ypai

YPAI - hva skjer om du ikke lytter?

Er du klar over hvilke behov og ønsker young professionals har når de skal velge sin arbeidsgiver? Når stemmene deres blir ignorert, risikerer du å miste dyktige kandidater. I tillegg til å forsterke stemmene til young professionals, er YPAI et nyttig verktøy for alle bedrifter og organisasjoner som ønsker å lære mer om hvordan de kan attrahere, utvikle og beholde den mest ettertraktede målgruppen i morgendagens arbeidsstyrke.

Last ned YPAI Guide

NEW: YPAI International

We have launched our YPAI International. Here you can read the results for Norwegian in English and also gain insights into what young professionals in the European countries Norway, Sweden, Denmark, Finland, Germany and Switzerland value the most when choosing their employer.

Dette er YPAI

Kort om YPAI

Hvert år gjennomfører vi en undersøkelse som vi kaller Young Professional Attraction Index (YPAI). I denne undersøkelsen spør vi young professionals (studenter, nyutdannede og de som er i sine første år av sin karriere) hva de ønsker fra sine arbeidsgivere, og hva som gjør disse arbeidsgiverne attraktive i deres øyne. Undersøkelsen er laget for å hjelpe arbeidsgivere med å forstå hvordan de kan attrahere, rekruttere og beholde denne målgruppen. Vi har utført YPAI-undersøkelsen i åtte år i seks av våre markeder. Basert på data fra mer enn 1700 respondenter, gir YPAI verdifull innsikt i hva som er viktig for både jobbsøkere og arbeidstakere i Norge, og hvilke faktorer som påvirker deres valg av arbeidsgiver.

Toppliste over de mest attraktive arbeidsgiverne i Norge

Hvilke arbeidsgivere i Norge er mest attraktive for young professionals? For å gi innsikt i hvilke forventninger og ambisjoner denne gruppen egentlig har, har vi satt opp en toppliste over de mest attraktive arbeidsgiverne i Norge, ifølge dem. Vi har målt attraktiviteten på grunnlag av omdømme, suksess og hvor populær arbeidsgiveren er blant young professionals. For å forstå hvorfor akkurat disse arbeidsgiverne er så populære, kan du laste ned vår YPAI Guide og ta en titt på YPAI Insights lenger ned på siden. Kom du på listen? Gratulerer! Her kan du laste ned vår kommunikasjonspakke.

At det er en faglig, så vel som sosial, ramme der det er rom for utvikling, diskusjon, refleksjon og prating i fellesskap

Young professional om gode kolleger og godt arbeidsmiljø

De viktigste egenskapene ved en arbeidsgiver

Young professionals bringer ny kompetanse, ideer og evner til bordet, men har også forventninger til hva slags arbeidsgiver de ønsker å jobbe for. Med YPAI ønsker vi derfor å hjelpe arbeidsgivere med å forstå hva som motiverer young professionals. I undersøkelsen har vi bedt respondentene velge ut de ti viktigste egenskapene de verdsetter mest hos en fremtidig arbeidsgiver. For å lære mer og for å finne ut hva du absolutt ikke burde gjøre dersom du ønsker å attrahere og beholde gode kandidater, kan du se vår YPAI Insights lenger ned.
At jeg alltid vil ha muligheten til å utvikle meg faglig, slik at jeg fortsatt er attraktiv i arbeidsmarkedet

Young professional om karriere- og utviklingsmuligheter

YPAI Insights

Last ned YPAI Guide 2022

Vår YPAI Guide viser hva som er viktigst for young professionals i valg av arbeidsgiver. Her kan du laste ned guiden og få:

  • Tips til hvordan du kan bruke informasjonen til å attrahere, utvikle og beholde young professionals.
  • Råd til hva du ikke burde gjøre for å styrke rekrutteringen og beholde kandidatene.
  • En dypere forståelse for hva young professionals ser etter hos en fremtidig arbeidsgiver.
  • Innsikt i hvordan du kan tilpasse sin arbeidsgiverprofil for å attrahere young professionals.

Book presentasjon for deg og dine kolleger

Ønsker du og dine kolleger råd til hvordan dere kan attrahere og beholde gode kandidater? Vi veileder deg gjennom hvordan du kan implementere informasjonen fra vår YPAI Guide i din bedrift. Booker du en presentasjon, får du:

  • Analyse av årets YPAI-resultater.
  • Resultater fra spesifikke forretningsområder, som for eksempel IT, teknologi eller økonomi.
  • Gode og praktiske tips og diskusjoner om hvordan du kan bli en mer attraktiv arbeidsgiver for målgruppen.

