Jobbsøker

Hvordan skrive en god CV

Din CV er rekruttererens første inntrykk av deg som jobbsøker. Med andre ord, den er et utrolig viktig verktøy for deg og dine potensielle arbeidsgivere. Enten den er et fysisk dokument eller elektronisk i form av for eksempel LinkedIn i jobbsøkerprosessen. Det finnes en jungel av CV-maler og oppskrifter på hvordan skrive en god CV, men hva er viktigst? Vi gir deg våre beste tips til å skrive en CV som selger!

Før du starter, tenk på dette!

Hva sier CV-en din om deg? Gir den et godt bilde av hvem du er og hva du har oppnådd? Eller er det kun en lang liste av tidligere arbeidsforhold og utdanning? Husk at CV-en skal være som en salgsplakat -så pass på å få med hvem du er, hva du kan, og hvorfor du er rett for stillingen.

Hvordan komme i gang?

En grunnleggende regel er at en CV skal være kort, konsis og gi et oversiktlig bilde av deg og dine kvalifikasjoner. Generelt sett bør en CV ikke være lengre enn en til to sider og strukturen skal være logisk å følge. Pass på at CV-en din er lett å forstå og oversiktlig. Personen som mottar din CV skal enkelt kunne følge dine tidsperioder for utdanning, arbeidserfaring eller andre gjennomførte aktiviteter. Steg 1 er derfor å skape en klar og luftig struktur med overskrifter som "Utdanning", "Arbeidserfaring", "Kompetanse", "Språk" og "Andre kvalifikasjoner". Fyll ut CV-en din i omvendt kronologisk rekkefølge, med din siste jobb eller utdanning først. Er du under utdanning skal utdanningen komme før erfaring, og omvendt.
Husk at din CV ikke skal beskrive deg som person, men vise hva du kan bidra med i den aktuelle stillingen.

Hvordan kan CV-en din skille seg ut?

Et godt tips er å vise frem bragder og gode karakterer. De som rekrutterer ser jo etter flinke folk, har du vist deg ekstra frem i et fag eller oppnådd resultater i bedriften- få dette med! Dokumenterte resultater og tall er vanskelig å argumentere i mot. Skriv ned salgsvekst og utmerkelser. Hadde du kanskje ansvar over x antall mennesker, eller jobbet du med kjente varemerker? Ta det med!

Registrer CV-en din hos oss!

Når du oppdaterer din profil med god informasjon om kontaktopplysninger, utdannelse, bosted og interesser for ny jobb kan du bli kontaktet direkte av en av våre rekrutterere, for å fortelle deg om en stilling som kan passe deg. Det første du gjør er å opprette en profil på vår side og deretter bruker du fem til ti minutter på å fylle inn informasjonen som er etterspurt..

Struktur, hva skal hvor?

Bruk navnet ditt som overskrift. Videre bør dine personopplysninger ligge øverst i dokumentet og inkludere fødselsdato og kontaktopplysninger som telefonnummer, adresse og e-post. Du bør også ha med tre egenskaper eller nøkkelkompetanser som oppsummerer CV-en din og hva du er god til.

Utdannelse

Oppgi skolens navn, beliggenhet, studieretning og tidsperioden for studiet. Om du ikke har fullført utdannelsen bør du i tillegg oppgi når du er ferdigutdannet. Start med en presentasjon av ditt siste/nåværende studie og presenter kronologisk tilbake i tid. Om du har en lengre utdannelse er det ikke nødvendig å inkludere hvor du gikk på videregående.

Husk at ikke alle vet hva utdannelsen din faktisk handler om. Det kan derfor være lurt å skrive ned en setning om relevante fag eller om noe du har lært som er viktig for jobben du søker på.

Arbeidserfaring

Oppgi bedriftens navn, tidsperiode for arbeidsforholdet og stilling. Start med en presentasjon av ditt siste/nåværende arbeidsforhold og presenter kronologisk tilbake i tid. Om du har en lang liste med arbeidserfaring er de siste årene mest relevante.

Få med deg hvilken rolle du har hatt og en setning eller to om hvilke ansvarsområder eller prestasjoner du har oppnådd gjennom forholdet.

Samfunnsengasjement/Andre kvalifikasjoner

Har du bidratt med noe ekstra under studiene? Verv gir ofte en god indikasjon på at du har engasjement og kan jobbe effektivt. Her kan du skrive kort om engasjementer du har hatt i foreninger, organisasjoner, utvalg eller lignende, samt hvilke ansvarsområder du har eller har hatt.

Språk og IT-ferdigheter

Skriv ned de språkene du behersker og på hvilket nivå du anser at du befinner deg. På lik linje som språk, er IT-ferdigheter like viktig å gradere, gi en liste over programmer og teknologi du behersker.

En vanlig måte å gradere nivået på er henholdsvis; grunnleggende, gode kunnskaper, svært gode kunnskaper og flytende/morsmål. Start presentasjonen med det du behersker best.

Har din CV og søknad tatt deg videre til intervju?

Les mer om forberedelsene og intervjuspørsmålene her!

Øvrig

Under dette punktet kan du skrive ned informasjon som ikke passer under noen av de øvrige punktene. Dette kan for eksempel være ulike førerkort eller relevante fritidsinteresser. Husk at du skal presentere deg selv i ditt personlige brev, så vær kort og ta kun med de deler som er relevant for stillingen.

Referanser

Som regel holder det at du skriver at «referanser og attester oppgis ved forespørsel». I forkant av et intervju er det likevel greit å tenke gjennom hvilke personer som kan beskrive deg og dine ferdigheter på en representativ måte. Dette kan være tidligere sjefer, kollegaer eller kunder. Ta kontakt på forhånd, slik at de er forberedt på en samtale fra intervjueren.

Les også: Hvordan bør du tenke rundt valg av referanser?

Bilde

Du bestemmer selv, men velger du å ha et bilde anbefaler vi at du bruker det bilde som ser representabelt og profesjonelt ut.

Layout

Det er ikke nødvendig å utforme din CV på en avansert måte for å bli husket i ansettelsesprosessen. Så lenge du er konkret og relevant i din fremstilling vil arbeidsgiveren kunne identifisere deg og din kompetanse. Fokuser i stedet på å ha en tydelig og lettlest struktur. Det viktigste er å vise hvilke erfaringer du vil ta med deg og hvorfor du vil passe til denne stillingen. Det er også et pluss om man unngår de vanligste klisjeene – at man er selvgående og liker å ha mange baller i luften, det gjør ikke nødvendigvis at du skiller deg ut. Forsøk i stedet å beskrive deg selv med egenskaper som beskriver hva du er oppnådd.

Lykke til!

Opprett jobbvarsel og registrer din CV!

Visste du at du hos oss kan opprette jobbvarsel for å kunne få med deg alle relevante stillinger for deg. Det gjør det enkelt å få med seg når det kommer nye stillinger du ikke kan gå glipp av. Har du samtidig registrert din CV hos oss blir det enkelt for våre rekrutterere å finne deg når det kommer relevante stillinger rettet til din profil.

Del artikkelen