Jobbsøker

Slik skriver du en god CV

Din CV gir et førsteinntrykk av deg som jobbsøker, og er dermed et utrolig viktig verktøy for både deg og mulige arbeidsgivere for den stillingen du søker. Les våre tips til hva din CV bør inneholde

Før du begynner å skrive en CV, tenk på dette!

Hva sier egentlig CV-en om deg? Gir den et godt bilde av hvem du er, og hva du har oppnådd? Eller er det kun en standard liste som ramser opp navn, adresse, e-post og tidligere arbeidsforhold og utdanning? En CV skal være mer som en salgsplakat, så husk å få med hvem du er, hva du kan bidra med og hvorfor du er den rette kandidaten for jobben du søker på.

Ikke fokuser for mye på layout

En god CV trenger ikke å bli utformet etter en avansert CV-mal for å bli husket i ansettelsesprosessen. Fokuser heller på å ha en tydelig struktur som viser dine egenskaper og oppnåelser som kan være relevant for stillingen du søker, så arbeidsgiver får en god oversikt over om du er en god kandidat for stillingen. Start først med navn, fødselsdato, telefonnummer, adresse og e-postadresse. Om du ønsker å legge ved et bilde, anbefaler vi at du bruker et som ser presentabelt og profesjonelt ut. Strukturer deretter CV-en din etter den viktigste informasjonen en CV bør inneholde, og som er relevant for jobben du søker på.

En god CV bør inneholde:

  • Kontaktinformasjon
  • Utdanning
  • Arbeidserfaring
  • Andre kvalifikasjoner
  • Kurs og sertifisering
  • Språk og ferdigheter
  • Øvrig
  • Referanser

Slik skriver du en god CV

En CV skal være kort, konsis og gi et oversiktlig bilde av deg som person og dine ferdigheter. Generelt bør den ikke være lenger enn to sider. Strukturen skal være logisk å følge uansett hvem som leser den, så pass på at den er lett å forstå og oversiktlig – personen som mottar både søknad og CV må være i stand til å kunne følge dine tidsperioder for utdanning, arbeidserfaring, frivillig arbeid, eller andre gjennomførte aktiviteter uten vanskeligheter. Derfor er det viktig at du ikke setter dette opp i kronologisk rekkefølge, men omvendt, altså med den nyeste utdanningen eller jobben først.

Visste du at

Hos oss kan du opprette jobbvarsel. Det vil si at du får beskjed når det dukker opp ledige stillinger som matcher dine preferanser. Over 150 000 young professionals har startet sin karriere med Academic Work. Bli med du også!

Opprett jobbvarsel i dag og få skreddersydde jobbanbefalinger rett i innboksen. Les gjerne mer om hvordan det er å jobbe gjennom Academic Work, og registrer din CV i vår database. Enkelt og greit.

Opprett jobbvarsel

Utdanning

I denne seksjonen skal du oppgi skolens navn, beliggenhet, studieretning, nivå og tidsperioden for studieprogrammet ditt. Om du ikke har fullført utdannelsen bør du oppgi når du er ferdigutdannet, eventuelt antall oppnådd studiepoeng. Start med en presentasjon av din siste eller nåværende utdanning. Dersom du har en lengre utdanning, er det ikke nødvendig å inkludere videregående.

Arbeidserfaring

Gjør det samme som med utdanning – oppgi bedriftens navn, tidsperiode for arbeidsforholdet, og hvilken stilling du har hatt. Dersom listen med arbeidserfaring blir for lang, burde du oppgi de årene som er mest relevante for stillingen. Skriv gjerne ned en setning eller to om hvilke ansvarsområder eller prestasjoner du har oppnådd gjennom arbeidsforholdet.

Trenger du hjelp til å komme i gang?

Skal du på jobbintervju?

Her kan du lese om våre tips til hvordan du forbereder deg.

Les mer

Har du hull i CV-en?

Lurer du på hvilke konsekvenser hull i CV-en har for jobbsøkingen?

Les mer

Registrer din CV

Kickstart jobbsøkingen og registrer din profil i Academic Work i dag!

Opprett profil

Andre kvalifikasjoner

Har du brukt studietiden din på frivillig arbeid, hatt et verv eller deltatt i foreninger? Å være frivillig ved siden av studiene er ofte en god indikasjon på at du er en engasjert person og kan jobbe effektivt. Skriv gjerne kort om engasjementer du har hatt i foreninger, organisasjoner, utvalg eller lignende. All erfaring er god erfaring, og dokumenterte resultater og tall kan forsterke arbeidsgivers inntrykk av deg som aktuell kandidat for stillingen.

HUSK!

Ha gjerne en e-post som inneholder navnet ditt. Unngå e-postadresser som «hestejenta3458@yahoo.com».

Kurs og sertifisering

Har du deltatt på kurs som kan være relevant for stillingen, kan det bidra til at du rykker opp i bunken av søknader. Få ned måned og år for kurset, kurstittel og innhold, kursholder og eventuell sertifisering.

Språk og IT-kunnskap

Skriv ned hvilke språk du behersker og på hvilket nivå du mener du befinner deg på. En vanlig måte å gradere nivået på er henholdsvis; grunnleggende, gode kunnskaper, svært gode kunnskaper og flytende/morsmål. Start med det du kan best. Har du med IT-ferdigheter kan det være lurest å liste opp ulike programvarer og programmeringsspråk som du behersker.

Øvrig

Under dette punktet kan du skrive ned informasjon som ikke passer under noen av de andre punktene. Dette kan for eksempel være ulike typer førerkort eller relevante fritidsinteresser. Husk at du skal presentere deg selv i søknadsteksten, så det er ikke nødvendig å skrive lange setninger eller avsnitt om dette. Ta kun med de delene som er relevant for stillingen.

Referanser

Som regel holder det at du skriver «referanser og attester oppgis ved forespørsel.». I forkant av et intervju er det likevel greit å tenke gjennom hvilke personer som kan beskrive deg og dine ferdigheter på en representativ måte. Dette kan være tidligere sjefer, kolleger, kunder, eller studiekamerater fra foreninger eller verv. Husk å ta kontakt på forhånd slik at de er forberedt på en samtale fra intervjueren. Les mer om hva du burde huske på i valg av referanser.

Del artikkelen