My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
Hero image

Slik kan YPAI hjelpe deg som young professional

Ser du etter en jobb der du kan utgjøre en forskjell samtidig som du tjener penger? Er muligheter for faglig utvikling noe du tenker på allerede første arbeidsdag? Vel, da er du ikke alene! Vi har oppsummert høydepunktene fra dette årets YPAI (Young Professional Attraction Index), slik at du kan ta en nærmere titt på hva young professionals som deg prioriterer høyest i valg av arbeidsgiver.

Les mer om YPAI

Hva er YPAI?

YPAI er en årlig undersøkelse som kartlegger hvilke arbeidsgivere young professionals helst ønsker å jobbe for, og hvorfor. Rapporten er basert på undersøkelsessvarene fra over 14 500 respondenter, og gir dem muligheten til å bli hørt og forstått av fremtidige arbeidsgivere. Våre årlige rapporter blir lest av hundrevis av selskaper og bedrifter, og gir arbeidsgivere stor innsikt i hvordan de kan tilpasse seg fremtidige ansattes behov og ønsker.

Hvordan kan YPAI hjelpe deg?

Selv om våre YPAI-rapporter primært er skapt for selskaper og bedrifter, inneholder den nyttig innsikt for deg også! Å vite hva andre young professionals ser etter i en arbeidsgiver kan være til stor hjelp når du selv skal prøve ut dine muligheter på arbeidsmarkedet. Det å vite at andre young professionals legger stor vekt på en bestemt sak kan i tillegg virke betryggende, og gi deg selvtilliten du trenger til å ta opp disse problemene under rekrutteringsprosessen, eller til og med når du er fast ansatt!

Dette sier andre young professionals:

«For meg betyr godt lederskap at en leder lytter til sine ansatte og gir dem muligheten til å bli bedre i arbeidet sitt.»

Young professional om godt lederskap og gode sjefer

« At det ikke har vært mye mediastorm rundt selskapet hvor det er brudd på etiske retningslinjer, bærekraft, likestilling eller at det er stor misnøye blant ansatte i bedriften.»

Young professional om selskapets rykte og omdømme

«Å ha muligheten til å lære og få nye arbeidsoppgaver, og ikke føle at jeg blir hindret av struktur.»

Young professional om karriere- og utviklingsmuligheter

Hva forteller resultatene i Norge oss?

Til tross for – eller kanskje på grunn av – pandemien, har arbeidsmiljø og kollegaer blitt de viktigste faktorene for norske young professionals ved valg av arbeidsgiver. Enten de jobber hjemmefra, på kontoret eller en blanding av begge, ønsker de å bygge positive relasjoner med kolleger og ledere i et miljø som hjelper dem med å gjøre sitt beste! Å ha et formål betyr noe for young professionals, både i oppgavene de utfører på daglig basis, og i større skala når det gjelder de etiske retningslinjene og miljø- og inkluderingspolitikken til selskapene de jobber for. Det kommer derfor ikke som noen overraskelse at selskaper som driver med innovasjon og grønne energiløsninger topper listen over de mest attraktive arbeidsgiverne. Det var også en sterk trend mot å ville jobbe for stabile selskaper, hvorav halvparten er norskeide, som har bevist at de tåler endringer (eller varianter) som måtte oppstå. Lønn og fordeler havnet på toppen av listen i år også, og young professionals ønsker at begge skal være akseptabel. Og til slutt, selv tidlig i karrieren, ligger vekst og utvikling øverst på listen: young professionals ønsker å ha klare muligheter for faglig utvikling, og de ønsker ledere/mentorer som kan veilede dem på karriereveien.

Hva er det neste steget?

Å søke jobb kan oppleves som utfordrende fordi man gjerne ikke vet hvor man skal starte eller hva man egentlig ser etter. Derfor kan det å lese meningene til andre young professionals være til hjelp. Men hvordan kan du bruke disse innsiktene som YPAI-rapportene har? Spør deg selv:

  • Hva er viktigst for deg når du skal velge arbeidsgiver? Kommer du på en eller flere bedrifter som er spesielt attraktive ut ifra de faktorene?

  • Er det noen faktorer som er viktigere enn andre? Hvilke ting er fint å ha, mens andre er noe du virkelig må ha? Ikke bare tenk på hva som er viktig for deg, men også hvorfor. Dette kan hjelpe deg et stykke på veien når du skal velge din arbeidsgiver.

Gjør din egen research

Det er mange måter å lære om en bedrift på før du velger å søke jobb hos de eller akseptere et jobbtilbud fra dem. Du kan for eksempel lese om bedriften på deres karrieresider for å få et inntrykk av hvilken bedriftskultur de fører og hvilke fordeler de har, eller du kan gå inn på deres nettsider og sosiale medier for å finne ut av hvordan de kommuniserer den interne kulturen og dets fordeler eksternt. Gjør du din egen research kan du få et godt bilde av selskapet og deres employer brand, men den beste måten å få svar på spørsmålene dine, er å spørre!

Tips fra Consultant Manager

Consultant Manager Eero Saine gir sine tips til når du skal opprette en dialog med arbeidsgiver om dine behov og bekymringer knyttet til arbeidsplassen.


Under rekrutteringsprosessen:

  • Vær ærlig og åpenhjertig. Dersom du kommer fra et ærlig sted og har genuin interesse for selskapet, vil du komme lettere gjennom med det du har å si.
  • Vær modig. Er det noe YPAI-resultatene har vist, så er det at du mest sannsynlig ikke er alene om dine bekymringer og behov. Så ikke vær redd for å ta opp det som betyr noe for deg. Men, ikke ta de opp for tidlig. Det første intervjuet er ment for å vise frem dine ferdiheter, erfaringer og din personlighet. Bruk den tiden til å fokusere på deg og hva du kan bidra med i selskapet. Ofte er et andregangs- eller tredjegangsintervju basert på å navigere en forståelse for selskapet, og da er det best å spare spørsmålene du skulle ha om etikk, kultur, fordeler og lignende, til da.

Som ansatt

  • Kontakt din leder først. Dersom dine bekymringer gjelder din leder, henvend deg til HR eller din Consultant Manager.
  • Når du tar opp et problem, prøv også å foreslå en løsning. Dersom du ønsker høyere lønn, gjør research og forbered et forslag. Er du beykmret for bærekraft eller inkludering, se om du kan komme opp med forslag til hvordan dette kan forbedres. Å være løsningsorientert er en ferdighet som arbeidsgivere ser etter, så det er en fin mulighet til å vise frem hvor god du er på å løse problemer.
consultant manager

Eero Saine, Consultant Manager i Academic Work.