My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
takke_nei_til_jobbtilbud
Jobbsøker

Hvordan takke nei til jobbtilbud

Som jobbsøker er det en helt naturlig og selvfølgelig prosess å søke flere jobber om gangen. Noen av jobbene du søker vil du sikkert virkelig ha, mens andre har du søkt på fordi de virker interessante, eller du trenger rett og slett bare en jobb. Hva gjør du om du blir tilbudt en jobb du egentlig ikke vil ha?

Takk nei til et jobbtilbud når det ikke føles riktig

Det er helt okei å takke nei til et jobbtilbud – det er tross alt din karriere det handler om! Selv om stillingsannonsen virket veldig spennende og relevant, kan det være at du først under intervjuet får en ordentlig forståelse for hva stillingen faktisk går ut på, eller hvordan bedriften fungerer. For å kunne utvikles med arbeidet, må det føles riktig for deg. Virker arbeidsoppgavene som noe du kan trives med? Er arbeidstiden gunstig for deg? Kan du leve på lønnen? Og matcher bedriftskulturen dine personlige verdier, og er noe du ønsker å bidra til?

5 tegn på at du bør takke nei til jobbtilbudet

  • Dersom bedriften har hyppe utskiftninger av ansatte.
  • Dersom du vet du ikke hadde blitt lei deg om du fikk avslag.
  • Dersom du ikke føler glede av å få jobbtilbudet.
  • Dersom du ikke synes arbeidsoppgavene virker interessante.
  • Dersom 8 timer på arbeidsplassen ville føltes ut som en ett år.

Vær ærlig om hvorfor du takker nei til Jobbtilbudet

Dersom jobben ikke føles riktig for deg fra begynnelsen av, og du heller ikke klarer å se for deg selv i rollen på lengre sikt, så er det best å si ifra og takke nei etter første intervjurunde. Det beste er å være ærlig om hvorfor du takker nei til jobbtilbudet – både for din egen og arbeidsgiverens del – særlig med tanke på at arbeidsgiveren trolig kan komme til å søke etter kandidater til andre roller senere, som kanskje passer deg enda bedre.

Les også: Skal du bytte jobb eller bli værende?

Intervjuet – din sjanse til å ta temperaturen på stillingen

Intervjueren skal lære en kandidat bedre å kjenne under et jobbintervju. Dersom intervjueren stiller de rette spørsmålene, skal vedkommende allerede i slutten av intervjuet ha dannet seg en mening om du er aktuell for jobben eller ikke. Etter intervjuet er det også opp til deg å tenke over hva du selv føler og synes om jobben. Har du en god følelse og venter spent på svaret, sier det seg selv at du har lyst på jobben. Dersom du vet at du ikke blir særlig lei deg om du får avslag, er det et avgjørende tegn på at denne jobben ikke var riktig for deg.

Slik takker du nei til jobbtilbudet

Dersom du har kommet så langt i intervjuprosessen at du faktisk har blitt tilbudt en jobb som du egentlig ikke er interessert i, må du selvfølgelig takke nei. Du kan fortelle intervjuer at du setter stor pris på muligheten og at du er takknemlig for at de anser deg som en aktuell kandidat for stillingen, men at stillingen ikke føles riktig for deg. Gi også en forklaring på hvorfor – var det noe spesielt som gjorde at du takket nei, eller fikk du et tilbud som passet bedre? Uansett grunn, du skal tilbringe store deler av hverdagen din på arbeidsplassen. Det beste du kan gjøre for deg selv, og arbeidsgivere som bruker mye tid på å finne riktig person til stillingen, er å være ærlig.