My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
hvordan_skrive_CV
Jobbsøker

Tips til hvordan du skriver en CV

En tydelig og tilpasset CV gjør det mulig for rekruttereren å forstå hvorfor du er den rette for jobben. Men hva skal CV-en inneholde, hvor lang bør den være, og hvordan bygger du den opp på best mulig måte? Ta en titt på våre tips til hvordan du skriver den optimale CV-en!

Det viktigste du må huske på når du skal skrive en CV er at den skal ha en tydelig struktur og være lett å lese. Den skal vise hvilke egenskaper du sitter med og hvordan de er relevant for stillingen du søker på, slik at arbeidsgiver får en god oversikt over hvem du er og om du er en aktuell kandidat for stillingen. Det er derfor ikke nødvendig å bruke kompliserte eller svært uttrykksfulle CV-maler. Dersom du ønsker å jobbe i en kreativ bransje, for eksempel som grafisk designer, kan det være greit og interessant å vise frem dine designkunnskaper på den måten, men ellers er det best å forholde seg til en CV-mal som er oversiktlig og lett for enhver arbeidsgiver å lese.

Her kan du finne CV-maler

Ofte kan det føles overveldende å skrive en CV. Hvordan skal man i det hele tatt begynne? En CV-mal kan derfor være et godt verktøy for å komme ordentlig i gang med jobbsøkerprosessen, eller i hvert fall være til inspirasjon når du selv skal sette opp din egen CV. Du kan finne enkle og gode CV-eksempler på CV-nerden, eller dersom du ønsker finne en som skiller seg litt mer ut kan du laste ned noen fra CV-malen.

Ønsker du en helt enkel og standard CV-mal å fylle ut kan du benytte Academic Work sin CV-mal. Den laster du ned ved å klikke på knappen under, åpner filen i Word eller annet skriveprogram du benytter deg av.

I dokumentet kan du fylle inn din kompetanse, utdannelse og arbeidserfaring.

Ønsker du å linke til din Linkedin-profil eller hjemmeside? Høyreklikk på Linkedin/hjemmeside til venstre under profilbildet og velg «rediger hyperlink». Alle deler av CV-en kan endres, flyttes eller fjernes.

Hva en CV bør og ikke bør inneholde

Hva bør CV-en inneholde?
Et grunnleggende tips er at CV-en bør være lett å forstå og gi et tydelig bilde av din kunnskap og erfaring. Du trenger ikke beskrive personligheten din i CV-en, men heller fremheve erfaringen og kunnskapen du besitter. Del inn CV-en i tydelige avsnitt, slik som utdanning, arbeidserfaring og andre kvalifikasjoner.

Skriv så inn erfaringene i omvendt kronologisk rekkefølge, altså med det nyeste som har skjedd i karrieren, først. Lengden på CV-en har egentlig ikke så mye å si, så lenge oppbygningen føles logisk og informasjonen er lett å følge.

Hva bør CV-en ikke inneholde?
En CV bør ikke inneholde skrivefeil, så sørg for å lese gjennom teksten en ekstra gang før du sender søknaden. Du trenger heller ikke oppgi referanser på CV-en, da du vanligvis vil bli bedt om å oppgi disse senere i rekrutteringsprosessen.

En CV bør heller ikke inneholde personlig informasjon som ikke er relevant for stillingen, slik som familiesituasjon, relasjonsstatus, kjæledyr eller fritidsinteresser (med mindre det er relevant for stillingen). Vi anbefaler også at du ikke oppgir hvor gammel du er og ikke legger ved et bilde av deg selv. Selv om vi er veldig nysgjerrige på hvem du er, er det som regel ikke relevant for stillingen.

