My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
Hero image
Jobbsøker

Hvor viktig er kroppspråket under jobbintervjuet?

Du har blitt invitert til et jobbintervju, og gjort grundig research rundt bedriften og stillingen. Du har også forberedt deg på spørsmålene som du tror kan dukke opp, og føler deg godt forberedt. Men har du tenkt over kroppsspråket ditt?

Derfor er kroppsspråket viktig

Noe vi ofte glemmer under et jobbintervju, er kroppsspråket vårt og hva det signaliserer. Feil kroppsspråk kan i verste fall føre til at du ikke får jobben, til tross for feilfrie svar på intervjuet. Kroppsspråket er med på å danne et helhetlig inntrykk av deg, og derfor burde du være ekstra oppmerksom på hvordan du presenterer deg. Vi gir deg våre beste tips til hva du bør og ikke bør gjøre under jobbintervjuet.

Les også: Slik lykkes du med videointervjuet

Dette burde du gjøre

Hils med et fast håndtrykk.

Håndtrykket spiller en viktig rolle for førsteinntrykket. Unngå å ha for slapt håndtrykk – du vil ikke bli husket som «slappfisken». Det gir inntrykk av at du er uinteressert, sjenert eller nervøs. Håndtrykket skal være fast og bestemt, men ikke for hardt. Test gjerne ut håndtrykket ditt på en venn, og prøv å finn en balanse.


Ha øyekontakt Det kan virke som en selvfølge, men hold øyekontakt med den som intervjuer deg – det styrker relasjonen. Er det flere personer til stede under intervjuet, så sørg for at du har like mye øyekontakt med alle, selv om de ikke skulle føre intervjuet. Dersom du skulle finne det slitsomt å ha blikkontakt hele tiden, kan du forestille deg at det går en triangel mellom personens øye og nese, og la blikket ditt sirkulere mellom disse tre punktene.


Le og smil

Akkurat som med øyekontakt, så vil også et smil kunne styrke relasjonen i løpet av et jobbintervju. Prøv å være i godt humør når du ankommer intervjuet og tenk på noe som gjør deg glad – da kommer et smil helt naturlig.


Sitt rett

Har du anledning til å velge sitteplass under intervjuet. Velg en stol fremfor den bekvemme sofaen! Sitt på stolen med rett rygg, sett deg godt inn mot ryggstøtten, senk og rull skuldrene bakover.

Dette burde du ikke gjøre

Ha armene i kors
Med armene i kors kan du bli oppfattet som defensiv, skeptisk og lukket, noe som du absolutt ikke ønsker å fremstå som – spesielt ikke under et jobbintervju.

Fikle med ting
Å fikle med håret eller vri hendene, er typiske tegn på at du er nervøs. Det er selvfølgelig ikke noe galt med å være nervøs, det er helt normalt, men det kan gjøre det vanskelig for intervjueren å konsentrere seg om hva du sier dersom du hele tiden fikler med noe. Dersom du må fikle med noe for å få kontroll på nervøsiteten, kan du skjule hendene dine under bordet slik at det ikke synes.

Les også: Ofte stilte intervjuspørsmål – dette svarer du!

Synke sammen
En altfor tilbakelent og slapp holdning kan fort signalisere at du er uinteressert. Pass på å rette deg opp dersom du kjenner at du får slappere holdning.

Å stirre
Blikkontakt er fint, men å stirre er rart. Bryt blikkontakt og se vekk i et par sekunder. En god anledning til å gjøre dette, er når du har fått et spørsmål og må tenke gjennom svaret ditt.

Overdreven gestikulering
Å være engasjert er fint, men under et jobbintervju burde du få frem poengene dine på en rolig måte. Unngå intens gestikulering, og fokuser på å ha kontrollerte og rolige håndbevegelser.

Start din karriere i Academic Work

Registrer din CV hos oss og søk på aktuelle ledige stillinger hos våre kunder i jobbportalen. Oppretter du i tillegg jobbvarsel får du beskjed når det dukker opp nye stillinger som matcher dine preferanser. Du kan lese mer om hvordan det er å jobbe som konsulent gjennom Academic Work her.