I karrieren

Skifte jobb eller bli værende - Hvordan vet jeg hva som er rett?

I jobbsammenheng finnes et ofte forekommende utrykk som sier ”du skal gå til noe, ikke fra noe”. Hva betyr det egentlig? Jo, dette: har du en jobb som du trives med, som det egentlig ikke er noe feil med? Bytt ikke, om du ikke blir tilbudt noe mye bedre! Men hvordan vet man egentlig hva som er bedre enn det man allerede har? Er gresset alltid grønnere på den andre siden?

Identifiser hva det er du savner

Det eneste svaret på det spørsmålet er dessverre: det vet man aldri. Men depp ikke, du kommer ganske nær svaret ved å analysere din nåværende situasjon, bit for bit. Til å begynne med bør du identifisere hva det er som gjør at du i det hele tatt ser deg etter en ny jobb. Savner du utfordringer? Begynner pendlingsavstanden å tære på deg? Frister den bedriften, du alltid har villet jobbe hos, alt for mye? Ta deg tid til å reflektere over og identifisere hva det er du savner. Når det er gjort, er det like viktig å finne ut av det motsatte -hva er det hos din nåværende arbeidsgiver som du setter så pris på at du fortsatt er der og vurderer å bli værende?

Når du har tenkt ferdig, kan du gi deg selv en klapp på skulderen. Du har nå kommet så langt i din karriere at du kan identifisere hva det er du søker hos en arbeidsgiver for at du skal kunne prestere og trives – det er ikke alle som har kommet så langt.

Våg å sende søknader

Du har sikkert allerede begynt å se etter spennende jobber eller muligheter. Men har du turt å søke enda? Hvis vegringen baserer seg på at du er redd for at din nåværende arbeidsgiver skal oppdage at du søker en annen jobb, kan det være bra å vite at seriøse arbeidsgivere bør og skal håndtere den type informasjon konfidensielt og med varsomhet. Hvis du er redd for å mislykkes, kan du tenke på noe som du helt sikkert har hørt mange ganger før: Hva har du å tape? Du har en jobb du trives bra med og som fortsatt er der, selv om du ikke skulle få den nye jobben. Det er definitivt verdt å teste vingene dine!

Forsikre deg om at du kommer til å trives

Når du har funnet en jobb du overveier å søke på: søk den! Det er uansett opp til rekruttereren å avgjøre om du er en passende kandidat eller ikke. Du vet heller ikke om den nye jobben oppfyller dine krav enda, men det bør du finne ut av! Hvis du blir innkalt til intervju, må du være sikker på hva du synes om stillingen du har søkt på, det vises godt på deg om du er en kandidat som virkelig ønsker jobben. Tenk over om det du savner hos din nåværende arbeidsgiver, finnes på din nye arbeidsplass. Det, som du er fornøyd med hos din nåværende arbeidsgiver, finnes det hos din nye?

Still spørsmålene om bedriften til rekruttereren, still spørsmålene om teamet til en som er ansatt i teamet. Det er helt ok å spørre om du kan snakke med andre i organisasjonen! Har du noen personlige forbindelser i bedriften? Venners venner som jobber der? Forhør deg om virksomheten hos dem også! Det er viktig å huske på at du aldri skal føle at du stiller for mange spørsmål, forklar bare at du er engstelig for å ikke trives. Både du og den potensielle arbeidsgiveren vil jo at du skal bli værende.

Føles det fortsatt ikke helt riktig?

Fikk du jobben? Wow, gratulerer! Det er ikke uvanlig at det føles litt vemodig og nesten dumt å bytte jobb uten å vite om den er bedre enn den du allerede har. Men du kan som sagt aldri vite helt sikkert om gresset er grønnere på den andre siden. Du har i det minste gjort omfattende undersøkelser for å komme så nær noen form for sannhet som mulig. Er det etter mye om og men slik at du fortsatt savner din gamle arbeidsgiver? De savner sannsynligvis også deg. Om du føler det på den måten, har du nok lagt igjen et godt inntrykk og kan selvfølgelig forhøre deg om dine muligheter for å komme tilbake. Det sier en del om din lojalitet til din forrige arbeidsgiver.

Ledige stillinger
Del artikkelen