My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
Hero image
Jobbsøker

Hva svarer du på spørsmål om lønnsforventninger?

Noen ganger dukker spørsmålet opp tidlig i rekrutteringsprosessen, andre ganger blir det ikke nevnt før helt til slutt. Uansett kan du trygt regne med at du vil få spørsmålet; hva er din forventning til lønn? Hva skal du egentlig svare?

Vær forberedt

Først og fremst, vær forberedt på at lønnsspørsmålet kan bli nevnt allerede i den første telefonsamtalen du får fra intervjueren, hensikten med samtalen er å avklare at dere er noenlunde samstemte før du blir bedt om å møte til intervju. Det er en god følelse å vite at du har tenkt over hva du ønsker i lønn, og har forberedt deg godt på hva skal svare når spørsmålet blir stilt.

Les også: Dette må du se etter i en stillingsannonse

Husk

Vær stolt over og fremhev din innsats på arbeidsplassen. Det viser at du har troen på deg selv. Fortell om din personlige utvikling i stillingen og i bedriften, og hva du tenker fremover.

Vær ærlig

Det er en fordel å være så ærlig og åpen som mulig om hva du tjener i din nåværende jobb, og hva ditt lønnsnivå har vært på dine tidligere arbeidsplasser. Er du akkurat ferdig med studiene kan det lønne seg å gjøre litt research på forhånd hva som er gjennomsnittslønn for noen med samme utdanning og erfaring.

Ha et minimums- og maksimumskrav

Sett ikke et spesifikt tall, men bestem deg heller for et beløp som du presenterer som både minimums- og maksimumskrav. Er det i tillegg viktig for deg at jobben gir deg karrieremuligheter, så nevn dette på et tidlig tidspunkt i samtalen. Forklar at du er villig til å diskutere lønnen så lenge du også gis en mulighet til lønnsøkning i takt med din personlige og karrieremessige utvikling i firmaet.

Les også: Ofte stilte intervjuspørsmål – dette svarer du!

Argumenter for lønnen din

Under en lønnsdiskusjon får du anledningen til å presentere hvordan du har bidratt i din jobb til fordel for virksomheten og hvorfor du er viktig. Kom med konkrete eksempler på hvordan du har utviklet deg personlig, hvordan du har utmerket deg, og hvordan dine ansvarsområder har blitt utvidet. Har du fått mye positive tilbakemeldinger internt kan det være en fordel å formidle dette til sjefen din.

Hvor ofte skal man ha diskutere lønn?

Ofte ligger det en medarbeidersamtale til grunn for å diskutere lønnen din, og den utføres gjerne i tilknytning til lønnsforhandlinger som gjennomføres – ofte en gang per år. Hvordan samtalen foregår og til hvilket tidspunkt varierer fra firma til firma. Be gjerne sjefen din fortelle deg hvordan rutinene er når det gjelder lønnsforhandling og medarbeidersamtaler.

Opprett jobbvarsel og registrer din CV!

Registrer din CV hos oss og søk på aktuelle ledige stillinger hos våre kunder i jobbportalen. Oppretter du i tillegg jobbvarsel får du beskjed når det dukker opp nye stillinger som matcher dine preferanser. Du kan lese mer om hvordan det er å jobbe som konsulent gjennom Academic Work her.