Jobbsøker

Skal du på jobbintervju? Her er våre tips til hvordan du forbereder deg til ditt intervju

Uansett om det er ditt første eller tiende jobbintervju, så er det helt naturlig å bli nervøs i forkant. Man vil jo bare forsøke å gi et godt inntrykk! Vi gir deg gode råd og tips til ting som er viktig å ha i bakhodet når du skal på jobbintervju.

Les stillingsannonsen nøye

Les deg opp på den aktuelle stillingsannonsen og bedriften. På denne måten får du en oversikt over hvilke egenskaper bedriften søker etter, og du kan deretter vise til eksempler som illustrerer dine kvaliteter på disse områdene. Intervjueren vil i hovedsak være interessert i hvordan du passer til den aktuelle stillingen.

Hva er din motivasjon?

Forbered deg på å forsvare dine tidligere valg i livet. Hva var din motivasjon for å begynne på ditt studium? Hvorfor søkte du på denne jobben? Hvorfor ønsket du å slutte i den forrige jobben? Dette er en god sjanse til å vise intervjueren hvem du er som person.

Les også: Dette svarer du på intervjuspørsmålene

Det grunnleggende du må tenke på

Kom tidsnok!

Kommer du 10 minutter før intervjuet skal starte, viser du at du respekterer intervjuerens tidsskjema, og gir et godt førsteinntrykk allerede fra starten. Dersom du skulle komme for sent, så ring så fort som mulig og be genuint om unnskyldning.


Kle deg riktig

Kom anstendig kledd og tilpass antrekket etter bedriften du besøker. Antrekket ditt vil spille inn på det første inntrykket intervjueren skaper av deg, så unngå utfordrende eller utstikkende klær. La også joggebuksa ligge hjemme. En tommelfingerregel er å heller kle seg litt for pent.


Husk navnet på intervjueren

Ikke vær redd for øyekontakt, ta intervjueren i hånden og hils pent. Et godt råd er å huske navnet på intervjueren slik at du kan henvende deg med navn under intervjuet.


Hva skiller deg fra andre søkere?

Som ny på arbeidsmarkedet møter man ofte hard konkurranse om de samme stillingene. Et råd er derfor å tenke på hva som gjør akkurat deg unik. Var du leder i en studentforening? Har du reist verden rundt og lært flere språk? Har du foretatt et karriereskifte? Eller har du i andre arbeidssammenhenger mestret samme oppgaver som går under stillingen du har søkt på?

Vær saklig, og lytt

Vær konkret og saklig i dine svar. Snakker du for mye kan det signalisere at du er usikker. Ikke avbryt intervjueren, hør etter hva det blir spurt om og svar etter beste evne. Bruk gjerne flere, konkrete eksempler for å illustrere din erfaring. Ta deg god tid til å svare på spørsmålene, og ikke vær redd for at det blir stille. At du håndterer stillheten kan snarere vise at du har kontroll over situasjonen og er selvsikker. Det kan være smart å heller bruke litt lenger tid på å reflektere enn å komme med det første tanken som dukker opp.

Vær ydmyk om dine sterke og svake sider

Fremhev dine styrker, men vær samtidig ydmyk. Alle har svakheter – det gjelder bare å være bevisst på dem slik at man kontinuerlig forbedrer og utvikler seg. Spørsmål angående styrker og svakheter dukker som regel opp på jobbintervjuer, så det er greit å ha gjort seg opp noen tanker om dette i forkant av intervjuet.

Les rommet

Forsøk å kjenne på stemningen i rommet. Er det rom for spøk eller ikke? Hva passer seg i situasjonen? Kandidater som avslutter intervjuet med upassende kommentarer kan ofte som uprofesjonelle, hvilket kan påvirke helhetsinntrykket på en negativ måte. På den andre siden kan en hyggelig kommentar gjøre at du blir bedre husket av intervjueren.

Les også: Slik lykkes du med videointervjuet

Less is more

Om intervjueren ber deg om å beskrive en situasjon for å illustrere egenskapene dine, er det mye bedre å komme med et lite eksempel enn å ikke svare i det hele tatt. Ofte kan man føle at eksemplene ikke er bra nok, men for intervjueren er alle detaljer, både store og små, viktige for å skape et helhetsinntrykk av deg.

Slapp av

Forsøk å slappe av. Ha i tankene at personen som intervjuer deg bare er et hvilket som helst annet menneske som forstår at du er nervøs og kan gjøre feil. Dersom du skulle si noe rart eller irrelevant, er det bedre å ta det med et smil. Selvironi er en god egenskap! En profesjonell intervjuer vil holde seg nøytral og forsøke å skjule reaksjoner. Dette er kun strategi og er ikke rettet personlig mot deg.

Opprett jobbvarsel og registrer din CV!

Visste du at du kan starte din karriere i Academic Work? Vi hjelper deg å finne en jobb som du både trives og utvikles i. Registrerer du din CV og oppretter jobbvarsel, vil du få beskjed om nye stillinger som matcher dine preferanser. Søker du på en stilling vil også våre rekrutterere finne deg fortere i systemet. Du kan lese mer om hvordan det er å jobbe gjennom Academic work her.

Del artikkelen