My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
Hero image
Jobbsøker

Trenger du referanse? Dette må du tenke på

Når du søker jobb og en arbeidsgiver ber deg om referanser, kan du gi deg selv et klapp på skulderen. Du har gjort et godt inntrykk på intervjueren og er svært relevant i rekrutteringsprosessen. Tiden er inne for å sjekke referansene dine, men hvilke skal du velge?

Velg referanser som kjenner deg profesjonelt

Referanser er en viktig del av prosessen når du søker jobb. De referansene du velger skal på en informativ måte bekrefte hvordan du er som person i profesjonelle og arbeidsrelaterte settinger. Du må derfor ha gode referanser som bør være i stand til å beskrive hvordan du handler i ulike situasjoner på arbeidsplassen, hvilken rolle du tar i et team, og hvordan du tidligere har håndtert ulike utfordringer. Eksempel på gode referanser er arbeidsgivere, ledere, personalansvarlige og kolleger. Dersom du er helt ny på arbeidsmarkedet, er eksempler på gode referanser en veileder fra studiene dine eller en kontakt i selskapet der du har skrevet din bachelor- eller masteroppgave. Hvis du tidligere har vært aktiv i et studentverv, kan du fint benytte din leder/kolleger derfra som referanser.

Les også: Slik forbereder du deg til jobbintervjuet

Referansen skal kunne gå god for deg

Personene skal kunne beskrive deg og ditt arbeid på en fin og god måte. Er ditt tidligere arbeid i tråd med stillingen du søker på, er det smart å bruke de nyeste referansene. Selv om du ikke trenger å bruke din nåværende sjef som referanse, kan det være bra å nevne at du er på utkikk etter nye utfordringer. Hvis det av ulike grunner er best å holde det hemmelig, så vær tydelig på dette. Fortell intervjueren om grunnen til at du ikke ønsker å benytte deg av din nåværende sjef som referanse.

Tips til valg av referanser

  • Oppgi en referanse som kan beskrive deg på en fin og god måte.
  • Ikke oppgi referanser som familie, kjæreste eller slektninger.
  • Forbered referansene dine på at de kan forvente å få en telefon.
  • Forberede gjerne tre referanser.
  • Oppgi referansene når arbeidsgiveren ber om dem.
  • Ta vare på dine referanser som en del av ditt profesjonelle nettverk.
  • Husk å uttrykk takknemlighet til hver referanse etterpå.

Hvilke referanser burde du unngå?

Ikke før opp foreldre eller kjæresten som referanser når du søker ny jobb. Det er heller ikke lurt å oppgi noen som er uvitende om at du har oppgitt vedkommende som referanse. Det gjør det vanskeligere for intervjueren å utføre sin jobb, og det kan føre til at din referanse havner i en ubehagelig situasjon – vedkommende kan for eksempel slite med å huske dine oppgaver og prestasjoner. Det er en situasjon du ikke ønsker å komme i. Oppgi heller ikke en referanse som du har et dårlig forhold til, eller som er mindre positiv til deg. Dersom du vet at personen sitter med svært detaljert og nyttig informasjon om ditt tidligere arbeid, kan du i hvert fall spørre om vedkommende ønsker å stille opp.

Hvor mange referanser bør du oppgi og når?

Forbered gjerne tre referanser og oppgi referansene når arbeidsgiveren ber om dem. Det er bra om du klarer å få frem ulike deler av bakgrunnen din. Det er også smart å oppgi flere referanser i tilfelle referansen er på ferie, i permisjon eller av andre grunner ikke har mulighet til å stille opp. Har du mindre enn tre referanser, oppgi du grunnen til hvorfor – dette kan for eksempel være at du er helt ny på arbeidsmarkedet.

Les også: Skal du søke ny jobb?

Glem ikke at en referanse må være forberedt!

Uansett hvem du velger å oppgi som din referanse, så er det viktig at du forbereder dem. Delvis fordi referansene som regel trenger tid til å huske hvem du er, men også fordi det er en god mulighet til å opprettholde kontakten med ditt profesjonelle nettverk. Oppdater vedkommende på prosessen du er i ved å sende en e-post eller ringe. Forsikre deg om at personen fortsatt er positiv til å være referanse, og er tilgjengelig på telefonnummeret du har, og at vedkommende har anledning til å snakke med intervjueren. Glem ikke å takke etterpå!

Start din karriere i Academic Work

Vi hjelper deg å finne en jobb som du både trives og utvikles i! Registrer din CV og start din karriere i Academic Work. Oppretter du i tillegg jobbvarsel vil du får beskjed om nye stillinger som matcher dine preferanser. Vi har flere ledige stillinger i vår jobbportal. Du kan lese mer om hvordan det er å jobbe gjennom Academic Work her.