My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
ønsker du å bli leder?
I karrieren

Har du ambisjoner om å bli en leder?

Mens noen ønsker å gjøre karriere som dyktige fageksperter, lokkes andre mer av muligheten til å bli ledere. Er du en av dem som liker tanken på å være en leder for eget team eller avdeling, er det en fordel å tenke over hva du kan gjøre allerede nå i din nåværende rolle.

Gå foran som et godt eksempel

Ofte kan tanken om en lederrolle først være aktuell når det blir utlyst en lederstilling i bedriften du jobber i. Det er selvfølgelig en god ting at du begynner å tenke over hvilke tiltak du trenger å gjøre for å bli tilbudt en lederjobb, men det er hakket bedre at du viser fra starten av hvorfor du er en aktuell kandidat for stillingen. Det å komme til tiden, overholde kleskoder og etterleve bedriftens verdier, er en veldig god start. Da viser du nemlig at du har god organisasjonsforståelse. Å følge instruksjoner, være i stand til å overholde tidsfrister og ha de samme verdinormene som virksomheten, gjelder også for ledere. Som leder har du i tillegg ansvaret for at dine medarbeidere gjør det samme. Det er derfor en forutsetning at du som leder går foran med et godt eksempel.

Å skape et bra resultat gjennom andre

For å kunne utvikle deg til å starte i en lederstilling, er det en forutsetning at du gjør det bra i din nåværende jobb. Ledelse handler mye om å få til et bra resultat gjennom andre og i samarbeid med andre. Hvis du klarer å vise at du er resultatorientert, gir det deg større mulighet for å bli betraktet som en potensiell leder. Viser du i tillegg at du har gode samarbeidsevner og legger vekt på videreutvikling, kommer du garantert til å bli vurdert.

Les også: Skal du fortelle sjefen at du er klar for det neste steget i karrieren?

Vis at du har ambisjoner om å bli leder

Et annet tips er å spørre sjefen din om hvilke egenskaper er viktigst å ha i en lederrolle, og hvilke av de egenskapene du har eller kan bli bedre på. Gi tydelig uttrykk for at du har ambisjoner om å bli leder, og ikke vær redd for å be din egen leder om tilbakemeldinger underveis slik at du kan justere kursen på din vei mot målet.

Gjør det lille ekstra på vegen

Noe som kan hjelpe deg på veien er å gjøre det lille ekstra. Spør lederen din om du kan lede et teammøte eller om du kan bli med og observere et avdelingsmøte. Dette gir også muligheten for å vise dine ambisjoner om å bli leder. Etter hvert handler det selvfølgelig også om å søke på lederstillinger og gjøre det du kan for å bli med i rekrutteringsprosessene. Hvis du ikke skulle få akkurat det jobbtilbudet, får du forhåpentligvis med deg noen ting du kan jobbe med videre.

Les også: Slik bidrar du til et mer inkluderende arbeidsmiljø

Tenk over hvorfor du vil bli leder

Et godt råd til alle med lederambisjoner er å reflektere over hvorfor du vil bli leder. Hvis du er genuint opptatt av og interessert i mennesker, og samtidig ønsker å utvikle både deg selv og andre – da er du klar for en lederjobb. Da blir ditt lederskap både suksessfullt og fremfor alt, du kommer til å synes det kjempegøy å jobbe som leder!