Jobbvettreglene

Er du på vei ut i jobbmarkedet og ikke vet hvor du skal starte og hvilken vei du bør gå? Vi har samlet våre beste tips i det vi velger å kalle jobbvettreglene. De gjør deg beredt for en hver situasjon du måtte komme i, og forhåpentligvis hjelper de deg med å få fatt i jobben du søker. Lykke til!

Se etter jobb flere steder

Det er ikke alltid lett å vite hvilken vei du skal ta i karrieren, det er flere måter du kan finne jobb på. Dra på karrieredager og bedriftspresentasjoner. Oppsøk bedrifter du kunne tenke deg å vite mer om, eller som kan være fristende å jobbe for. Hos oss kan du opprette jobbvarsel slik at du får beskjed når en ny stilling som oppfyller dine krav og ønsker blir lagt ut. Lag deg bruker på LinkedIn slik at markedet enkelt kan finne deg og se hva du har gjort fra før. Slik gjør du deg selv relevant.

Meld fra hvor du går

Les nøye igjennom stillingsannonsen. Er det noen personlige egenskaper eller andre kvaliteter bedriften er på utkikk etter? Hva er det bedriften etterspør og hva er viktig for de. Få frem de kvalitetene og personlige egenskapene som du innehar i søknaden din. Vær synlig i sosiale medier og vis frem hva du gjør, hva du kan og hvem du er. Det gjør det enkelere for bedriften å få øynene opp for deg, samtidig som du er lett å få kontakt med.

Ta hensyn til stilling og bedrift

Tilpass søknad og CV til den spesifike jobben du søker. Dropp masseproduserte søknader og bruk god tid på å formulere en god søknad enn 10 generelle. Tenk gjennom om du har det som trengs til stilingen, du trenger ikke nødvendigvis oppfylle alle krav, men vis at du er villig til å lære. Hvis du er usikker ta en telefon og spør hva som er et faktisk krav og hva som er "bra å ha". Trekk frem hvorfor du er en attraktiv kandidat for bedriften.

Vær godt forberedt

Er du heldig og får komme på intervju er det lurt å komme godt forberedt. Les deg opp på bedriften og stillingen du skal møte. Har du allerede kjennskap til bedriften er det også enklere å stille spørsmål og vise interesse. Forbered noen gode spørsmål du kan stille tilbake til rekruttereren, det viser at du er interessert og nysgjerrig. Du kan lese mer om forberedelse til intervju her.

Ta med nødvendig utstyr til intervjuet

Dagen for intervju er her og det er nå det gjelder. Du har svarene dine klare, men er DU klar? Det er mye man skal huske på; fast håndtrykk, riktig antrekk og ikke minst kroppsspråket i en slik situasjon. Faktorer som kan være avgjørende for hvordan intervjuet går.

Ta trygge karrierevalg

Får du tilbud om jobb fra flere plasser kan det være vanskelig å vite hva du skal gjøre. Tilbudene kan føre deg karrieremessig i forskjellig retning, da gjelder det å ta riktig valg. Kanskje må du lage en liste over det positive og negative ved de forskjellige tilbudene for å avgjøre hvem du skal velge. Vi har skrevet ned noen punkter det kan være greit å tenke over her.

Vit hvor du synes

Det kan være lurt å Google seg selv og se hva andre kan finne om deg på internett. Kanskje finner du noe din fremtidige sjef ikke vil bli så glad for å se. Tenk over hvilket inntrykk det gir av deg som person.

Vend i tide

Er du heldig og får jobbtilbud, men det er noe som gjør at det ikke føles riktig er det lov å takke nei. Er det noe spesielt som gjør at du ønsker å takke nei er det greit å fortelle bedriften om dette. Kanskje har de en stilling som kunne passet deg bedre.

Pust med magen

Noen ganger er konkurransen skyhøy og det kan være opptil flere hundre søkere til en stilling – men bare en person blir tilbudt jobben. Sånn ser den harde virkeligheten ut, noe som innebærer at du med stor sannsynlighet en gang i livet ditt kommer til å få avslag på en eller flere jobber du har søkt på. Det er lett å bli frustrert og lei om en aldri får napp, men det gjelder å holde hodet kaldt. Husk at jobben ikke kommer raskere om du stresser. Les mer om årsaker til avslag her.

Del artikkelen