My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
Hero image
Rekruttere

Hva sier du til kandidatene du ikke ansetter?

En av de morsomste delene i en rekrutteringsprosess er når alle intervjuer og referansesjekker er gjennomført og man kan ringe opp den soleklare kandidaten og gratulere med jobben. Den litt mer kjedelige biten er å måtte informere de andre kandidatene som ikke har gått videre i prosessen. For å slippe denne litt beklemte samtalen, velger en del rekrutterere å sende et standardisert svar på mail - en kanskje ikke så profesjonell måte å håndtere situasjonen på. Her kommer tips til hvordan du kan gjøre samtalen mindre smertefull, men mer rettferdig.

Vær ærlig

Tenk tilbake på de gangene du selv søkte jobb. Trolig har du vært på et jobbintervju du var veldig fornøyd med – helt til du fikk beskjed om at du ikke har fått jobben. Det eneste som gikk rundt i hodet ditt da var sikkert «hvorfor»? Og når du fikk tilbakemeldinger var de både upersonlige og innøvde.

Det er mye å tape på å håndtere «nei- takk -prosessen» på ovennevnte måten, som f.eks. å miste en kandidat som kan være aktuell på et senere tidspunkt. Hvis du synes kandidaten var dyktig- si det! Blir ikke kandidaten møtt med ærlighet og respekt, vil kandidaten mest sannsynlig ikke søke på kommende stillinger. Dessuten er det ikke bra for din virksomhets omdømme!

Velg dine viktigste kriterier

De fleste stillingsbeskrivelser inneholder en lang liste med nødvendig erfaring og kvalifikasjoner, men alle virker ofte like viktige. Se om du sammen med rekrutteringsslederen kan rangere disse, de viktigste først. Ikke glem å nevne personlige egenskaper og bedriftens kulturelle verdier.

Ta utgangspunkt i denne listen når du gjør din vurdering av søkere og la den veilede deg når du skal gi tilbakemeldingen. Hvis det viktigste kriteriet for stillingen eksempelvis er erfaring innenfor et bestemt område, og kandidaten oppfyller mange kriterier, bare akkurat ikke det ene, kan du fremheve at han/hun kvalifiserte seg på mange områder, men savnet den erfaringen som var mest relevant for stillingen. Det føles betydelig mer rettferdig for kandidaten å høre dette, enn den trøtte klassikeren «en annen kandidat matchet våre krav bedre».

Hold kontakten

Om du virkelig synes kandidaten var dyktig, så passer han/hun kanskje til en annen rolle i fremtiden. Fortell kandidaten at du synes det og lev siden opp til det - send en forespørsel på LinkedIn, inviter inn til ett nettverksmøte og gi beskjed så fort det kommer en åpning for en ny stilling du tror kunne passe. Man vet aldri om timingen kommer til å være rett, men når det er på tide å gjøre en nyansettelse, kommer du til å være glad for at du allerede har etablert en god relasjon til en potensiell, dyktig kandidat.