gjøre det du kan for å komme med i rekrutteringsprosessene. Dette gir deg også muligheten for å vise dine ambisjoner om å bli leder. Bare det å være med i søknadsprosesser til lederstillinger, er ofte lærerikt og gir deg sjansen til å bli sett og bli lagt merke til. Hvis du ikke skulle få akkurat det jobbtilbudet, får du forhåpentligvis med deg noen ting du kan jobbe videre med.

Tenk over hvorfor du vil bli leder

Et godt råd til alle med lederambisjoner, er å reflektere over hvorfor akkurat du vil bli leder. Hvis du er genuint opptatt av og interessert i mennesker og samtidig ønsker å utvikle deg og andre – først da er du klar for en slik jobb. Da blir ditt lederskap både suksessfullt og frem for alt - du kommer til å synes det er gøy.

Del artikkelen