My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
Hero image

Fra prosjektkoordinator til programmerer på 12 uker

Da Matilda ønsket å bytte karriere vurderte hun først å gå den vanlige veien gjennom studier på universitet. Men etter noen måneder innså hun at det kanskje fantes en bedre måte å skifte karriere på. Etter 12 intensive uker med AW Academys C# .Net-program er Matilda nå forretnings- og systemutvikler for Perrigo Nordic i Stockholm. Ved hjelp av en ny utdanningsmodell kunne hun velge en raskere vei til karriereskiftet.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

– Min jobb er i utgangspunktet å utvikle og vedlikeholde de interne datasystemene. Mine «klienter» er de andre avdelingene i selskapet. Så en typisk dag starter med det vi kaller en «daily standup» med min nærmeste kollega, der vi går gjennom hvordan gårsdagen gikk, hva vi har planlagt for denne dagen og om vi har noen problemer som må løses. Jeg pleier å ha ett eller to møter om dagen med noen fra en annen avdeling for å gå gjennom deres forespørsler om endringer i systemet. Resten av tiden min går med til å utføre oppgavene, som kan være alt fra å endre fargen på en knapp til å utvikle en helt ny funksjon. En stor del av jobben, som ikke er veldig vanlig når du programmerer, er forretningsutviklingsaspektet. Vi har møter med de forskjellige avdelingene der vi prøver å forstå arbeidsprosessene deres og hvordan vi kan bidra til å digitalisere dem.

Hvordan endte du opp på denne karriereveien?

– Før AW Academy studerte jeg faktisk noe helt annet. Jeg har en dobbel universitetsgrad (joint honors degree) i antropologi og internasjonal utvikling fra University of Sussex i Storbritannia. Jeg ble uteksaminert i 2014 og jobbet deretter med merkevarebygging for Leger Uten Grenser i Sverige. Jeg var der i nesten fem år. Det var en flott tid, men etter en stund skjønte jeg at jeg ønsket en tydeligere faglig retning. Jeg var generalist, og jeg følte at selv om det var mange dører som var åpne for meg, var de bare litt åpne. Og jeg var nødt til å kjempe hardt for å komme gjennom dem.

– Jeg valgte programmering fordi jeg tenkte det ville passe godt for meg. Jeg liker logikk, problemløsning og språk. Jeg hadde planlagt å ta en solid utdannelse, så jeg søkte på en femårig ingeniørutdanning ved KTH i Sverige. Men, siden jeg allerede hadde en dobbel grad og 5 års arbeidserfaring, var jeg usikker på om et fem år langt studieløp var den rette løsningen. Så da en venn, som tidligere hadde jobbet for Academic Work, anbefalte meg å prøve AW Academy, visste jeg at jeg måtte benytte muligheten. Jeg ble uteksaminert i april 2020 og begynte å jobbe i mai samme år.

Hva liker du best med jobben din? Hva synes du er mest spennende?

– Det er definitivt tilfredsstillelsen ved å løse et problem. Noen ganger finner du svaret etter en time, andre ganger tar det to uker, eller til og med to måneder. Du gjør mockups, prøver ut forskjellige testversjoner, men det fungerer fortsatt ikke. Så, en dag går det plutselig opp et lys for deg og du går inn, endrer koden og alt fungerer perfekt. Det er utrolig tilfredsstillende.

Hvilke harde ferdigheter er nødvendig i jobben din?

– C#, som er .NET-språket vi bruker. SQL, som er for databaser. Git, for versjonshistorikk av det du programmerer. Vi bruker også et rammeverk kalt M Driven, som det er greit å kjenne til. Og også et enhetlig modelleringsspråk og OCL.

Hvilke myke ferdigheter tror du er nødvendige for å lykkes i jobben din?

– Tidsstyring, sammen med evnen til å prioritere. Samt nysgjerrighet og tålmodighet – som ikke er en av mine beste egenskaper. Som jeg nevnte, elsker jeg å finne løsningen på et problem, men de tre dagene jeg bruker på å lete etter løsningen, er ikke like gode. Jeg vil også trekke frem gode kommunikasjonsevner. Jeg tror det gjør teamarbeidet mye enklere. Det betyr ikke at det må være mye kommunikasjon, men dere må bli enige om hvordan dere skal få samarbeidet til å fungere. Hvordan liker du å få tilbakemeldinger? Hva slags støtte og hjelp trenger du når du ikke har tro på det du driver med?

– Jeg vil legge til en siste ting for akkurat denne jobben, som er å kunne selge inn et produkt til andre avdelinger. Noen ganger må du få dem til å forstå at det du gjør kan gjøre livet lettere for dem.

Til slutt, hvilke råd vil du gi til dem som vurderer å starte på eller bytte til en karriere innen programmering?

– Noen spør om jeg skulle ønske jeg ikke hadde studert antropologi, og der er svaret, nei, absolutt ikke. Hvis jeg måtte gjøre alt på nytt, ville jeg ikke forandret på noe. Det er jo akkurat denne reisen som har fått meg dit jeg er i dag. Så stol på deg selv og gjør det du tror er best for deg.

– Det er mange unge mennesker som tror de må ta en femårig ingeniørutdanning eller noe lignende for å komme dit de vil. De tror det er den eneste veien. Men det er også mulig å ta en ett- eller toårig utdannelse, eller til og med en tre måneders bootcamp, og fortsatt lykkes. Hvis du liker å studere og kunne tenke deg et langt universitetsløp, kan du selvfølgelig ta informatikkstudier på universitetet. Men hvis du ikke gjør det, er det fortsatt mange måter å tilegne seg de samme ferdighetene og kunnskapen på.