Jobbsøker

Hva er et kompetansebasert intervju, og hvorfor brukes det?

Er det ikke frustrerende når du blir avvist bare fordi du ikke har en av de ti ferdighetene som er oppført i stillingsutlysningen, men du vet at du har kunnskapen og evnen til å mestre jobben, om du bare hadde fått sjansen til å vise det? I denne artikkelen får du vite hvorfor vi i Academic Work bruker en kompetansebasert intervjumetodikk, og hvordan du kan bruke denne innsikten til å imponere under intervjuet.

Vellykkede rekrutterere har innsett at suksessen til en ny ansatt påvirkes av mye mer enn ferdigheter og erfaringer, og benytter seg derfor av en intervjuteknikk kalt for Behavioral Descriptive Interview. Dette kan høres ut som et skremmende begrep, men det er ingenting å være bekymret for. Dette er bare det tekniske navnet på en kompetansebasert rekrutteringsmetode. Målet er å sørge for at potensielle arbeidsgivere ikke bare forstår hvilke konkrete ferdigheter og erfaringer du har, men også vise hvem du er som person og hvordan du jobber. Disse intervjuene gir deg muligheten til å virkelig vise hva du kan.

Hva er et kompetansebasert intervju?

Et kompetansebasert intervju inneholder spørsmål som er designet for at du skal kunne vise til situasjoner der du har brukt kompetansen som kreves for stillingen du har søkt på. Arbeidsgiveren samarbeider med Academic Work i å fremheve de nøkkelkompetansene som stillingen krever. Deretter lager vi intervjuspørsmål som gir deg som kandidat en sjanse til å demonstrere disse evnene basert på tidligere erfaringer.

Hvorfor bruker vi denne metoden?

Som Albert Allis, den berømte psykologen og mannen bak kognitiv atferdsterapi, sa:

«The best predictor of future behavior is past behavior» – Albert Ellis

Hvordan du har håndtert enkelte situasjoner tidligere, er en god indikasjon på hvordan du vil mestre den aktuelle stillingen. Ved å beskrive tidligere erfaringer, gir et kompetansebasert intervju en større forståelse av deg som kandidat, din personlighet og kompetanse, og til slutt, om du kommer til å prestere og trives i stillingen.

Hvilke fordeler har det for deg som jobbsøker?

Et kompetansebasert intervju krever at alle kandidater som søker på stillingen blir stilt de samme spørsmålene, som sørger for at alle har like vilkår. Metoden gjør det også enklere for unge arbeidssøkere uten relevant erfaring å vise til andre kompetanseområder (som problemløsning, multitasking, å jobbe i team, osv) som er avgjørende for å lykkes i stillingen. Denne typen intervju gjør det også mindre sannsynlig at arbeidsgiver tar en for rask konklusjon rundt egnetheten din, og gir de heller et større bilde av deg som potensiell arbeidstaker.

Slik forbereder du deg

Den gode nyheten er at dersom du er den riktige kandidaten for jobben, har du allerede alle eksemplene du trenger for å kunne imponere på intervjuet – du må bare klare å identifisere og kommunisere dem effektivt.

1. Sjekk stillingsannonsen nøye

Selv om du kanskje ikke vet intervjuspørsmålene på forhånd, finner du ledetråder i stillingsannonsen. Prøv å identifiser hvilke kompetanser arbeidsgiver egentlig ser etter, da det sannsynligvis vil være de det blir referert til i intervjuet. Tenk også gjennom situasjoner der du har brukt disse kompetansene tidligere, så er du forberedt når spørsmålet kommer.

2. Finn ut det du kan om arbeidsgiveren

Husk også å gjøre research om arbeidsgiveren. God kunnskap om hvordan selskapet jobber, kombinert med informasjonen du kjenner til fra stillingsannonsen, kan hjelpe deg med å finne frem til de mest relevante eksemplene til intervjuet.

3, Finn gode eksempeler

Ikke fokuser kun på eksempler der alt gikk etter planen; uforutsigbarhet er en del av arbeidslivet. Dersom du har en situasjon der ting ikke ble som forventet, men du lærte noe av det, vil en arbeidsgiver ønske å høre om det. Det er ikke bare resultatet, men hva du lærte under prosessen som virkelig illustrerer din kompetanse.

Og til slutt…

Ærlighet er den beste tilnærmingen i kompetansebaserte intervjuer. Det kan være fristende å pynte på sannheten i eksemplene sine, men får du oppfølgingsspørsmål kan det ende med uoverensstemmelser som påvirker inntrykket av deg. Du kan lese mer om kompetansebasert intervju og hvilke spørsmål du kan få her.

Del artikkelen