info
ADVARSEL! Feilaktige meldinger om ledige stillinger sirkulerer for tiden på sosiale medier, disse kommer ikke fra Academic Work. Vi ønsker å informere deg om at disse ikke er tilknyttet oss, og avsenderen bruker vår merkevare uten vår tillatelse. Vårt råd er å ikke svare eller gjøre noe (f.eks. klikke) på disse meldingene. Du kan trygt og sikkert søke etter ledige stillinger på nettsiden vår.
close
My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
Hero image
Jobbsøker

Slik lykkes du med videointervjuet

Videointervju har blitt et godt og effektivt verktøy i forbindelse med rekrutteringsprosesser og jobbintervjuer. Vi har samlet sammen noen tips som kan hjelpe deg å gjøre et best mulig inntrykk på ditt videointervju.

Et videointervju kan være en svært effektiv måte for aktuelle kandidater og arbeidsgivere å møtes selv om det foreligger en viss avstand imellom dem. Selv om den eneste forskjellen mellom videointervju og tradisjonelt intervju er at førstnevnte foregår på skjerm, er det likevel noen ting man burde tenke på for at videointervjuet skal bli vellykket.

Forbered deg godt

Les deg opp på den aktuelle bedriften og tenk ut på forhånd hvilke spørsmål du ønsker å stille arbeidsgiver. Likt det tradisjonelle intervjuet bør du også forberede deg på å måtte fortelle litt om deg selv, din erfaring og hva du ønsker å få frem som er relevant for stillingen. Still deg selv spørsmålet: Hvordan kan min kompetanse bidra til at bedriften når sine mål? Se nøye over stillingsannonsen og tenk ut eksempler på dine egenskaper og ferdigheter, og hvordan de passer til det bedriften søker etter. Det viktigste er at du klarer å sette ord på hvorfor du søkte jobb hos dem, hvorfor du er riktig kandidat for stillingen og hvorfor du passer inn i deres bedrift.

Les også: slik forbereder du deg til et kompetansebasert intervju

Kle deg som til et vanlig intervju

Ta på deg de samme klærne du ville brukt dersom du skulle gjort intervjuet ansikt til ansikt. Tenk på at klærne du har på deg skal gi en god bildeopplevelse uten distraksjoner. Finn gjerne ut i forkant av intervjuet hvilken kleskode arbeidsplassen krever. Selv om det bare er halve kroppen som synes, og du kanskje kjører på med joggebukse nederst, vil det å kle seg fint være en god måte å forberede seg mentalt til intervjuet på.

Om ting skulle skjære seg

Noen ganger kan uforventede ting skje. Bildet kan fryse mens du er midt i en gestikulasjon, programmet kan henge seg opp, den andre parten kan få problemer med lyden, eller strømmen går plutselig. Det er ikke noe du kan kontrollere. Dersom du skulle få problemer, pust med magen og spør intervjuer om fem minutter til å få fikset situasjonen. Er det noe du ikke får fikset, så spør om å flytte intervjuet til telefonen. Om ikke annet, så viser du i hvert fall at du er fleksibel og løsningsorientert.

Ha kontroll på omgivelsene rundt deg

Det kan virke som små detaljer, men det å sitte i et godt belyst rom uten ekko skaper den profesjonelle settingen du ønsker og trenger. Velg deg en bakgrunn uten for mange gjenstander som stjeler oppmerksomhet. Dersom du er hjemme, enten det er i kollektiv eller hos familien, er det greit å informere de du bor sammen med om jobbintervjuet, slik at du ikke opplever unødvendige forstyrrelser underveis. Husk også å sette telefonen på lydløs!

Les også: Intervjuspørsmål - dette svarer du!

Fjern distraksjoner

Ikke bare er det viktig å sette mobilen på lydløs, du burde også legge den helt bort, eller i hvert fall med skjermen ned. TV-en burde heller ikke være påslått da du fort kan bli distrahert av hva som foregår på skjermen. Alle faner, dokumenter og chatteprogrammer som ikke er nødvendige for intervjuet burde du også lukke.

Test det tekniske utstyret før intervjuet

Ta deg minst 15 minutter før intervjuet og sjekk at web-kamera, mikrofoner og hodetelefoner fungerer som de skal. Vær sikker på at internettilkoblingen er god. Hvis du har mulighet, vil vi også anbefale deg å ta en testsamtale med noen for å forsikre deg om at alt fungerer som det skal, og justere avstand, kamera og lyd. Logg gjerne på noen minutter før intervjuet starter – det vil gi deg en trygghet og du vil unngå å risikere en kronglete start på intervjuet.

Engasjement og kroppsspråk

Som i et vanlig jobbintervju er det viktig å holde øyekontakt. Se på arbeidsgiver, og unngå å stirre ned i pulten eller på deg selv i skjermen. Husk at selv om dette er et videointervju, så er ditt engasjement og kroppsspråk utrolig viktig! Det kan føles litt annerledes å bli intervjuet over video, men tenk på at du kan gestikulere og prate som normalt.

Oppsummering

  • Forbered deg som til et vanlig intervju
  • Kle deg etter nødvendig kleskode
  • Velg en nøytral bakgrunn
  • Skru mobilen på lydløs!
  • Fjern alt av distraksjoner
  • Ha det stille rundt deg
  • Vær tidlig ute med å teste utstyret
  • Vær bevisst på kroppsspråk, men ikke vær redd for å gestikulere eller vise engasjement
  • Får du tekniske problemer, ta en pause eller spør om å få ta intervjuet på telefon.