My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
slik kombinerer du jobb og studier
Jobbsøker

Kunsten å kombinere jobb og studier

Som student har man ikke det største budsjettet, og i de større byene er man nesten avhengig av en deltidsjobb når studielånet ikke strekker til. Her er noen råd til deg som lurer på hvordan du kan kombinere en deltidsjobb og studier.

Spør en annen student

Selv om en deltidsjobb har økonomiske fordeler for et spinkelt studentbudsjett, er det viktig at du ikke gaper over mer enn du kan tygge. Studier kan være krevende, spesielt i eksamensperioder, og det er derfor viktig å ikke takke ja til en deltidsjobb før du vet om du får tid til det! Spør noen på samme studie som deg, kanskje en fadder eller en andre- eller tredjeårsstudent om hvordan de balanserer jobb og studier. Naturligvis kan alle ha ulike prioriteringer, men å spørre andre hvordan de løste denne problemstillingen kan være en god pekepinn for deg når du selv skal søke deltidsjobb.

Les også: Hvordan skrive en CV

deltidsjobb studier

Vær tydelig på dine prioriteringer

Omfanget av ekstrajobber og deltidsjobber varierer fra bedrift til bedrift. Noen arbeidsgivere ønsker at du kan jobbe fem timer i uka, mens andre stiller krav på 20-25 timer i uka. Noen studenter jobber kun på kveldstid, i helger eller ved ferieavvikling. Andre studenter jobber hele sommerferien for å spare opp en buffer som de kan fordele på studieåret, sammen med den største utbetalingen fra Lånekassen man får i starten av hvert semester, og får da mer tid til både studier og verv. Derfor er det utrolig viktig at du selv klarer å finne ut hvor mange timer i uka du faktisk kan disponere til å jobbe ved siden av studiene.

Dette gjør det ikke bare enklere for arbeidsgiver som setter opp arbeidsplanen, men det gjør det også lettere for deg å finne en deltidsjobb som gjør det mulig å få det litt romsligere økonomisk, men som ikke går utover studieprestasjoner.

Ha en åpen dialog med arbeidsgiver

Har du funnet en deltidsjobb som du synes er interessant, men er bekymret for at du ikke kan leve opp til kravene som stilles, som for eksempel å jobbe i eksamensperioder, er det viktig at du skaper og opprettholder en åpen dialog med arbeidsgiver i både ansettelsesprosessen og på arbeidsplassen. Både du og arbeidsgiver har en klar fordel av at du helt fra starten av er tydelig på hva du kan bidra med. På den måten gir du arbeidsgiver muligheten til å sette inn en ekstra ressurs i stedet for å måtte stille større krav til deg enn det dere ble enige om.

Fakta

Inntekten din kan påvirke hvor mye som kan bli til stipend når du tar høyere utdanning. I 2022 kan du tjene opp til 199 591 kroner dersom du mottar stipend og lån fra Lånekassen mer enn syv måneder. Dersom du får støtte fra Lånekassen i mindre enn sju måneder av året, ligger inntektsgrensen på 498 977 kroner. Les mer om Lånekassens regler for inntekt og formue.

Planlegg studiehverdagen

Studerer du en retning som du fritt kan strukturere både selvstudium og forelesninger, vil det som oftest være mye enklere å kombinere med en deltidsjobb. Består studiehverdagen din mer av obligatorisk oppmøte, hyppige arbeidskrav og kollokviemøter, bør du legge inn en ekstra innsats i å planlegge dagene dine slik at du bruker en viss tid på studier, jobb og fritidsaktiviteter. Husk også at det som fungerer for andre, passer kanskje ikke like bra for deg. Alle har ulikt studieomfang, variasjon og energi i hverdagen.

deltidsjobb student

Se om noe kan være relevant for studiene

Dersom du har lyst, og det passer din studiehverdag, kan du prøve å skaffe deg en deltidsjobb som er relatert til det du studerer. Studerer du journalistikk, medier og kommunikasjon, IT eller økonomi, kan du finne mange aktuelle arbeidsgivere som lyser ut deltidsstillinger som gir deg muligheten til å få en fot på innsiden av bransjen. Det trenger likevel ikke å være relevant for studiene for at du skal kunne tjene litt ekstra ved siden av. Uansett hvilken deltidsjobb du har hatt, eller betalt verv for den del, er all arbeidserfaring god erfaring. Det viktigste er hva du lærer og hvordan du utvikler deg.

Finn en sommerjobb

Som nevnt tidligere, er det mange som jobber i sommerferien der de sparer opp en betydelig sum og fordeler beløpet på studieåret. Dette kan være et godt alternativ for deg dersom du ikke ønsker å bruke tiden ved siden av studiene på en deltidsjobb, og gir deg bedre tid til å balansere både studier og fritidsaktiviteter, som å delta i foreninger eller ta på deg et verv. En sommerjobb øker også muligheten til å få en større stilling dersom bedriften skulle ønske å ansette flere til større stillinger.

Opprett jobbvarsel og registrer din CV

Hos oss kan opprette jobbvarsel for å kunne få med deg alle relevante stillinger for deg. Det gjør det enkelt å få med seg når det kommer nye stillinger du ikke vil gå glipp av. Har du samtidig registrert din CV hos oss blir det enkelt for våre rekrutterere å finne deg når det kommer relevante stillinger rettet til din profil. Les gjerne mer om hvordan det å jobbe som konsulent gjennom Academic Work.