My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
Hero image
Jobbsøker

Slik lander du drømmejobben

Det å søke jobb kan føles både overveldende og nervepirrende, nifst til og med, når du er ny i arbeidslivet. Det kan være fristende å senke forventningene og ambisjonene sine i frykt for å mislykkes. Å lande drømmejobben trenger ikke bare å være en drøm – med gode forberedelser og fokus kan det skje.

Finn ut hva du vil

Først må du identifisere hva drømmejobben din er. Hva vil du jobbe med? Og hvorfor vil du jobbe med dette? Hva er målet ditt, og hvilken retning må du gå for å nå målet? Husk også at drømmejobben ikke kun handler om tallene på lønnsslippen – hva du skal jobbe med fra da til dag er enda viktigere. Dersom du har identifisert drømmejobben kun på bakgrunn av lønnsnivået, kommer du fort til å oppdage at gleden av lønnsslippen vil forsvinne etter noen måneder med en utilfredsstillende jobb. Er det utfordrende å identifisere drømmejobben, så start i motsatt ende – hva vil du absolutt ikke jobbe med?

Les også: Dette burde du se etter i stillingsannonsen

Undersøk grundig

Reflekter over bakgrunnen din. Hvilke aspekter ved studiet ditt eller tidligere jobber har du opplevd som spennende? Hvilken type jobb hadde fått deg til å glede deg til hver mandag? Svaret burde kunne lede deg i riktig retning. Har du fått en pekepinn på hva drømmejobben din kan være, kan det fortsatt være utfordrende å finne ut hvordan du kan få den. Finn og ta kontakt med personer som jobber i lignende stilling. Spør de hvordan deres arbeidsdag ser ut, hvilken bakgrunn og erfaring de har, og om de har noen råd til deg som skal søke på lignende jobb. Mange deler gledelig sine erfaringer og det de har lært på veien!

Husk

  • En rekrutterer ser fort forskjell på en masseprodusert søknad og en søknad som kommer fra noen som har tatt seg tid til å lese stillingsannonsen grundig. Hvilke kvalifikasjoner, egenskaper og kompetanser etterspør annonsen? Og fremfor alt, virker det som om arbeidsplassen passer for deg?
  • Bruk gjerne litt ekstra tid på å gjøre din CV og personlige søknad oversiktlig og enkel å forstå. Del opp i tydelige overskrifter, og pass på at CV-en er satt opp i omvendt kronologisk rekkefølge med dine nyeste erfaringer først. Les alltid igjennom før du sender sin, så er du sikker på å avdekke eventuelle skrivefeil.
  • Det er ingen hemmelighet at arbeidsgivere sjekker kandidaters sosiale medier, så sørg for at alt som er synlig om deg representerer hvordan du ønsker å presentere deg selv profesjonelt. Ta deg gjerne tid til å finpusse profilen din på Linkedin.

Tilegn deg riktig kompetanse

Når du har fått en bedre forståelse for hvilken retning du må gå for å lande drømmejobben, burde du vurdere om du faktisk lever opp til kravene. Er det noen ferdigheter eller kompetanser du mangler? Se om det mulig å ta noen ekstra fag eller kanskje digitale kurs for å øke din egen kompetanse og fylle hyllene. En ekstra innsats nå kan hjelpe deg med å nå dine mål i fremtiden.

HVOR ønsker du å jobbe?

Neste steg burde være å finne ut hvem du faktisk ønsker å jobbe hos. Lag en liste over de arbeidsgiverne du finner attraktive, og her er det bare å være så ambisiøs som du kan. Hva er de som gjør dem attraktive for deg? Hva har de til felles? Når du har identifisert disse kvalitetene er sjansen stor for at du finner de andre steder også. Dette burde hjelpe deg med å utvide søket ditt, og hjelpe deg å finne mange andre spennende stillinger du kan søke på.

Tilpass søknaden din

Hva er det som gjør at akkurat du er den rette for denne stillingen? Tilpass din CV og din personlige søknad, slik at den fremhever dine egenskaper og erfaringer som passer til stillingen – det tyder på at du har en ekte interesse for denne jobben. Kartlegg derfor hva du har gjort tidligere, både privat og i jobbsammenheng. Finn eksempler på situasjoner hvor du har brukt de egenskapene og ferdighetene som arbeidsgiveren etterspør. Få hjelp fra noen i dine omgivelser hvis du synes dette er vanskelig.

Les også: Hvordan følge opp en søknad

Timing er viktig

Selv om alle disse forberedelsene er viktige, er timingen enda viktigere. Det er få ting som er så demotiverende som å legge mye jobb i forberedelser, og bruke endeløse dager på å bla gjennom side etter side med stillingsannonser, for så å ikke finne noen relevante jobber. Den prosessen kan fort bli utmattende. Alt handler om timing, så ha is i magen og ikke vær redd for å søke på jobbene du kommer over underveis.

Start din karriere i Academic Work

I Academic Work kan du registrere din CV og opprette jobbvarsel. På den måten får du oversikten når det dukker opp nye stillinger som matcher dine preferanser. Du kan lese mer om hvordan det er å jobbe gjennom Academic Work her. Ønsker du å se hvilke ledige stillinger vi har for øyeblikket, kan du se dem i vår jobbportal.