My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
google_schibsted_dnb
Jobbsøker

Ekspertenes råd til jobbsøkere

Torsdag 21. mars arrangerte vi i samarbeid med Studentunionen en kveld med inspirasjon, motivasjon og gode karrieretips for studentene ved Høyskolen Kristiania og Westerdals. Med oss hadde vi blant annet Leonard Kongshavn fra Google, Silje Torgnes fra Schibsted og Karoline Nauste fra DNB. Hvordan blir du ettertraktet på arbeidsmarkedet? Her er ekspertenes beste tips.

Hva bør stå i CV-en?

CV-en din er rekruttererens førsteinntrykk av deg som jobbsøker og er et utrolig viktig verktøy for deg og dine potensielle arbeidsgivere. Med andre ord, vil du på jobbintervju, bør du legge ned arbeid i en god CV.

Ekspertene er alle enige om at CV-en skal inneholde det du har av erfaringer og hva du kan, men hold lengden innenfor en side. I noen stillinger kreves det at du har gode karakterer, men hva du har gjort ved siden av studiene har ofte mye mer å si.

Trekk frem det som skiller deg ut. Har du hatt et verv eller et engasjement ved siden av studiene? Ofte ser rekruttereren på kandidatens totalpakke og hva som skiller han/hun fra de andre kandidatene. Er du god på ski? Eller har du et spesielt verv arbeidsgiver kan være interessert i, og som gjør deg spennende, så trekk det frem

Hvordan skrive en god søknad?

Leonards råd er klart, ikke søk på alle mulige stillinger. Gjør et godt forarbeid på bedriften du søker deg til og bruk kontaktene dine til å forstå hva og hvem bedriften er ute etter.

- Det verste som dukker opp er masseproduserte søknader, sier Karoline i DNB. Hennes aller beste råd til jobbsøkere er å være personlig i søknadsbrevet. Det første møtet med de som skal ansette deg er gjennom et motivasjonsbrev – ikke vær redd for å vise hvem du er og at du er en person med ny kunnskap.

I Schibsted ser de etter potensialet i kandidaten, og hva personen vil oppnå. Det snakkes mye om drømmejobben, når det ikke sikkert du lander drømmejobben med en gang, sier Silje. Det gjelder å tenke realistisk når du søker din første ordentlige jobb. Hva vil du oppnå med den og hva vil du oppnå på sikt. Kanskje har du en plan over flere år, hvor den første jobben er første steg.

Bilde i jobbsøknaden?

Er det et spørsmål som ofte går igjen er det, bilde eller ikke bilde? Ekspertene var helt enige, bilde er ikke et must, eller noe du trenger. Har du ikke et bilde, ikke bruk tid på det. Den eneste fordelen dette kan ha er at intervjueren vet hvem de skal se etter når de møter deg i resepsjonen før et intervju.

**Les også:** Hvordan skrive CV

Har du søkt på stillinger uten å få et svar?

Se for deg at du har sendt inn det du selv tror er tidenes søknad, du har søkt på stilling etter stilling, men ikke fått et eneste intervju. Hva gjør du da?

Leonards første råd er å ikke gi opp. Han forteller også at det kan være lurt å gå til en uavhengig person, en venn eller et familiemedlem og be dem se over søknaden og CV-en din. Be om tilbakemelding på hva du kan gjøre annerledes og hva du kan gjøre bedre. Om det er et selskap du spesielt ønsker å jobbe hos, vis at du er interessert i dem, møt opp hvis bedriften holder foredrag og arrangementer.

Karoline i DNB råder jobbsøkere til å tørre å spørre bedriften om hva de vil ha. Oppsøk bedriften og be om en kopp kaffe, ofte vil bedriften ha nysgjerrige mennesker. Hun avslutter med et stalltips; dropp setningen "jeg søker herved stillingen som..." – dette vet de som leser søknaden, og er en standardfrase som går igjen.

Silje i Schibsted råder om å argumentere for hvorfor de skal ansette akkurat deg. Har du ikke hørt noe etter en uke kan du følge opp jobbsøknaden, men det er liten vits i å følge opp før søknadsfristen er ute. Ofte er søknadsprosessen en stor prosess for selskapet du søker deg til, og de har med det, også avsatt tid for hvert enkelt ledd. Det er normalt å få tilbakemelding om hvor i prosessen bedriften er, og eventuelt når det kan forventes å få mer informasjon.

5 tips

  • Start søknadsprosessen tidlig!
  • Skriv et godt søknadsbrev, ikke send ut mange i hytt og pine.
  • Tør å være personlig i brevet.
  • Vekk interesse, skap noe, gjør noe som velger at de hører på deg.
  • Tør å spørre og utfordre det eksisterende

Registrer din CV!

Ved å registrere og oppdatere din profil med god informasjon på våre sider - vil vi enkelt finne deg i våre systemer. Når våre samarbeidspartnere ønsker å få hjelp veldig raskt, gjør våre rekrutterere søk på de profilene som allerede er registrert hos oss.
Registrer din profil her eller opprett et jobbvarsel.