I karrieren

Ingen stereotypisk IT-jente

Silje (27) trodde at for å jobbe innen IT måtte hun være en stereotypisk IT-person som elsket programmering eller gaming. Hun skulle vise seg å ta helt feil, i dag jobber Silje som Web designer i VG og har funnet sin lidenskap innen IT. Vi møtte henne under Pink Programming Sundays - hvor hun skulle holde inspirasjonstale for jenter som er interessert i koding og programmering.

For Silje var det tilfeldigheter som førte til at hun landet på IT i studiene. Drømmen var egentlig alltid å studere bioteknologi, men på grunn av manglende karakterer og usikkerhet over veien etter videregående, overtalte en av Siljes venner henne til å ta et årsstudium i informatikk. En ting skilte seg ut; kulturen og samholdet innen IT-miljøet. Istedenfor å konkurrere - delte alle sin kunnskap med hverandre.

Ingen datanerd

Noe som sjokkerte meg i begynnelsen, var hvor få jenter det var som studerte IT. Da jeg begynte på studiene var det kun 8 av 80 studenter som var jenter i klassen.

Det lave tallet med jenter på studiet gjenspeiler seg i den kjente myten om at IT ikke passer kvinner flest. På grunn av det lave antallet jenter som studerer IT, er det høyere etterspørsel etter kvinner i bransjen, men Silje hadde andre bekymringer.

Selv om jeg likte fagene mer enn jeg hadde forventete, var det en ting som plaget meg. Jeg hadde aldri vært interessert i data før, jeg hadde aldri spilt dataspill, og jeg passet ikke inn i den stereotypiske it-studenten. Men det største problemet var at jeg ikke var noen god programmerer.

enter image description here

“Du trenger ikke være en god programmerer for å jobbe innen IT, vi trenger alle jentene vi kan få”, fikk hun høre av eldre studenter når hun utrykket bekymringen sin. Det som kanskje skulle oppmuntre Silje gjorde heller det motsatte.

Jeg ville ikke være en slags gjennomsnittlig IT-person som skulle oppfylle et tall på en likestillings-skala.

Fra kode til person

Noen år senere møtte Silje kjæresten som skulle påvirke henne til å fortsette med noe innenfor IT.

I begynnelsen prøvde jeg å like alt som han likte kun for at vi skulle komme nærmere hverandre. Han var veldig interessert i interaksjon design, og etter en stund var jeg også det. Det var da jeg forstod at jeg virkelig kunne være lidenskapelig opptatt av noe IT-relatert, det trengte ikke være programmering.

For Silje var det blandingen mellom menneskene og teknologien som gjorde IT interessant.

Det viktigste for meg var å kunne gjøre koding - noe som før føltes helt utilgjengelig ut for meg, til å bli tilgjengelig for alle.

Rekrutterer ble redningen

Og selv med stor etterspørsel etter jenter i IT bransjen, kom ikke Silje videre i jobbprosessen etter flere måneder med skriving av cv og jobbsøknader.

Det føltes som det var noe galt med meg siden alle hadde sagt at å få en jobb innen IT skulle være enkelt. Etter hvert bestemte jeg meg for å senke forventningene mine og søkte på en jobb som utvikler gjennom Academic Work - og ble oppringt for intervju med en gang! Men jeg ville ikke bare ha en hvilken som helst jobb, jeg vil jo helst jobbe med noe som kunne ta meg nærmere drømmen om å bli en interaksjonsdesigner.

Under intervjuet innså Silje at det var vanskelig å juge på en lidenskap for programmering når sannheten var en annen. Hun fikk ikke jobben, men to uker senere ble hun oppringt fra det samme rekrutteringsbyrået.

Rekruttereren hadde sett hvor lidenskapelig jeg var når jeg snakket om hva design betydde for meg og alle de tingene jeg elsket med IT. Det endte med at jeg ble anbefalt for en jobb de trodde jeg vil passe perfekt til og i dag jobber jeg som Web designer i VG, gjennom Academic Work!

Anbefaler flere jenter til IT-bransjen

Uansett om du ikke er en typisk IT-person, så er det sykt kult å kunne lage noe fra bunnen av helt selv. Ikke la skam, stolthet, frykt eller stereotyper holde deg tilbake for å prøve en bransje som tilbyr mer enn programmering.

Vil du vite mer? Les om hvordan Academic Work jobber med IT og dine jobbmuligheter her.

Del artikkelen