My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
forberedelse_til_intervjuet, AcademicWork
Jobbsøker

Skal du på jobbintervju? Her er våre tips til intervjuet

Uansett om det er ditt første eller tiende jobbintervju, så er det helt vanlig å bli nervøs i forkant. Man vil jo bare forsøke å gi arbeidsgiver et godt førsteinntrykk! Vi gir deg gode tips til jobbintervjuet som er viktig å tenke på, og råd til hvordan du stiller best forberedt til intervju.

Bli kjent med bedriften

Det første du bør gjøre, er å vite hvem arbeidsgiveren egentlig er. Det vil si, les deg opp på den aktuelle stillingsannonsen og bedriften på forhånd. Arbeidsgiver vil i hovedsak være interessert i hvordan du passer til den aktuelle stillingen, så du bør tenke på å gå inn på nettsider og sosiale medier, les og bli kjent med deres bedriftskultur og verdier før du drar på jobbintervju.

Les stillingsannonsen nøye

Et tips til å stille godt forberedt, er å lese stillingsannonsen ekstra nøye. På denne måten får du en oversikt over hvilke egenskaper bedriften søker etter, og du kan deretter fortelle om eksempler på jobbintervjuet som illustrerer dine kvaliteter på disse områdene. Dersom du har spørsmål til stillingen, så kan du skrive de ned på forhånd og ha de klare til du skal på jobbintervju.

Les også: Dette svarer du på intervjuspørsmålene


Hva er din motivasjon?

Dette burde du ha for deg allerede før du blir kalt til jobbintervju. Spørsmål som kan dukke opp på jobbintervju kan for eksempel være:
  • Hva var din motivasjon for å begynne på ditt studium?
  • Hvorfor søkte du på denne jobben?
  • Hvorfor ønsket du å slutte i den forrige jobben?
  • Hvorfor bør vi ansette akkurat deg?

Disse spørsmålene gir arbeidsgiveren inntrykk av hva som er din motivasjon, og gir deg en god sjanse til å vise arbeidsgiver hvem du er som person og at du er genuint interessert i jobben. Har du ikke forberedt å måtte fortelle om motivasjonen din, så kan det oppleves som et vanskelig jobbintervju.

Evidensbasert rekruttering

Vi i Academic Work benytter oss av evidensbasert rekruttering. Det betyr at vi bare vurderer ting som har vist seg å være sterkt knyttet til arbeidsytelsen for stillingen du søker på, og tar beslutninger basert på vitenskapelige bevis. Ved å jobbe evidensbasert ønsker vi å sikre at vi ser på hele potensialet ditt for stillingen og at den riktige kandidaten får jobben.

jobbintervju_academic_work

Kom tidsnok!

Dersom du kommer 10 minutt før intervjuet skal starte, viser du at du respekterer intervjuerens tidsskjema, og gir et godt førsteinntrykk allerede fra starten. Dersom du skulle komme for sent, så ring så fort som mulig, vær ydmyk og be om unnskyldning. Er du forsinket kan du gi arbeidsgiver inntrykk av at du ikke er interessert i stillingen. Ligger du så langt bak skjema at du ikke rekker jobbintervjuet i det hele tatt, spør gjerne om å få ta intervjuet over telefon der og da, eller om å avtale nytt tidspunkt. Er du heldig, vil du få en sjanse til.

jobbintervju_intervju_intervjuspørsmål

Kle deg riktig

Når det kommer til antrekk, bør du kle deg som om du allerede har landet jobben. Kom anstendig kledd og tilpass antrekket etter bedriften du besøker. Antrekket ditt vil spille inn på det første inntrykket arbeidsgiveren får av deg, så du bør unngå utfordrende eller utstikkende klær på jobbintervjuet. La også joggebuksa ligge hjemme. En tommelfingerregel er å heller kle seg litt for pent dersom du ønsker å gi et godt førsteinntrykk på jobbintervjuet. Nøytrale farge som svart, hvit og marine kan fungere som retningslinjer.

Slik forbereder du deg til et digitalt intervju

  • Forviss deg om at du har en god Internett-forbindelse.
  • Skjer intervjuet via Skype eller Teams? Prøv å logge deg inn på applikasjonen før møtet for å sjekke at alt virker.
  • Dobbeltsjekk at mikrofonen og kameraet virker.
  • Finn et lyst sted å sitte. Velg en nøytral bakgrunn, eller bruk en av bakgrunnene som er tilgjengelig i Teams eller Skype.
  • Bruk klestipsene vi nevnte ovenfor.

