My profile
My profile
Academyexpand_more
Jobbsøkerexpand_more
Bedriftexpand_more
Finn medarbeiderexpand_more
Utvikle ferdigheterexpand_more
Bli en bedre arbeidsgiverexpand_more
Hvorfor samarbeide med ossexpand_more
Guider og artiklerexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kontakt ossexpand_more
Våre kontorerexpand_more
Presseexpand_more
Annetexpand_more
Hero image
Jobbsøker

Kompetansebasert intervju – hva er det og hvordan forbereder jeg meg?

Akkurat som med tradisjonelt intervju vil du under et kompetansebasert intervju kunne fortelle om deg selv og dine ferdigheter, men du må også kunne vise til konkrete eksempler på den kompetansen som blir etterspurt. I denne artikkelen kan du lese mer om hva en kompetansebasert intervjumetodikk er, og hvordan du kan forberede deg.

Dette er et kompetansebasert intervju

Et kompetansebasert intervju inneholder spørsmål som er designet for at du skal kunne vise til situasjoner der du har brukt kompetansen som kreves for stillingen som du har søkt på. Det betyr at, i tillegg til formelle krav som arbeidserfaring, utdanning og teknisk kompetanse, fokuserer vi på dine personlige egenskaper og ferdigheter under intervjuet. Her kan du lese mer om rekrutteringsprosessen.

Husk!

Ærlighet er den beste tilnærmingen i kompetansebaserte intervjuer. Det kan være fristende å pynte på sannheten i eksemplene sine, men får du oppfølgingsspørsmål kan det ende med uoverensstemmelser som påvirker inntrykket av deg

Hvilke kompetanser ser vi etter?

Hvilke eksakte kompetanser vi ser etter i et intervju avhenger selvfølgelig av stillingen og hva som kreves i den, men det er fire hovedområder som inngår i vår kompetansebaserte intervjumetodikk.

 • Personlige evner, som modenhet eller utholdenhet.
 • Sosiale egenskaper, for eksempel evnen til å samarbeide med andre eller skape relasjoner.
 • Oppgaverelaterte ferdigheter, for eksempel struktur eller fleksibilitet.
 • Organisatoriske ferdigheter, som initiativrik og strategisk.

Det er verdt å nevne at ikke alle hovedområdene blir gjennomgått i alle intervju. Det avhenger av stillingen og hva som kreves i rollen.

Les også: Derfor er det viktig å ha riktig kroppsspråk

Kompetansebaserte intervjuspørsmål

De aller fleste spørsmål du vil få, innledes med «Fortell om en situasjon der du …» eller «Gi et eksempel på en gang …». Hensikten med denne typen spørsmål er for at vi skal forstå situasjonen, hvorfor du handlet som du gjorde og hva resultatet ble. Det er viktig at du gir så konkrete eksempler som mulig. Unngå derfor svar som «Det skjer hver dag …» og «Når man skal …». Forsøk i stedet å finne en konkret situasjon. Her er noen eksempler på kompetansebaserte intervjuspørsmål:

 • Fortell om en situasjon der du tok på deg ekstra ansvar.
  Det kan være både eget ansvar, men også i samarbeid med andre, som for eksempel prosjektarbeid på skolen eller tidligere arbeidsplasser.
 • Fortell om en oppgave du skulle løse som hadde flere alternative løsninger.
  Forklar hvordan du tenkte mellom de ulike løsningene og hvorfor du valgte den ene løsningen og hva resultatet ble. Du kan også fortelle hvordan du reflekterer rundt løsningen din i dag, hva du har lært og hvordan du hadde handlet annerledes om du fikk denne oppgaven i dag.
 • Fortell om sist gang du innså at noe du var ansvarlig for ikke var vellykket.
  Fortell om hendelsen og hva som skjedde. Husk at en mulig feil ikke trenger å være en stor og dramatisk hendelse – det viktigste er hva du har lært og om det har endret eller påvirket deg i senere arbeid eller som person.

Les også: Intervjuspørsmål - dette svarer du!

5 tips til kompetansebasert intervju

 1. Kompetansebaserte intervjuspørsmål kan oppleves som vanskelige, særlig om du ikke har forberedt deg på spørsmålene. Vi er klare over dette, så bruk derfor god tid til å tenke ut et konkret eksempel. Du trenger ikke å skynde deg med å svare.
 2. Gi så konkrete eksempler som mulig. Husk at eksemplene kan komme fra arbeidslivet, studietiden, men også privatlivet.
 3. Gå gjennom stillingsannonsen før intervjuet og tenk over hvilke egenskaper og erfaringer som er viktig for stillingen. Forsøk deretter å finne eksempler på situasjoner der du har vist disse spesifikke egenskapene, og bruk de under intervjuet.
 4. Det er lett å bli stresset av at man ikke finner det «perfekte eksempelet». Husk derfor at eksemplene dine ikke nødvendigvis trenger å være hverken dramatiske eller storslåtte. Det viktigste er at du kan vise at du har lært noe.
 5. Ikke vær redd for å fortelle om en situasjon hvor ting ikke gikk som planlagt; det er hva du gjorde, hvorfor du gjorde det og hva du lærte som er det viktigste.

Hvorfor bruker vi denne metoden?

Hvordan du har håndtert enkelte situasjoner tidligere, er en god indikasjon på hvordan du vil mestre den aktuelle stillingen. Ved å beskrive tidligere erfaringer, gir et kompetansebasert intervju en større forståelse av deg som kandidat, din personlighet og kompetanse, og om du kommer til å prestere og trives i stillingen.

Hvilke fordeler har det for deg som jobbsøker?

Et kompetansebasert intervju krever at alle kandidater som søker på stillingen blir stilt de samme spørsmålene, som sørger for at alle har like vilkår. Metoden gjør det også enklere for unge arbeidssøkere uten relevant erfaring å vise til andre kompetanseområder (som for eksempel problemløsning, multitasking, og å jobbe i team) som er avgjørende for å lykkes i stillingen. Denne typen intervju gjør det også mindre sannsynlig at arbeidsgiver tar en for rask konklusjon rundt egnetheten din, og gir de heller et større bilde av deg som potensiell arbeidstaker.

Start din karriere i Academic Work

Registrerer du din CV hos oss blir det enklere for deg å søke på aktuelle ledige stillinger hos våre kunder i jobbportalen. Oppretter du i tillegg jobbvarsel vil du få beskjed hver gang det dukker opp nye stillinger som matcher dine preferanser. Du kan lese mer om hvordan du kan starte din karriere gjennom Academic Work her.