My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
Hero image
Jobbsøker

Tips til hvordan du skriver et søknadsbrev

Vi vet at en CV eller et søknadsbrev ikke viser en persons fulle potensial. Det er derfor vi jobber med evidensbasert rekruttering, en metode som reduserer forutinntatte holdninger gjennom psykometriske tester og atferdsfokuserte intervjuer. I noen av våre rekrutteringsprosesser kreves det at du skriver et søknadsbrev, også kjent som motivasjonsbrev. Men hva bør dette brevet inneholde? Hvordan bør det bygges opp? Se våre anbefalinger nedenfor!

Søknadsteksten skal overbevise

Å skrive en søknad kan ofte føles overveldende, men er noe av det viktigste. Målet for en søknad er å få deg på intervju, og for å klare det må du overbevise fra start. Innledningen skal gi et raskt og tydelig bilde av hvorfor du søker jobben. Skriv hva det er som motiverer deg til å søke stillingen. Det viktigste er å få frem hvorfor bedriften skal velge akkurat deg. Hva kan du bidra med? Hvorfor passer denne bransjen for deg? Skriv gjerne hva det er med akkurat denne bedriften og denne stillingen som interesserer deg.

Det er veldig vanlig at arbeidsgivere leser CV-en før de leser søknaden. Derfor er det ikke nødvendig å begynne søknaden, uavhengig om det er en vanlig eller en åpen søknad, med å forklare hva du heter eller annen informasjon om deg selv. Forklar hvorfor akkurat du er interessert i akkurat denne stillingen og hva du kan tilby bedriften.

Les også: Dette burde du se etter i en stillingsannonse

Unngå de vanligste feilene

En vanlig feil, som mange gjør, når det kommer til å skrive søknad, er å benytte et standardisert brev hvor du bare bytter navnet på bedriften og stillingstittelen og så bruker samme hovedtekst. Søknaden kan være velskreven, men det er ikke vanskelig for arbeidsgiveren å gjennomskue en standardisert søknad. Det er ikke noe i veien for at du kan benytte deler av søknaden som du er fornøyd med.

Tilpass din søknad til de kravene som er nevnt i stillingsannonsen. Har du søkt på lignende stillinger før, kan du eksempelvis ta med akkurat den delen om dine egenskaper. En annen vanlig feil mange gjør, er å begynne med å skrive at bransjen er svært interessant uten å begrunne det. Innledningen kan da oppleves som tomme ord.

Les også: Hvordan skrive en god CV

Tips til å skrive en søknad:

  • Tilpass innledningen til hver jobb du søker på – det merkes om den er standardisert
  • Fokuser på din interesse for stillingen og organisasjonen
  • Få også godt frem dine personlige egenskaper, hva du kan bidra med i firmaet og i arbeidet du søker på
  • "Show, don't tell", vis med eksempler hva du har av erfaring.
  • Fremtidsrett kompetansen din, ikke bare vis hva du har gjort, men hvordan kan du bruke kompetansen du har i stillingen du søker deg til.

Skal du skrive en åpen søknad? Følg disse tipsene da også!

Vær konkret

En god søknad er konkret og rett på sak. For å skrive en konkret innledning kan du benytte deg av ordene for, på grunn av og ettersom. Et eksempel på hvordan du kan skrive er:

”Jeg synes denne bedriften er spennende på grunn av utviklingen jeg har sett dere har gjort etter dere lanserte produkt X.”

Det viser engasjement og en større forståelse enn kun å skrive at du synes bedriften er spennende.

skrive_god_søknadstekst

Skal du skrive åpen søknad?

Selv om du kanskje skriver CV og søknad til en spesifikk stilling, kan det være du finner en arbeidsgiver du har veldig lyst til å jobbe for, men som ikke har noen ledige stillinger der og da. Da kan det være greit å sende inn en åpen søknad for å vise arbeidsgiver at du er interessert i å jobbe hos dem dersom det skulle dukke opp noe.

Hvor langt bør et søknadsbrev være?

Du bør holde deg til én A4-side, helst kortere. Husk at det ikke er lengden, men innholdet som er avgjørende. Mange brev skrives som løpende tekst, men du kan velge en annen løsning hvis du føler for det. Du kan for eksempel sette opp to lister ved siden av hverandre, der du skriver hva arbeidsgiveren ser etter i den ene, og hva du kan tilby som oppfyller kravene i stillingsannonsen i den andre. Du kan også med fordel dele inn brevet i underoverskrifter. Uansett hvordan du bygger opp søknadsbrevet, bør du fatte deg i korthet og bare ta med det som er relevant for stillingen du søker på.

Opprett jobbvarsel og registrer din CV!

Visste du at du hos oss kan opprette jobbvarsel for å kunne få med deg alle relevante stillinger for deg. Det gjør det enkelt å få med seg når det kommer nye stillinger du ikke kan gå glipp av. Har du samtidig registrert din CV hos oss blir det enkelt for våre rekrutterere å finne deg når det kommer relevante stillinger rettet til din profil. Har du spørsmål eller ønsker mer informasjon om hvordan det er å jobbe gjennom oss? Ikke nøl med å ta kontakt!