hvordan_skrive_CV
Jobbsøker

Hvordan skrive en CV

En CV er et viktig verktøy i jobbsøkerprosessen – den gir nemlig et førsteinntrykk av deg som en aktuell kandidat for stillingen du har søkt på. Å skrive en CV kan oppleves som litt overveldende, men det viktigste er å få med hvem du er, hvilken utdanningsbakgrunn og arbeidserfaring du har. I denne artikkelen gir vi våre tips til hvordan du kan skrive en CV.

Det viktigste du må huske på når du skal skrive en CV er at den skal ha en tydelig struktur og være lett å lese. Den skal vise hvilke egenskaper du sitter med og hvordan de er relevant for stillingen du søker på, slik at arbeidsgiver får en god oversikt over hvem du er og om du er en aktuell kandidat for stillingen. Det er derfor ikke nødvendig å bruke kompliserte eller svært uttrykksfulle CV-maler. Dersom du ønsker å jobbe i en kreativ bransje, for eksempel som grafisk designer, kan det være greit og interessant å vise frem dine designkunnskaper på den måten, men ellers er det best å forholde seg til en CV-mal som er oversiktlig og lett for enhver arbeidsgiver å lese.

CV er ikke det samme som en jobbsøknad

Selv om begge er et viktig verktøy i jobbsøkerprosessen, er det greit å ha i bakhodet at det ikke bare er strukturen som skiller en CV fra en søknad. Mens CV-en viser det totale bildet av din utdanning og arbeidserfaring, og setter din kompetanse opp mot den aktuelle stillingen, er selve jobbsøknaden din sjanse til å vise hvorfor arbeidsgiver skal velge å invitere akkurat deg til et jobbintervju. En CV kan også tilpasses etter flere maler mens en jobbsøknad helst skal være tilpasset stillingen du søker på. Med andre ord, arbeidsgivere gjennomskuer deg lett dersom du har sendt dem en standardisert søknad som du også har sendt til konkurrenten.

Her kan du finne CV-maler

Ofte kan det føles overveldende å skrive en CV. Hvordan skal man i det hele tatt begynne? En CV-mal kan derfor være et godt verktøy for å komme ordentlig i gang med jobbsøkerprosessen, eller i hvert fall være til inspirasjon når du selv skal sette opp din egen CV. Du kan finne enkle og gode CV-eksempler på CV-nerden, eller dersom du ønsker finne en som skiller seg litt mer ut kan du laste ned noen fra CV-malen.

Academic Work sin CV-mal

Ønsker du en helt enkel og standard CV-mal å fylle ut kan du benytte Academic Work sin CV-mal. Den laster du ned ved å klikke på knappen under, åpner filen i Word eller annet skriveprogram du benytter deg av. I dokumentet kan du fylle inn din kompetanse, utdannelse og arbeidserfaring. Ønsker du å linke til din Linkedin-profil eller hjemmeside? Høyreklikk på Linkedin/hjemmeside til venstre under profilbildet og velg «rediger hyperlink». Alle deler av CV-en kan endres, flyttes eller fjernes.

En CV bør inneholde:

 • Kontaktinformasjon
 • Utdanning
 • Arbeidserfaring
 • Andre (relevante) kvalifikasjoner
 • Kurs og sertifisering
 • Språk
 • Tekniske ferdigheter
 • Øvrig
 • Referanser

Husk

 • CV-en skal være kort og konsis
 • En CV bør ikke være lenger enn to sider
 • En CV bør ha en tydelig struktur og være lettleselig
 • Start alltid med den nyeste utdanningen/jobben først

Visste du at du kan registrere din CV hos Academic Work og opprette jobbvarsel? Det vil si at du får beskjed når det dukker opp ledige stillinger som matcher dine preferanser. Les gjerne mer om hvordan det er å jobbe gjennom Academic Work her.

Les også: Skal du følge opp en jobbsøknad?

Hvordan skrive en CV

 • Start med kontaktinformasjonen din og annen generell informasjon, som e-post, telefonnummer og fødselsdato. Bruker du fortsatt e-post adressen du laget på ungdomsskolen eller en som ikke helt gir et godt inntrykk i profesjonell setting? Da burde du heller opprette en ny e-post adresse som viser navnet ditt.
 • I kategorien utdanning skal du oppgi skolens navn, beliggenhet, studieretning, nivå og tidsperioden for studieprogrammet ditt. Har du ikke fullført utdannelsen når du søker bør du oppgi hvilket år du er ferdig med studiene, eventuelt antall oppnådd studiepoeng.
 • Dette kan du også gjøre når du skal skrive om arbeidserfaring. Oppgi bedriftens navn, tidsperiode for arbeidsforholdet og stillingstittel. Blir listen med arbeidserfaring for lang, kan du oppgi kun de årene som er mest relevant for stillingen. Skriv gjerne en-to setninger om hvilke ansvarsområder eller prestasjoner du har oppnådd gjennom arbeidsforholdet.
 • Har du i tillegg brukt studietiden din på frivillig arbeid, hatt et verv eller deltatt i ulike studentforeninger? Denne erfaringen kan du plassere under andre kvalifikasjoner. All erfaring er god erfaring, og å være frivillig ved siden av studiene er ofte en god indikasjon på at du er en engasjert person og kan jobbe effektivt.
 • Under kurs og sertifisering kan du oppgi kurs som kan være relevant for stillingen. Sørg for at du får med tidsperioden du deltok, kursets tittel og innhold, navn på kursholder og eventuell sertifisering.
 • Under språk og tekniske ferdigheter skriver du ned hvilke språk og programvarer du behersker, og hvilket nivå du befinner deg på. En vanlig måte å gradere nivået på er henholdsvis grunnleggende, gode kunnskaper, svært gode kunnskaper og flytende/morsmål.
 • Under øvrig kan du oppgi informasjon som ikke passer under noen av de andre punktene, som for eksempel ulike typer førerkort eller relevante fritidsinteresser. Men husk at du skal presentere deg selv helhetlig i søknadsteksten så det er ikke nødvendig å skrive lange setninger i dette punktet.
 • Når det kommer til referanser holder det å skrive «referanser oppgis ved forespørsel», men det kan likevel være greit å tenke gjennom hvilke personer som kan beskrive deg og dine ferdigheter på en representativ måte i forkant av et mulig jobbintervju. Her kan du lese tips til hva du burde huske på i valg av referanser.

Les også: