My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
Hero image
Jobbsøker

Slik forbereder du deg på rekrutteringstester

Jo mer forberedt du stiller, jo enklere er det å gjennomføre rekrutteringstester. Her får du innblikk i tre av de vanligste testene som blir brukt, hvorfor de brukes og hvordan de gjennomføres.

Hvorfor brukes de?

Tester kan gi arbeidsgiveren nyttig og aktuell informasjon om deg som arbeidssøker, og slike tester blir derfor mer og mer vanlig i rekrutteringsprosessen. Tim Knutsson, Group Operations Specialist i Academic Work, forklarer bakgrunnen for testene slik:

«Fordelen med å benytte slike tester i rekrutteringsprosessen, er at vi kan se på potensialet til arbeidssøkeren. Erfaring spiller en mindre rolle når vi har noe pålitelig å bygge på, og som kan vise til fremtidige resultater. Det betyr at en kandidat ikke nødvendigvis trenger rett utdannelse eller erfaring for å være aktuell for drømmejobben – de kan få den basert på sitt potensial» – Tim Knutsson, Group Operations Specialist, Academic Work

Selv om du kanskje ikke har så mye erfaring eller alle de rette kvalifikasjonene, kan potensialet ditt være det en rekrutterer legger mest merke til. Dermed kan en slik test hjelpe deg med å skille deg ut i mengden.

Les også: Slik fungerer rekrutteringsprosessen i Academic Work

HUSK!

Vær deg selv. Til syvende og sist handler rekrutteringstester om å styrke arbeidsgiverens forståelse av hvem du er, og hva du kan bidra med. Vær deg selv og vit at testene er til for å hjelpe deg i jobbsøkerprosessen.

Slik forbereder du deg

Det beste du kan gjøre før du tar en rekrutteringstest, er å sørge for at du får en god natts søvn. Får du muligheten til å velge tidspunkt for testen selv, bør du gå for den tidligste. Velger du et senere tidspunkt får du selvfølgelig mer tid til å forberede deg, men det kan være utfordrende å ta til seg ny informasjon på selve testdagen. Ordentlig hvile og en god frokost er gode ingredienser for en god start, og det er fint å ha muligheten til å jobbe med oppgavene mens du fortsatt er full av energi.

Testtype 1: Adaptive Matrigma-tester

Navnet kan kanskje virke litt skremmende, men denne testen vurderer de kognitive evnene dine. For eksempel, logisk tenkning, som er evnen til problemløsning og forståelse av ulike problemstillinger. Målet er å forutse hvordan du ville tatt i bruk disse evnene på arbeidsplassen. Du vil ikke vite hvilke spørsmål som vil bli stilt på forhånd.

I kognitive tester må du passe på å ikke låse deg fast på noen av oppgavene. Det er bedre å fortsette til neste, for ellers risikerer du at hele resultatet blir negativt påvirket. - Tim Knutsson, Academic Work

Du kan finne god og generell informasjon om Adaptive Matrigma-tester her. Om du ønsker å bli mer kjent med testformatet, kan du sjekke den ut her.

Testtype 2: MAP-tester

Disse testene gir en rekrutterer en bedre forståelse av personligheten din, slik at de kan vurdere for eksempel hvordan du kommuniserer, og hvilke lederegenskaper du har. Det er begrenset med hvor mye man kan forberede seg til disse testene. De er utviklet for å vise et sannferdig bilde av kandidatens personlighet, og det beste for både deg og arbeidsgiver vil være at du svarer ærlig på spørsmålene. Dersom du prøver å «lure» systemet, kan du ende opp i en jobb du ikke trives med eller passer til.

Les også: Hva skal du svare på spørsmål om lønnsforventninger?

Testtype 3: MINT

Disse nettbaserte personlighetstestene bidrar til å identifisere enkeltpersoner som ikke er produktive på arbeidsplassen. Det samme behovet for ærlighet i MAP-testene gjelder også her: hvis du er ærlig, hardtarbeidende og profesjonell i ditt arbeid, har du ingenting å bekymre deg for.

Opprett jobbvarsel og registrer din CV!

Registrer din CV hos oss og våre rekrutterere finner deg letter når du søker på ledige stillinger i jobbportalen. Oppretter du i tillegg jobbvarsel får du beskjed når det dukker opp nye stillinger som matcher dine preferanser. Du kan lese mer om hvordan det er å jobbe som konsulent gjennom Academic Work her.