Jobbsøker

Slik skriver du en god CV

Din CV gir et førsteinntrykk av deg som jobbsøker, og er dermed et utrolig viktig verktøy for både deg og mulige arbeidsgivere for den stillingen du søker. Les våre tips til hvordan skrive CV.

Før du begynner å skrive en CV, tenk på dette!

Hva sier egentlig CV-en om deg? Gir den et godt bilde av hvem du er, og hva du har oppnådd? Eller er det kun en standard liste som ramser opp navn, adresse, e-post og tidligere arbeidsforhold og utdanning? Å skrive CV kan opplevels litt overveldende. En CV skal være mer som en salgsplakat, så husk å få med hvem du er, hva du kan bidra med og hvorfor du er den rette kandidaten for jobben du søker på.

Ikke fokuser for mye på layout

En god CV trenger ikke å bli utformet etter en avansert CV-mal for å bli husket i ansettelsesprosessen. Fokuser heller på å ha en tydelig struktur som viser dine egenskaper og oppnåelser som kan være relevant for stillingen du søker, så arbeidsgiver får en god oversikt over om du er en god kandidat for stillingen. Det er viktig at en CV først starter med navn, fødselsdato, telefonnummer, adresse og e-postadresse. Om du ønsker å legge ved et bilde, anbefaler vi at du bruker et som ser presentabelt og profesjonelt ut. Strukturer deretter CV-en din etter den viktigste informasjonen en CV bør inneholde, og som er relevant for jobben du søker på. Bruk gjerne Times New Roman som fonttype.

Forskjell på CV og søknad

Mens CV-en representerer din utdanning og arbeidserfaring, og setter opp din kompetanse opp mot den aktuelle stillingen, er selve søknaden din sjanse til å vise arbeidsgiver hvorfor de skal velge akkurat deg. Det finnes også flere CV-maler du kan bruke til å vise frem din erfaring, mens en jobbsøknad bør være genuin og tilpasset til der du søker jobb. Med andre ord, arbeidsgiver gjennomskuer lett om du skriver en standardisert jobbsøknad som du sender til flere arbeidsgivere om gangen.

**Få konkrete tips til hvordan du kan skrive en jobbsøknad her: Hvordan skrive en søknadstekst.**

CV-maler

En CV-mal kan være et godt verktøy til å komme i gang med jobbsøkerprosessen. Det aller viktigste du må i bakhodet, er at CV-en skal være enkel for arbeidsgiver å lese- Den må derfor være oversiktlig, og du må passe på at den informasjonen du mener er viktigst for arbeidsgiver å vite om, er godt synlig. Dersom du ønsker å bruke en CV-mal fremfor å sette opp en egen struktur, kan du finne enkle og gode CV-eksempler på CV-nerden, eller du kan finne en CV-mal som skiller seg litt mer ut her.

En god CV bør inneholde:

  • Kontaktinformasjon, som e-post og telefonnummer
  • Dine nøkkelkvalifikasjoner
  • Utdanning
  • Arbeidserfaring
  • Andre kvalifikasjoner
  • Kurs og sertifisering
  • Språk og ferdigheter
  • Øvrig
  • Referanser

Hvordan skrive CV

En CV skal være kort og konsis. Arbeidsgiver skal få et oversiktlig bilde av deg som person og dine ferdigheter. Generelt bør den ikke være lenger enn to sider. Strukturen skal være logisk å følge uansett hvem som leser den, så pass på at den er lett å forstå og oversiktlig – personen som mottar både søknad og CV må være i stand til å kunne følge dine tidsperioder for utdanning, arbeidserfaring, frivillig arbeid, eller andre gjennomførte aktiviteter uten vanskeligheter. Derfor er det viktig at du ikke setter dette opp i kronologisk rekkefølge, men omvendt, altså med den nyeste utdanningen eller jobben først.

Visste du at

Hos oss kan du opprette jobbvarsel. Det vil si at du får beskjed når det dukker opp ledige stillinger som matcher dine preferanser. Over 150 000 young professionals har startet sin karriere med Academic Work. Bli med du også!

Opprett jobbvarsel i dag og få skreddersydde jobbanbefalinger rett i innboksen. Les gjerne mer om hvordan det er å jobbe gjennom Academic Work, og registrer din CV i vår database. Enkelt og greit.

