I karrieren

Er det ok å takke nei til en jobb?

Er du jobbsøker? Da stemmer det sikkert at du ofte søker mer enn en jobb om gangen. Noen av jobbene du søker vil du sikkert virkelig ha og andre har du søkt på fordi de virker interessante eller rett og slett bare fordi du trenger en jobb. Uansett, helt plutselig kan du være aktuell i flere ulike rekrutteringsprosesser. Og kanskje blir du til og med tilbudt to jobber samtidig. Hva gjør du da?

Takke nei når det ikke føles riktig

Selvsagt er det ok å takke nei – det handler jo om din karriere! Som regel kan det være at du først under intervjuene får en ordentlig forståelse av hva stillingen faktisk går ut på eller hvordan bedriften du skal arbeide i fungerer. For å kunne utvikles og trives med arbeidet må det føles riktig. Passer for eksempel arbeidsoppgave, arbeidstiden, bedriftskulturen og lønnen for deg? Føles ikke jobben riktig fra begynnelsen av og ser du ikke deg selv i rollen på lengre sikt, så kan det i noen tilfeller være bra å si i fra og takke nei etter første intervjurunde. Både for din egen del og for arbeidsgiverens del. Det er bra å være ærlig med arbeidsgiveren om grunnen til at du takker nei til jobben. Særlig med tanke på at arbeidsgiveren trolig på et senere tidspunkt kan komme til å søke etter kandidater til andre roller som matcher deg bedre.

Intervjuet – din sjanse til å ta temperaturen på stillingen

Det er intervjuerens ambisjon å lære en kandidat bedre å kjenne under et jobbintervju. Gjør vedkommende en bra jobb og stiller de rette spørsmålene, skal hun/han på slutten allerede ha dannet seg en mening om du er aktuell for jobben eller ikke. Etter avsluttet intervju er det også opp til deg å tenke over hva du selv føler for jobben. Har du en god og forventningsfull følelse etter intervjuet, sier det seg selv – jobben er interessant for deg. Er følelsen det motsatte, at du ikke blir særlig lei deg om du får et negativt svar i prosessen, er det et tegn på at stillingen ikke er noe for deg. Føler du det slik tidlig i prosessen, er det oftest best om du ringer arbeidsgiveren og forteller det. Er du heldig kan de kanskje tilby deg en annen stilling som passer deg bedre.

Slik takker du nei til jobbtilbudet

Har du kommet så langt i prosessen at du faktisk har blitt tilbudt en jobb som du innerst inne ikke er interessert i, må du selvfølgelig takke nei. Du kan da si at du satte stor pris på muligheten og tilliten og at du er takknemlig for det, men at det ikke føles helt rett for deg. Gi som tidligere nevnt, gjerne en forklaring på hvorfor. Er det noe spesielt som har gjort at du takket nei, eller var det sånn at du har fått et annet tilbud som føles bedre? Om du har mulighet, så unn deg selv å være kresen på din potensielle nye arbeidsgiver. Stol på magefølelsen og ditt eget inntrykk.

Del artikkelen