Jobbsøker

Hvordan skrive en CV

En CV er et viktig verktøy i jobbsøkerprosessen – den gir nemlig et førsteinntrykk av deg som en aktuell kandidat for stillingen du har søkt på. Å skrive en CV kan oppleves som litt overveldende, men det viktigste er å få med hvem du er, hvilken utdanningsbakgrunn og arbeidserfaring du har. I denne artikkelen gir vi våre tips til hvordan du kan skrive en CV.

Det viktigste du må huske på når du skal skrive en CV er at den skal ha en tydelig struktur og være lett å lese. Den skal vise hvilke egenskaper du sitter med og hvordan de er relevant for stillingen du søker på, slik at arbeidsgiver får en god oversikt over hvem du er og om du er en aktuell kandidat for stillingen. Det er derfor ikke nødvendig å bruke kompliserte eller svært uttrykksfulle CV-maler. Dersom du ønsker å jobbe i en kreativ bransje, for eksempel som grafisk designer, kan det være greit og interessant å vise frem dine designkunnskaper på den måten, men ellers er det best å forholde seg til en CV-mal som er oversiktlig og lett for enhver arbeidsgiver å lese.

CV er ikke det samme som en jobbsøknad

Selv om begge er et viktig verktøy i jobbsøkerprosessen, er det greit å ha i bakhodet at det ikke bare er strukturen som skiller en CV fra en søknad. Mens CV-en viser det totale bildet av din utdanning og arbeidserfaring, og setter din kompetanse opp mot den aktuelle stillingen, er selve jobbsøknaden din sjanse til å vise hvorfor arbeidsgiver skal velge å invitere akkurat deg til et jobbintervju. En CV kan også tilpasses etter flere maler mens en jobbsøknad helst skal være tilpasset stillingen du søker på. Med andre ord, arbeidsgivere gjennomskuer deg lett dersom du har sendt dem en standardisert søknad som du også har sendt til konkurrenten.

Les også: Hvordan skrive en søknadstekst

Her kan du finne CV-maler

Ofte kan det føles overveldende å skrive en CV. Hvordan skal man i det hele tatt begynne? En CV-mal kan derfor være et godt verktøy for å komme ordentlig i gang med jobbsøkerprosessen, eller i hvert fall være til inspirasjon når du selv skal sette opp din egen CV. Du kan finne enkle og gode CV-eksempler på CV-nerden, eller dersom du ønsker finne en som skiller seg litt mer ut kan du laste ned noen fra CV-malen.

Academic Work sin CV-mal

Ønsker du en helt enkel og standard CV-mal å fylle ut kan du benytte Academic Work sin CV-mal. Den laster du ned ved å klikke på knappen under, åpner filen i Word eller annet skriveprogram du benytter deg av. I dokumentet kan du fylle inn din kompetanse, utdannelse og arbeidserfaring. Ønsker du å linke til din Linkedin-profil eller hjemmeside? Høyreklikk på Linkedin/hjemmeside til venstre under profilbildet og velg «rediger hyperlink». Alle deler av CV-en kan endres, flyttes eller fjernes.

Last ned CV-mal

En CV bør inneholde:

 • Kontaktinformasjon
 • Utdanning
 • Arbeidserfaring
 • Andre (relevante) kvalifikasjoner
 • Kurs og sertifisering
 • Språk
 • Tekniske ferdigheter
 • Øvrig
 • Referanser

Husk

 • CV-en skal være kort og konsis
 • En CV bør ikke være lenger enn to sider
 • En CV bør ha en tydelig struktur og være lettleselig
 • Start alltid med den nyeste utdanningen/jobben først

Visste du at du kan registrere din CV hos Academic Work og opprette jobbvarsel? Det vil si at du får beskjed når det dukker opp ledige stillinger som matcher dine preferanser. Les gjerne mer om hvordan det er å jobbe gjennom Academic Work her.

Les også: Skal du følge opp en jobbsøknad?

Hvordan skrive en CV

Les også:

Har du hull i CV-en?

Lurer du på hvilke konsekvenser hull i CV-en har for jobbsøkingen?

Les mer om hull i CV-en

Skal du skrive en åpen søknad?

Her kan du lese mer om hvordan skrive en åpen søknad.

Gå til tips for åpen søknad

Skal du på jobbintervju?

Her kan du lese om våre tips til hvordan du forbereder deg.

Les tips
Del artikkelen