I karrieren

Få kontroll på økonomien – Hvordan balansere inntekter og utgifter

Når du etter flere år som fattig student endelig får din første jobb og din første lønn, endrer alt seg. Men hvordan får du mest mulig ut av lønnen din? Ta del i økonomiekspert Ylva Yngvesons beste tips!

Vi jobber hardt og fortjener å bli belønnet for det, og det er absolutt ingenting galt med å unne seg selv en kveld ute eller den jakken man har siklet over så altfor lenge. Men, det er også viktig å huske at dette er den første av mange lønnsutbetalinger som vil komme inn på din konto, og derfor er det viktig å planlegge deretter.

«Noe av det beste vi kan gjøre er å huske at det ikke er så alt for lenge siden vi var studenter og vi ikke hadde så mye penger,» forklarer Ylva Yngveson som er en uavhengig privatøkonomisk rådgiver med base i Sverige.

«I løpet av studietiden lærte de fleste av oss å budsjettere og leve sparsommelig, og det er alltid en god ide å ikke glemme det så fort vi har litt mer penger,» sier hun.

Ikke fall for fristelsen

Det er fristende å signere på den stiplede linjen for avbetalingskjøp på alt fra en ny mobiltelefon og kabel-TV, men det gir sjelden økonomisk mening.

«Med en gang du signerer disse avtalene er du bundet til dem og de er nødvendigvis ikke så gode avtaler langsiktig sett. De kan ende opp med å begrense deg en hel del, spesielt hvis du har andre planer.»

Tips: Vet du hvor mye du bruker i måneden på faste tjenester som for eksempel musikk, filmer, TV-serier, bøker og podcaster? Dette er kostnader som har en lav månedelig avgift og som er lett tilgjengelig, så det er desverre lett å glemme. Så, sjekk med jevne mellomrom hvilke tjenester du betaler for og kutt de du ikke bruker!

Når du har startet din karriere, sier Ylva, har man en tendens til å se på de større tingene, som blant annet å kjøpe en leilighet eller en bil, eller å starte en familie. Dette er kanskje ikke det første du gjør, men når tiden kommer vil du komme til å trenge litt penger i banken for å kunne gjøre noe av det.

Spar litt hver måned

«Du har nok aldri hatt en så god finansiell situasjon som de første årene etter studiene, så det er en god ide å spare penger mens du kan,» sier Ylva. Neste gang du har slike penger er når barna dine er voksne og har flyttet hjemmefra!

Det er vanskelig å si eksakt hvor stor prosentandel av lønnen din du burde spare hver måned – ulike mennesker har ulike omstendigheter og forpliktelser, men vi burde alltid prøve å spare noe.

«Ideen om at vi burde prøve å spare minst 10% er en populær regel – en kan si at når vi forbruker så gagner det andre, men når vi sparer gagner det oss selv. Noen kostnader vet vi at kommer, og noen kan vi ikke forutse. Vi vet at vi mest sannsynlig vil dra på ferie eller kjøpe julegaver, men vi vet aldri når mobilen plutselig slutter å fungere og trengs å erstattes.»

Ylva foreslår at man putter deler av sparepengene inn på en vanlig sparekonto og vurderer ting som BSU, aksjer og fond for mer langsiktig sparing.

«Renten har vært svært lav i lang tid nå så det er lite å tjene på å ha penger i banken. For de som kjenner finans- og aksjemarkedet godt er aksjer en god ide, men ellers er fondsparing et godt alternativ for alle.»

Kjenn din egen verdi

Mens våre foreldre og besteforeldre har jobbet for samme selskap hele livet, så ser arbeidsmarkedet annerledes ut i dag og det er stor sannsynlighet for at du kommer til å ha mange ulike arbeidsgivere i løpet av din karriere.

«Hver gang du bytter arbeidsgiver er det viktig at du vet akkurat hvordan situasjonen er når det kommer til lønn og insentiver, pensjon også videre. Det er vanligvis innenfor dine økonomiske interesser å velge en arbeidsgiver med tariffavtale, og et arbeidsgiverbytte er ofte en måte å få en lønnsøkning på!»

«Husk at det er utfordrende å få en substansiell lønnsøkning når du har startet å jobbe hos en arbeidsgiver – den lønnen du starter med vil nesten alltid være et referansepunkt for hva som kommer senere,» sier Ylva.

Muligheten for at vi vil bytte jobb er også noe å ta i betraktning når man skal kjøpe bolig.

«Det første du bør tenke over er – er dette en trygg jobb og kommer jeg til å bli værende her? Historisk sett vil ikke boligprisene i urbane strøk gå ned, i alle fall ikke mye, men man vet aldri og om du må flytte på en tid hvor markedet er lavt er det ikke sikkert at du får tilbake det du har betalt for boligen. Det er en risiko som du må være oppmerksom på.»

For Ylva er en av de viktigste tingene at man er sikker på sin egen verdi og sørger for at de du jobber for både anerkjenner denne verdien og drar nytte av den.

«Det som vil påvirke din privatøkonomi mest er at du gjør ditt aller beste, uansett hvilken jobb du har. Du vil sannsynlig vis ikke få drømmejobben rett etter studiene, men ved å jobbe hardt og målrettet vil du bli belønnet for det i fremtiden.»

Ylvas topp fem økonomiske råd:

  1. Lag et budsjett – og hold deg til det!
  2. Tenk deg godt om før du inngår langsiktige kreditt- og nedbetalingsavtaler
  3. Ha en buffer for uforutsigbare kostnader
  4. Sørg for at du er forsikret – innbo, reise og uføre
  5. Prøv å spar minst 10 prosent av inntekten din
Del artikkelen