I karrieren

6 tips til et vekstorientert tankegang t

Verden endrer seg stadig, og derfor er det viktig at du som person er tilpasningsdyktig, nysgjerrig og åpen for tilbakemeldinger fra de rundt deg. Dette er en del av det å utvikle en vekstmentalitet. Vi gir deg 6 tips til hvordan du kan utfordre ditt eget tankesett.

To typer tankesett

I Mindset: The New Psychology of Success argumenterer den amerikanske psykologen Carol S.Dweck for at det ikke alltid er de som er de smarteste til å begynne med, som ender opp med å være de smarteste. Hun trekker frem to ulike tankeganger; vekstorientert tankesett som tar utgangspunkt i at våre ferdigheter og egenskaper er et produkt av vår egen innsats, som vi kan pleie og utvikle videre, og låst tankesett, hvor man tror at ferdigheter og egenskaper er statiske og forblir uendret gjennom livet. Det kommer tydelig frem at et vekstorientert tankesett er nøkkelen til profesjonell og personlig utvikling.

Å feile er en viktig del av læringsprosessen

Suksess kan ikke eksistere uten det motsatte – det å mislykkes. Så, neste gang du opplever suksess (kanskje du har fått en jobb du virkelig ønsket deg), sett deg ned og reflekter over hvordan du kom deg dit. Tenk på situasjoner hvor du ikke var like suksessfull – å feile er en viktig del av det å oppnå suksess. Å feile er ikke lett, men de med vekstorientert tankesett vil likevel ikke se på det som noe negativt. I stedet ser de på det som en form for læring og en mulighet for utvikling.

Slik håndterer du avslag på jobben!

Kom deg ut av komfortsonen!

Et annet aspekt ved et vekstorientert tankesett er å utfordre deg selv til å gjøre ting som du synes er litt ukomfortabelt, eller som du ikke helt er sikker på hvordan gjøres. Som medarbeider blir du ofte satt i situasjoner hvor du må prøve nye ting, gjerne ting som er utenfor din komfortsone. Personlig vekst krever, som det meste i livet, tid og innsats, men det kan fint oppnås ved å møte utfordringer med et vekstorientert tankesett.

Ferdig utdannet betyr ikke ferdig utlært

Uansett hvor lenge det er siden du fullførte studiene dine, så burde du alltid ha i bakhodet at selv om du er ferdig med utdanningen din, så er ikke du ferdig utlært. Samfunnet og teknologien vår endrer seg stadig. Læring kan være alt fra at en kollega viser deg lifehacks, tutorials på Youtube, til relevante kurs på arbeidsplassen, eller at du selv holder deg oppdatert i dine sosiale kanaler.

Slik omfavner du et vekstorientert tankesett

1. Aksepter deg for den du er

«Perfekt» eksisterer ikke. Vi har alle våre unike egenskaper og rare sider. Og bra er det. Hvor kjedelig hadde det ikke vært om alle var helt like? Aksepter deg selv for den du er. Å være autentisk bringer deg lenger enn å være noen du ikke er.

2. Ikke vær redd for å være ukomfortabel

Dersom du opplever å bli redd eller usikker når du møter utfordring eller motstand, stopp og snu om situasjonen i hodet ditt. Se på utfordringen som en mulighet, og på den måten får du et nytt perspektiv som gjør det lettere å ta tak i oppgaven.

3. Vær oppmerksom på tankemønsteret ditt

Tanker er bare tanker, men ofte kan de skape realiteten vi lever. Begynn med å følge med på hva du sier og tenker. Om du snakker og tenker negativt om deg selv, andre mennesker eller til og med arbeidsplassen din, så vil resultatet reflektere tankene dine.

4. Stol på deg selv

Den eneste meningen om deg som teller, er din egen. Unødvendig leting etter aksept fra andre mennesker kan hindre deg fra å utvikle et vekstorientert tankesett. Jobb med å akseptere deg selv og gjør ting som styrker selvtilliten din. Stol på deg selv!

5. Finn ditt formål

Har du funnet ditt formål i livet? Hvis ja, sett ord på hva formålet ditt er. Om du ikke har noe svar – jobb med å finne din plass og ditt formål i livet, og gjør noe hver dag for å bringe deg nærmere dine mål og ambisjoner.

6. Snu kritikk om til noe positivt

Formålet med kritikk er å gjøre ting bedre!

En kort punktliste forteller selvfølgelig ikke hele historien. Om du vil grave dypere og lære mer om hvordan du kan få et vekstorientert tankesett som kan hjelpe deg i karrieren din, kan du sjekke ut vårt søsterselskap AW Academy . De har bygget hele sin pedagogikk på dette og vil kunne guide deg videre.

Del artikkelen