Ville young professionals ha søkt på jobben om de ikke møtte stillingskravene?

Å finne en stillingsannonse for en jobb man ønsker å søke på, bare for å finne ut at man ikke oppfyller alle kravene som er listet opp i annonsen, er ganske vanlig blant jobbsøkere. For young professionals er dette spesielt vanlig. For å attrahere denne målgruppen er det derfor viktig at du som rekrutteringsansvarlig sørger for at stillingsannonsen gir et godt inntrykk og beskrivelse av rollen som utlyses. I vår YPAI Guide kan du få svaret på om en young professionals ville søkt på en jobb de visste de ikke er fullstendig kvalifisert for, og få tips til hvordan bedrifter kan forbedre ansettelsesprosessen sin.

Hvor mange young professionals har vært nær ved å bli eller har opplevd å bli utbrent?

Utbrenthet blant ansatte på arbeidsplassen har økt raskt de siste årene på tvers av aldersgrupper og yrker, og young professionals er intet unntak. Stressfaktorer som jobbusikkerhet, mangel på innflytelse, dårlig lederskap og økonomisk ustabilitet er bare et par av faktorene som bidrar til at folk opplever utbrenthet tidlig i karrieren. Det finnes heldigvis måter å håndtere dette problemet på. Ta en titt på vår YPAI Guide og les mer om utbrenthet blant young professionals, og få samtidig verdifulle tips om hvordan du kan skape et sunt arbeidsmiljø på arbeidsplassen.

YPAI rapporter

Hva må til for at young professionals blir i bedriften i mer enn fem år?

Det kan være vanskelig å attrahere young professionals, men å beholde dem på lang sikt kan oppleves som en enda større utfordring. Arbeidsmarkedet er i dag kandidatdrevet. Det betyr økt konkurranse om de samme kandidatene. Det er derfor viktig å lytte til hva young professionals ønsker seg når de skal velge sin arbeidsgiver. De som ikke prøver å imøtekomme disse ønskene, risikerer å miste dem til konkurrenter som har en bedre forståelse av målgruppen. I vår YPAI Guide kan du lære mer om hvilke egenskaper i en arbeidsgiver young professionals anser som de viktigste, og hva som gjør det mer sannsynlig at de ønsker å bli værende i mer enn fem år hos en arbeidsgiver.

Kommunikasjonspakke

For de som havnet på topplisten over de mest attraktive arbeidsgiverne i Norge, har vi laget en kommunikasjonspakke. Bruk gjerne pakken til å spre ordet i bedriftens egne sosiale kanaler og tag oss med #ypai2022. Skriv til ypai@academicwork.no for å få tilgang til materialet.

Om Kantar

Young Professional Attraction Index (YPAI) har blitt utført åtte år på rad av Academic Work i tett samarbeid med Kantar. Kantar er verdens ledende markedsanalysebyrå med mer en 30 000 ansatte i nesten 100 land. Kantar har mange års erfaring med flere kompetanseområder innen resepsjonsstudier.

Om Academic Work

Academic Work er et rekrutterings- og bemanningsselskap grunnlagt i Sverige i 1998. I dag er vi en internasjonal organisasjon med virksomhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Sveits og Tyskland. Vi er eksperter på å rekruttere young professionals. Vi har hjulpet over 160 000 young professionals med å starte sin karrierevei, samtidig som de oppfyller kundenes rekrutteringsbehov og hjelper dem å vokse.

Her finner du alle tidligere YPAI-rapporter

Formålet med YPAI er å hjelpe arbeidsgivere med å forstå hvordan de kan attrahere og utvikle morgendagens arbeidstakere – young professionals. Derfor er våre rapporter tilgjengelige og kostnadsfrie for alle. Er du nysgjerrig på tidligere rapporter? Da kan du finne dem i denne listen. For eldre rapporter enn 2020, ta kontakt med oss på ypai@academicwork.no.

Last ned tidligere rapporter

For bedrifter tilbyr vi støtte og rådgiving rundt bransjetrender, kandidater, bemanning og rekruttering. Vi streber alltid etter å utvikle kunderelasjoner til våre forretningspartnere, noe som betyr at vi er personlige, transparente og kundesentrerte i alt vi gjør. Trenger du hjelp til å finne din neste medarbeider? Les gjerne mer om våre tjenester og ta kontakt i dag!