En CV bør inneholde:

  • Kontaktinformasjon
  • Utdanning
  • Arbeidserfaring
  • Andre (relevante) kvalifikasjoner
  • Kurs og sertifisering
  • Språk
  • Tekniske ferdigheter
  • Øvrig
  • Referanser

Husk

  • CV-en skal være kort og konsis
  • En CV bør ikke være lenger enn to sider
  • En CV bør ha en tydelig struktur og være lettleselig
  • Start alltid med den nyeste utdanningen/jobben først

Visste du at du kan registrere din CV hos Academic Work og opprette jobbvarsel? Det vil si at du får beskjed når det dukker opp ledige stillinger som matcher dine preferanser. Les gjerne mer om hvordan det er å jobbe gjennom Academic Work her.

Les også: Skal du følge opp en jobbsøknad?

Hvordan skrive en CV

  • Start med kontaktinformasjonen din og annen generell informasjon, som e-post, telefonnummer og fødselsdato. Bruker du fortsatt e-post adressen du laget på ungdomsskolen eller en som ikke helt gir et godt inntrykk i profesjonell setting? Da burde du heller opprette en ny e-post adresse som viser navnet ditt.
  • I kategorien utdanning skal du oppgi skolens navn, beliggenhet, studieretning, nivå og tidsperioden for studieprogrammet ditt. Har du ikke fullført utdannelsen når du søker bør du oppgi hvilket år du er ferdig med studiene, eventuelt antall oppnådd studiepoeng.
  • Dette kan du også gjøre når du skal skrive om arbeidserfaring. Oppgi bedriftens navn, tidsperiode for arbeidsforholdet og stillingstittel. Blir listen med arbeidserfaring for lang, kan du oppgi kun de årene som er mest relevant for stillingen. Skriv gjerne en-to setninger om hvilke ansvarsområder eller prestasjoner du har oppnådd gjennom arbeidsforholdet.
  • Har du i tillegg brukt studietiden din på frivillig arbeid, hatt et verv eller deltatt i ulike studentforeninger? Denne erfaringen kan du plassere under andre kvalifikasjoner. All erfaring er god erfaring, og å være frivillig ved siden av studiene er ofte en god indikasjon på at du er en engasjert person og kan jobbe effektivt.
  • Under kurs og sertifisering kan du oppgi kurs som kan være relevant for stillingen. Sørg for at du får med tidsperioden du deltok, kursets tittel og innhold, navn på kursholder og eventuell sertifisering.
  • Under språk og tekniske ferdigheter skriver du ned hvilke språk og programvarer du behersker, og hvilket nivå du befinner deg på. En vanlig måte å gradere nivået på er henholdsvis grunnleggende, gode kunnskaper, svært gode kunnskaper og flytende/morsmål.
  • Under øvrig kan du oppgi informasjon som ikke passer under noen av de andre punktene, som for eksempel ulike typer førerkort eller relevante fritidsinteresser. Men husk at du skal presentere deg selv helhetlig i søknadsteksten så det er ikke nødvendig å skrive lange setninger i dette punktet.
  • Når det kommer til referanser holder det å skrive «referanser oppgis ved forespørsel», men det kan likevel være greit å tenke gjennom hvilke personer som kan beskrive deg og dine ferdigheter på en representativ måte i forkant av et mulig jobbintervju. Her kan du lese tips til hva du burde huske på i valg av referanser.

CV er ikke det samme som en jobbsøknad

Selv om begge er et viktig verktøy i jobbsøkerprosessen, er det greit å ha i bakhodet at det ikke bare er strukturen som skiller en CV fra en søknad. Mens CV-en viser det totale bildet av din utdanning og arbeidserfaring, og setter din kompetanse opp mot den aktuelle stillingen, er selve jobbsøknaden din sjanse til å vise hvorfor arbeidsgiver skal velge å invitere akkurat deg til et jobbintervju. En CV kan også tilpasses etter flere maler mens en jobbsøknad helst skal være tilpasset stillingen du søker på. Med andre ord, arbeidsgivere gjennomskuer deg lett dersom du har sendt dem en standardisert søknad som du også har sendt til konkurrenten.