My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
pinkkoding

Flere jenter viser interesse for koding

En solfylt Søndag sitter det en stor gjeng med jenter i alle aldre på kontoret til Academic Work, de sitter i sin egen verden og koder. Dette er mye takket være Simone, hun kommer fra Malmø og har studert datateknikk i 5 år ved Lunds tekniska Högskola. I 2015 flyttet hun til Oslo da hun fikk en sommerjobb i Accenture. I dag jobber hun på Encap som java-utvikler. Ved siden av jobben arbeider hun nå med å få flere jenter interessert i koding gjennom å etablere Pink Programming i Norge.

For Simone var det tilfeldigheter som førte til at hun landet på IT studier, hun søkte fem ulike linjer og kom inn på sistevalget, som var datateknikk, men etter første programmeringskurset merket hun fort at dette var et studium som var krevende, men også veldig gøy, så hun fortsatte!

«Jeg oppdaget fort at det var kult å programmere. Når man skriver noe inn noe på en data– skjer det ting, enkelt forklart»

IT- bransjen er i dag mannsdominert. Da Simone begynte på studiene, var de kun 20 jenter i en klasse med 120 studenter. Det siste studieåret var det kun 7 jenter igjen. Hun tror mange jenter har et misoppfattet bilde av programmering.

«Du trenger ikke å ha sittet hjemme å ha gamet, eller være «supernerd» for å like å holde på med programmering. Jeg har aldri gamet i hele mitt liv!»

«For å endre dette mener jeg det er viktig å løfte de kvinnelige forbildene som finnes i bransjen i dag, og gi informasjon til jenter på rett måte og innføre koding tidligere i studiene.»

«Det er langt flere incentiver i dag enn da jeg var yngre, eksempelvis «Lær kidsa koding» og kampanjen «Hun spanderer». Derfor har jeg stor tro på at vi i nær fremtid kommer til å se en tendens til at flere kvinner ønsker å studere og jobbe innenfor IT.»

I 2015 ble Pink Programming grunnlagt av tre kvinnelige programmerere Vanja, Vibeke og Tone, som et resultat av at de ønsket seg flere kvinnelige kolleger. Med Pink Programming ønsker de å skape et inspirerende miljø der jenter og transpersoner, som er interessert i programmering, kan ha det gøy og føle seg hjemme mens de lærer å kode eller bygger på eksisterende kunnskap.

I dag arrangerer de «Pink Programmers Sundays», hvor likesinnede jenter møtes en hel søndag for å mingle og programmere. I tillegg arrangerer de «Pink Programming Camp», hvor man reiser på turer og tanken bak det er, at man skal ha det sosialt og gøy samtidig som man lærer programmering, Simone og den svenske Pink Programming-grunnleggeren Vanja Tufvesson ble i vinter enig om å opprette Pink Programming i Norge. I sommer hadde Simone et møte med Academic Work og deres søsterselskap Academy, som gjerne ville sponse Pink Programming-arrangementer i Norge og i August ble det først Pink Prorgamming eventet avholdt hos Acamdeic Work i Oslo.

«Det var utrolig gøy å se at alle som deltok, ble så engasjerte. I begynnelsen gikk vi rundt og hjalp dem med komme i gang og viste ulike tutorials hvis de stod fast, men etter lunsj satt alle i sin egen verden og programmerte. Det at så mange viste sin interesse gjør at man får lyst til å arrangere flere «Pink Programmers Sundays»

Ifølge Simone finnes det uendelig mange karrieremuligheter for jenter som velger å studere IT.

«Som sivilingeniører kan du gjøre det meste, da du har en såpass omfattende utdanning at du kan løse et problem. I dag er det en stor etterspørsel, samtidig som det er en mangel på folk som jobber med IT. Kvinner er kanskje spesielt ettertraktet i bransjen. Mitt inntrykk er at et arbeidsmiljø blir bedre om det er en jevn fordeling mellom kjønn, og at dette er noe bedrifter ønsker»

«Man kan bli alt i fra tester, utvikler, prosjektleder, jobbe med support eller starte en egen gründerbedrift hvis man ønsker det.»

«Man finner raskt ut av hva man synes er kult og hva man ikke synes er like gøy. Men man må prøve det ut for å vite, studiene er helt annerledes enn arbeidslivet. Så våg å teste!»

Til jenter som vurderer å studere IT har Simone et råd: kjør på! Vurderer du det har du jo en interesse for det, og da synes jeg absolutt at man bør teste det ut.

Du er ikke alene, det finnes andre jenter med samme interesse og masse hyggelige mennesker i bransjen. Ta et kurs, eller kom på nettverks-eventer og still alle de spørsmålene du sitter inne med. Lykke til!