Husk navnet på intervjueren

Vær ikke redd for øyekontakt på jobbintervju! Ta intervjueren i hånden og hils pent. Et godt råd er å huske navnet på intervjueren slik at du kan henvende deg med navn under intervjuet, eller dersom du skulle sitte med spørsmål eller ønsker å sende en e-post etter jobbintervjuet.


Hva skiller deg fra andre søkere?

Som ny på arbeidsmarkedet møter man ofte hard konkurranse om de samme stillingene. Et tips er derfor å tenke på hva som gjør akkurat deg unik. Var du leder i en studentforening? Har du reist verden rundt og lært flere språk? Har du foretatt et karriereskifte? Eller har du i andre arbeidssammenhenger mestrer samme oppgaver som går under stillingen du har søkt på?

Vær saklig, og lytt

Vær konkret og saklig i dine svar. Snakker du for mye kan det signalisere at du er usikker. Ikke avbryt intervjueren – hør etter hva det blir spurt om og svar etter beste evne. Bruk gjerne flere, konkrete eksempler for å illustrere din erfaring. Ta deg god tid til å svare på spørsmålene, og ikke vær redd for at det blir stille. At du håndterer stillheten kan snarere gi arbeidsagiveren inntykk av at du har kontroll over situasjonen og er selvsikker. Det kan være smart å heller bruke litt lenger tid på å reflektere enn å komme med det første tanken som dukker opp.

Vær ydmyk om dine sterke og svake sider

Fremhev dine styrker, men vær samtidig ydmyk. Alle har svakheter – det gjelder bare å være bevisst på dem slik at man kontinuerlig forbedrer og utvikler seg. Spørsmål angående styrker og svakheter dukker som regel opp på jobbintervjuer, så det er greit å ha gjort seg opp noen tanker om dette i forkant av intervjuet.

Les rommet

Forsøk å kjenne på stemningen i rommet. Er det rom for spøk eller ikke? Er det åpnet for spørsmål nå, eller burde du vente med spørsmål helt til slutt? Hva passer seg i situasjonen? Kandidater som avslutter intervjuet med upassende kommentarer kan ofte som uprofesjonelle, hvilket kan påvirke helhetsinntrykket på en negativ måte. På den andre siden kan en hyggelig kommentar gjøre at du blir bedre husket av intervjueren.

Les også: Slik lykkes du med videointervjuet

Less is more

Om intervjueren ber deg om å beskrive en situasjon for å illustrere egenskapene dine, er det mye bedre å komme med et lite eksempel enn å ikke svare i det hele tatt. Ofte kan man føle at eksemplene ikke er bra nok, men for intervjueren er alle detaljer, både store og små, viktige for å skape et helhetsinntrykk av deg. Har du konkrete eksempler, blir det enklere å svare på spørsmålet om hva som gjør deg til en aktuell kandidat.

Slapp av

Forsøk å slappe av og ikke tenk så altfor mye. Ha i tankene at personen som intervjuer deg bare er et hvilket som helst annet menneske som forstår at du er nervøs og kan gjøre feil. Dersom du skulle si noe rart eller irrelevant, er det bedre å ta det med et smil. Selvironi er en god egenskap! En profesjonell intervjuer vil holde seg nøytral og forsøke å skjule reaksjoner. Dette er kun strategi og er ikke rettet personlig mot deg.

Følg opp jobbintervjuet

Er du ferdig med intervjuet? Godt jobbet! Men hva skjer nå? Nedenfor lister vi opp noen ting som det kan være lurt å tenke på etter intervjuet.

Tenk over hva som gikk bra og mindre bra under intervjuet. Fikk du et spørsmål som det var vanskelig å svare på? Skriv det ned, og tenk over hvordan du kan forbedre svaret neste gang.

Har du ikke fått noen tilbakemelding innen den angitte tiden? Ta kontakt med rekruttereren for å spørre om status i prosessen. Noen ganger tar det lengre tid enn planlagt.

Våg å be om tilbakemelding. Fikk du ikke jobben? Be om tilbakemelding fra rekruttereren om hva du kunne ha gjort annerledes. På denne måten kan du bli bedre på dette i neste jobbintervju.

Opprett jobbvarsel og registrer din CV!

Visste du at du kan starte din karriere i Academic Work? Vi hjelper deg å finne en jobb som du både trives og utvikles i. Registrerer du din CV og oppretter jobbvarsel, vil du få beskjed om nye stillinger som matcher dine preferanser. Søker du på en stilling vil også våre rekrutterere finne deg fortere i systemet. Du kan lese mer om hvordan det er å jobbe gjennom Academic work her.