Hvordan skrive en god CV

FØR DU BEGYNNER Å SKRIVE, TENK PÅ DETTE!

Gir CV-en din et godt bilde av hvem du er og hva du har oppnådd? Eller er det kun en lang liste av tidligere arbeidsforhold og utdanning? Husk at CV-en skal være som en salgsplakat -så pass på å få med hvem du er, hva du kan, og hvorfor du er spesiell.

Hvordan komme i gang?

En grunnleggende regel er at en CV skal være kort og konsis, og gi et oversiktlig bilde av deg og dine kvalifikasjoner. Generelt sett bør en CV ikke være lengre enn en til to sider og strukturen skal være logisk å følge. Personen som mottar din CV skal enkelt kunne følge dine tidsperioder for utdanning, arbeidserfaring eller andre gjennomførte aktiviteter. Husk at din CV ikke skal beskrive deg som person, men vise hva kan bidra med i den aktuelle stillingen.

Les også: Hvordan skrive en god søknad?

Hva skal hvor?

Bruk navnet ditt som overskrift. Videre bør dine personopplysninger ligge øverst i dokumentet og inkludere fødselsdato og kontaktopplysninger som telefonnummer, adresse og e-post. Du bør også ha med tre egenskaper eller nøkkelkompetanser som oppsummerer CV-en din og hva du er god til.

Utdannelse

Oppgi skolens navn, beliggenhet, studieretning og tidsperioden for studiet. Om du ikke har fullført utdannelsen bør du i tillegg oppgi hvilke eksamener som gjenstår. Start med en presentasjon av ditt siste/nåværende studie og presenter kronologisk tilbake i tid. Om du har en lengre utdannelse er det ikke nødvendig å inkludere hvor du gikk på barneskole og ungdomsskole.

Husk at ikke alle vet hva utdannelsen din faktisk handler om. Det kan derfor være lurt å skrive ned en setning om relevante fag eller om noe du har lært som er viktig for jobben du søker på.

Arbeidserfaring

Oppgi bedriftens navn, tidsperiode for arbeidsforholdet og stilling. Start med en presentasjon av ditt siste/nåværende arbeidsforhold og presenter kronologisk tilbake i tid. Om du har en lang liste med arbeidserfaring er de siste årene mest relevante.

Få med deg hvilken rolle du har hatt og en setning eller to om hvilke ansvarsområder eller prestasjoner du har oppnådd gjennom forholdet.

Samfunnsengasjement/Andre kvalifikasjoner

Har du bidratt med noe ekstra under studiene? Verv gir ofte en god indikasjon på at du har engasjement og kan jobbe effektivt. Her kan du skrive kort om engasjementer du har hatt i foreninger, organisasjoner, utvalg eller lignende, samt hvilke ansvarsområder du har eller har hatt.

Språk og IT-ferdigheter

Skriv ned de språkene du behersker og på hvilket nivå du anser at du befinner deg. På lik linje som med språk er IT-ferdigheter like viktig, gi en liste på programmer og teknologi du behersker.

En vanlig måte å gradere nivået på er henholdsvis; grunnleggende, gode kunnskaper, svært gode kunnskaper og flytende/morsmål. Start presentasjonen med det du behersker best.

Øvrig

Under dette punktet kan du skrive ned informasjon som ikke passer under noen av de øvrige punktene. Dette kan for eksempel være ulike førerkort eller relevante fritidsinteresser. Husk at du skal presentere deg selv i ditt personlige brev, så vær kort og ta kun med de deler som er relevant for stillingen.

Referanser

Som regel holder det at du skriver at «referanser og attester oppgis ved forespørsel». I forkant av et intervju er det likevel greit å tenke gjennom hvilke personer som kan beskrive deg og dine ferdigheter på en representativ måte. Dette kan være tidligere sjefer, kollegaer eller kunder. Ta kontakt på forhånd, slik at de er forberedt på en samtale fra intervjueren.

Bilde

Du bestemmer selv, men velger du å ha bilde anbefaler vi at du bruker det bilde som ser representabelt og profesjonelt ut.

Layout

Det er ikke nødvendig å utforme din CV på en avansert måte for å bli husket i ansettelsesprosessen. Så lenge du er konkret og relevant i din fremstilling vil arbeidsgiveren kunne identifisere deg og din kompetanse. Fokuser i stedet på å ha en tydelig og lettlest struktur. Det viktigste er å vise hvilke erfaringer du vil ta med deg og hvorfor du vil passe til denne stillingen. Videre er det et pluss om man unngår de vanligste klisjeene – at man er selvgående og liker å ha mange baller i luften, det gjør ikke nødvendigvis at du skiller deg ut. Forsøk i stedet å beskrive deg selv med egenskaper som beskriver hva du er oppnådd.

Hvordan skiller du deg ut?

Nå har du fått på plass de grunnleggende elemenetene for CV-en din, bra! Hvordan skal CV-en din vise seg frem blant andre søkere?

Et godt tips er å vise frem bragder og gode karakterer. De som rekrutterer ser jo etter flinke folk, har du vist deg ekstra frem i et fag eller oppnådd resultater i bedriften -få dette med! Dokumenterte resultater og tall er det vanskelig å argumentere mot. Skriv ned salgsvekst og utmerkelser. Hadde du kanskje ansvar over x antall mennesker, eller jobbet med kjente varemerker? Ta det med!

Registrer CV-en din hos oss

Vi anbefaler deg å fylle inn så mye informasjon som mulig i din profil på våre sider, samt laste opp din CV, på denne måten blir du søkbar i våre systemer. Om du ikke har en profil hos oss kan du lage en her.

Lykke til!

Del artikkelen