Opprett jobbvarsel

Utdanning

I denne seksjonen skal du oppgi skolens navn, beliggenhet, studieretning, nivå og tidsperioden for studieprogrammet ditt - altså når du startet og sluttet. Om du ikke har fullført utdannelsen bør du oppgi når du er ferdigutdannet, eventuelt antall oppnådd studiepoeng. Start med en presentasjon av din siste eller nåværende utdanning. Dersom du har en lengre utdanning, er det ikke nødvendig å inkludere videregående.

Les også: CV-ekspertenes beste tips

Arbeidserfaring

Gjør det samme som med utdanning – oppgi bedriftens navn, tidsperiode for arbeidsforholdet, og hvilken stilling du har hatt. Dersom listen med arbeidserfaring blir for lang, burde du oppgi de årene som er mest relevante for stillingen. Skriv gjerne ned en setning eller to om hvilke ansvarsområder eller prestasjoner du har oppnådd gjennom arbeidsforholdet.

Trenger du hjelp til å komme i gang?

Skal du på jobbintervju?

Her kan du lese om våre tips til hvordan du forbereder deg.

Les mer

Har du hull i CV-en?

Lurer du på hvilke konsekvenser hull i CV-en har for jobbsøkingen?

Les mer om hull i CV-en

Gå til tips for åpen søknad

Her kan du lese mer om hvordan skrive en åpen søknad.

Skal du skrive en åpen søknad?

Andre kvalifikasjoner

Har du brukt studietiden din på frivillig arbeid, hatt et verv eller deltatt i foreninger? Å være frivillig ved siden av studiene er ofte en god indikasjon på at du er en engasjert person og kan jobbe effektivt. Skriv gjerne kort om engasjementer du har hatt i foreninger, organisasjoner, utvalg eller annen erfaring. All erfaring er god erfaring, og dokumenterte resultater og tall kan forsterke arbeidsgivers inntrykk av deg som aktuell kandidat for stillingen.

Les også: Fikk du avslag på jobben?

HUSK!

Ha gjerne en e-post som inneholder navnet ditt. Unngå e-postadresser som «hestejenta3458@yahoo.com».

Kurs og sertifisering

Har du deltatt på kurs som kan være relevant for stillingen, kan det bidra til at du rykker opp i bunken av søknader. Få ned måned og år for kurset, kurstittel og innhold, kursholder og eventuell sertifisering.

Språk og IT-kunnskap

Skriv ned hvilke språk du behersker og på hvilket nivå du mener du befinner deg på. En vanlig måte å gradere nivået på er henholdsvis; grunnleggende, gode kunnskaper, svært gode kunnskaper og flytende/morsmål. Start med det du kan best. Har du med IT-ferdigheter kan det være lurest å liste opp ulike programvarer og programmeringsspråk som du behersker.

Øvrig

Under dette punktet kan du skrive ned informasjon som ikke passer under noen av de andre punktene. Dette kan for eksempel være ulike typer førerkort eller relevante fritidsinteresser. Husk at du skal presentere deg selv i søknadsteksten, så det er ikke nødvendig å skrive lange setninger eller avsnitt om dette. Ta kun med de delene som er relevant for stillingen.

Referanser

Som regel holder det at du skriver «referanser og attester oppgis ved forespørsel.». I forkant av et intervju er det likevel greit å tenke gjennom hvilke personer som kan beskrive deg og dine ferdigheter på en representativ måte. Dette kan være tidligere sjefer, kolleger, kunder, eller studiekamerater fra foreninger eller verv. Husk å ta kontakt på forhånd slik at de er forberedt på en samtale fra intervjueren. Les mer om hva du burde huske på i valg av referanser.

Registrer din CV hos Academic Work

Hos oss kan du registrere din CV og gjøre søknadsprosessen enda mer effektiv. Når du oppdaterer din profil med god informasjon kan du bli kontaktet av våre rekrutterere som vil fortelle deg om en stilling som kan passe deg. Jo mer du fyller inn desto større er sjansen for at du vil passe til kompetansen vi leter etter! Trenger du mer inspirasjon til å skrive CV og søknad? Les våre tips og råd.

Registrer din CV
Del artikkelen